Jo, världens godaste lammgryta
Apropå Gotland har jag flera gånger fått frågan om vi åt lamm när vi beökte ön. Det gjorde vi inte, av den enda anledningen att vi påväg till Nynäshamn stannade till i Momas karibiska kök och bjöds på den godaste lammgryta jag ätit i hela mitt liv. Jag tror bestämt att det här är v-ä-r-l-d-e-n-s godaste lammgryta och vem vill ta bort den smaken ur munnen? Inte jag. I och med det här raststoppet som vi gjorde vår resas första dag, så lades (inte bara lamm- utan) semestermatsribban högt. Till världens godaste lammgryta serverades grönsaksris såväl som karibiskt iste. Och så pannacotta med smak av tahitivanilj till efterrätt. Toppa den här vägkroksmaten den som kan.
Veronicas jamaicanska lammcurry
700 g lammkött
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
4 tsk curry
1,5 tsk timjan
0,5- 1 tsk nymald svartpeppar
1 bit chili (gärna gul habanero)
1 tsk kinesisk soja
50 g rotselleri
1 gul lök
1 morot
2 potatisar
2 tomater
1 buljongtärning
1-2 salladslökar
Dela köttet i grytbitar, lägg det i en metallbunke (curryn färgar plast). , använd metall eller keramik då curryn lätt färgar av sig på plast. Häll över kryddor, soja och pressad vitlök och gnid in i köttet. Bryn lite kött i taget i en gryta. Tillsätt därefter tärnad potatis och selleri. Slå över vatten tills det når upp till hälften av köttet. Låt koka upp och tillsätt därefter buljong och lägg över tunt skivad lök och tärnade tomater. Lägg på lock på grytan och låt det småputtra i 30 min, lägg därefter i morot som delats i stavar och småkoka ytterligare en kvart eller tills köttet är mört. Tips: om du önskar grytan mer såsig, lyft på locket och låt grytan koka utan lock. Smaka av med salt och peppar.
Ännu mer av maten
Vegetariskt grönsaksris
Pannacotta med smak av tahitivanilj
Karibiskt iste
Sommarefterrätt, pannacotta med tahitivanilj, frukter och bär