Julknäcke gånger två
Häromkvällen kände jag mig som ett matgeni när jag bakade julknäckebröd så att mjölet yrde. Ett vörtisknäcke med russin och ett knäckebröd smaksatt med lingon och kanel. Alltså, knäckebröd är ju med på topp tio-listan över ätbara saker jag gillar. När man därtill får smaksätta bröden med det godaste man kan tänka sig just nu, ja det är då man påminns om varför det är så roligt att laga mat. Eftersom bröden redan är slut gräddar vi nya i P4 Morgon om en liten stund, så håll tummarna för att min deg på jäsning överlever cykelturen genom stan. Plusgrader i december är faktiskt inte så dumt som man kan tro.
Vörtknäcke med russin
25 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
1 msk mörk sirap
2-3 msk flytande vört
0,5 tsk flingsalt
2 dl havregryn
3 dl grovt rågmjöl
drygt 2 dl vetemjöl
en näve russin
flingsalt
Rör ut jäst i en bunke tillsammans med sirap och flytande vört. Rosta havregryn några minuter i en torr stekpanna, passa noga så att de inte bränns. Rör ner havregrynen i degen samt mjöl. Knåda ihop till en slät deg. Jäs under duk i en timme. Dela degen i 4 delar och kavla ut på mjölat bakbord. Flytta över till bakplåtspapper, strö över ett gäng finklippta russin och kavla degen så tunn som möjligt. Pensla med lite vatten och strö över lite flingsalt, picka med en gaffel. Lyft över bakplåtspapper på plåt. Grädda i 190 grader i drygt 20 min. Titta till mot slutet, bröden ska få fin färg och kännas hårda när de lyfts från plåten, grädda annars lite till. Låt svalna på galler.
Lingonknäcke med kanel
25 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
1 msk mörk sirap
1,5 dl frysta (tinade) lingon
1 tsk kanel
1 tsk brödkrydda
0,5 tsk flingsalt
2 dl havregryn
3 dl grovt rågmjöl
drygt 2 dl vetemjöl
en näve pumpakärnor
flingsalt
Rör ut jäst i en bunke tillsammans med sirap. Rosta havregryn några minuter i en torr stekpanna, passa noga så att de inte bränns. Rör ner lingon, kanel, brödkrydda och havregrynen i degen. Tillsätt mjöl och knåda ihop till en slät deg. Jäs under duk i en timme. Dela degen i 4 delar och kavla ut på mjölat bakbord. Flytta över till bakplåtspapper, strö över ett gäng pumpakärnor och kavla degen så tunn som möjligt. Pensla med lite vatten och strö över lite flingsalt, picka med en gaffel. Lyft över bakplåtspapper på plåt. Grädda i 190 grader i drygt 20 min. Titta till mot slutet, bröden ska få fin färg och kännas hårda när de lyfts från plåten, grädda annars lite till. Låt svalna på galler.
Publicerad i knäckebröd, P4 Morgon Uppland, radiomat, vört | Kommentarer (4) Skriv ut inlägg4 kommentarer till “Julknäcke gånger två”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Jag älskar knäckebröd! Äter sällan mjukt bröd, men gärna knäcke varje dag. Däremot har jag aldrig testat att baka själv, har tänkt göra det men fastnat på att jag inte har en kruskavel (heter det så?) – men det kanske inte ens behövs. Ser gott ut!
God jul och Gott Nytt År till dig! Tack för inspiration under året. Kram Eva
Lingonknäcket lät ju urgott, det ska jag testa!
Jag bakade dem också! Bortsett från ett byte av röda vinbär istället för lingon, dessutom till punkt och pricka. Det är inte illa! ;)
Det blev julklappsknäckepåsar och de har varit väldigt uppskattade. Toppen-Tina! :)
P.S.
Jag tror att russinen gjorde sig lite bättre som pynt är Carls förslag. ;P
D.S.
Nässelblom: Någon sådan äger jag icke, jag gör på gaffeltricket. Gott nytt även till dig. <3
Isabelle: Ja gör det vetja!
Plommonet: Hurra!