Gnocchifabrik i radioköket
I det där italienska huset med den tillhörande längsta rosmarinhäck jag någonsin sett lagade vi mat nästan varje kväll. En av kvällarna när vi var lite särskilt hungriga kokade vi färdiga gnocchi, tillverkade rosmarinolja och serverade en snabb förrätt. Vill man hänga med i svängarna och att det inte ska gå riktigt lika fort så kan man tillverka sina egna potatisgnocchi. Lite pyssligt, men rätt kul. Det är vad vi ägnar oss åt idag i P4 Morgon Uppland, gnocchi med rosmarinolja, hyvlad parmesan och citronzest. Och till den som undrar om det möjligtvis följde med några egenplockade rosmarinkvistar i bagaget hem så är svaret ja, jag kunde inte motstå.
Gnocchi med rosmarinolja,
parmesan och citron
750 g mjölig potatis
1 ägg + 1 äggula
1-1,5 dl vetemjöl
en dryg 0,5 tsk salt
0,5 dl olivolja
1 rejäl rosmarinkvist
rivet skal från en citron
grovhyvlad parmesanost
svartpeppar
Koka potatisen. Låt potatisen ånga av, skala och pressa den. Rör ner ägg, äggula och vetemjöl till en formbar deg (mängden mjöl varierar med potatissort). Rulla ut delar av degen till långa ormar och dela i halvcentimetersmå ovala potatisbollar. Lägg några gnocchi åt gånger i en kastrull med lättsaltat, kokade vatten. Låt de koka tills de flyter upp till ytan och lite till 3-4 min ungefär. Lyft upp de färdigkokta gnocchisarna med en hålslev och låt vattnet rinna av. Lägg dem i en oljad ugnsform i 200 grader tills alla är färdigkokta. Servera med grovhyvlad parmesan, ringla över lite rosmarinolja (lägg 1-2 kvistar rosmarin i 0,5 dl olivolja i en stekpanna och låt oljan ta smak på låg värme under några minuter) och toppa anrättningen med rivet citronskal och nymalen svartpeppar.
Castello di Meleto, 30 mars 2013
10 kommentarer till “Gnocchifabrik i radioköket”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Gnocchi har jag aldrig själv gjort, det låter inte alltför svårt!
Å, underbara Italien!
Gnocchis förknippar jag på något vis med Valborg. Då brukar jag laga dem fyllda med nässlor och avnjuta med en långkokt tomatsås.
Hälsningar från fröken Dill
Kvistar får man absolut lov att ta med sig hem från semestern! :) Och tack för receptet, ska testa denna smakkombo nästa gång jag gör gnocchisar!
Katarina: Inte svårt, testa vetja!
Fröken Dill: Nässelgnocchi har stått på min att-laga-lista i två år, kanske var det du som inspirerade mig? I år måste det bli av!
Hanna: :-)
Det där verkar så himla himla gott. Vill också!
Beata: Du får också!
Det är nåt magiskt med semestergodset, det smakar och doftar semester och är alltid så mycket bättre än det man kan hitta hemma!
Jag åt minsann gnocchi ikväll jag. Dock köpe-gnocchi, men nästa gång, då jag inte är hungrig som en varg, då ska man göra hemmagjorda!
Har aldrig käkat gnocchi, men ngt säger mig att jag skulle tycka det var jättegott! Kram.
Moma: Ja, precis så! :-)
Kim: Åh, jag tycker köpe-gnochi funkar fint det med, snabbaste snabbmaten dessutom!
Josefina: Det tror jag mig. :-) Kram