Jo, världens godaste lammgryta
Apropå Gotland har jag flera gånger fått frågan om vi åt lamm när vi beökte ön. Det gjorde vi inte, av den enda anledningen att vi påväg till Nynäshamn stannade till i Momas karibiska kök och bjöds på den godaste lammgryta jag ätit i hela mitt liv. Jag tror bestämt att det här är v-ä-r-l-d-e-n-s godaste lammgryta och vem vill ta bort den smaken ur munnen? Inte jag. I och med det här raststoppet som vi gjorde vår resas första dag, så lades (inte bara lamm- utan) semestermatsribban högt. Till världens godaste lammgryta serverades grönsaksris såväl som karibiskt iste. Och så pannacotta med smak av tahitivanilj till efterrätt. Toppa den här vägkroksmaten den som kan.
Veronicas jamaicanska lammcurry
700 g lammkött
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
4 tsk curry
1,5 tsk timjan
0,5- 1 tsk nymald svartpeppar
1 bit chili (gärna gul habanero)
1 tsk kinesisk soja
50 g rotselleri
1 gul lök
1 morot
2 potatisar
2 tomater
1 buljongtärning
1-2 salladslökar
Dela köttet i grytbitar, lägg det i en metallbunke (curryn färgar plast). , använd metall eller keramik då curryn lätt färgar av sig på plast. Häll över kryddor, soja och pressad vitlök och gnid in i köttet. Bryn lite kött i taget i en gryta. Tillsätt därefter tärnad potatis och selleri. Slå över vatten tills det når upp till hälften av köttet. Låt koka upp och tillsätt därefter buljong och lägg över tunt skivad lök och tärnade tomater. Lägg på lock på grytan och låt det småputtra i 30 min, lägg därefter i morot som delats i stavar och småkoka ytterligare en kvart eller tills köttet är mört. Tips: om du önskar grytan mer såsig, lyft på locket och låt grytan koka utan lock. Smaka av med salt och peppar.
Ännu mer av maten
Vegetariskt grönsaksris
Pannacotta med smak av tahitivanilj
Karibiskt iste
Sommarefterrätt, pannacotta med tahitivanilj, frukter och bär
19 kommentarer till “Jo, världens godaste lammgryta”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Låter toppen! Vi brukar göra en långlagad lammgryta med inspiration från Jamie Oliver. Kommer säkert på bloggen senare i höst när vi fått fart på crock-poten…
Bokmärker och hoppas på blåsigt höstväder så mustiga grytor blir på tapeten…
Hon kan den där Moma! Självklart ska denna testas.
Sparar genast receptet och ska göra denna nästa gång jag köper lamm. Låter ljuvligt god!
Fröken Dill: Crockpotshösten är snart här!
Kim: Jag kan också höstlängta lite i smyg när jag tänker på långkok och soppa.
Emmy: :-) Ja, hon kan!
Sandra: Ljuvligt gott var det!
Den där måste provas. Nu blev jag hungrig!
Teres: Jag med. :-)
Låter fantastiskt! Men hur kan det blir mer såsigt om den får gå utan lock? Frågar matlagningsnovisen…
Annelie: Såsigare i konsistens om vätska får koka bort utan lock, jämfört med mer buljonglik konsistens med lock.
Haha, det är lite kul att vi längtar till höst så fort det vankas grytor, den här är ju från Jamaica och där är det varmt året om :-)
Moma: Haha, utan höstkyla fattar man inte bättre!
Detta recept sparar jag mums:)
Milla: :-)
Hej!
Mycket trevlig sida du har! Och vilka härliga matbilder du publicerar (är
kompis med Martin, som är mästerkock och därtill den som fotograferar bl.a.
allt i Per Mobergs kokböcker, så
jag är ”bortskämd” med ”ögongodis”!…!!!).
Lagade ditt recept med ”världens godaste lammgryta idag.
Bra recept anser jag. Men jag tror att det hade underlättat
”för gemene man” om det stod vilken detalj av lammet som
skall användas (är utbildad kock, men det är inte alla…).
Dessutom så är min erfarenhet att man alltid skall täcka
grytbitarna med vätska (buljong, vatten osv.) när
det skall kokas. Inte som i receptet! hursomhelst ett väldigt bra grundrecept!
Men ”kryddade” det med kalvbuljong, sambal osv.
Tack för receptet och gott slut på året!
Bjöd på denna gryta som blev jättegod! Det stod inte när och i vilket skick chilin och salladslöken skulle i, så jag chansade och hade i det från början.
Dodo: Tack för din kommentar och för feedback! Ett gott nytt år önskar jag dig.
Elisabeth: Vad roligt att det blev gott, tack för feedback!
Jag har precis gjort lammgrytan och den smakar jättegott!
Mums!
När skulle jag lagt i salladslöken? Glömde den :-)
Anna N: :-) Vad fint! Och det har ju också jag glömt att skriva. Tänker att den fint skuren ska i mot slutet.