Nu tjuvstartar vi midsommaren!

den 20 juni 2013, kl 06:55

Om en dryg halvtimme tjuvstartar vi midsommarfirandet i P4 Morgon Uppland. Av dom obligatoriska färskpotatis, matjessill, gräslök och jordgubbar blir det matjesrullar och en flädermousse toppad med jordgubbar och fläderblommor. Rullarna kan packas ner i picknickkorgen eller delas och serveras som plock på midsommarbordet. Flädermoussen är en riktig sommarefterrätt precis som den är, men kan också gästspela mellan tårtbottnarna inuti en midsommartåra. Jag ni hör ju att vi är på god väg, nu är det bara blomsterkransen som saknas.

Matjesrullar
200 g matjessill i bitar
100 g kokt kall färskpotatis
0,5 röd lök
ett knippe gräslök
2 dl crème fraîche
salt och svartpeppar
3 stora tunnbröd

Tärna potatisen och dela matjesfiléerna i mindre bitar. Blanda tillsammans med lite matjesspad, crème fraîche, finhackad röd lök och finklippt gräslök. Blanda om ordentligt och smaka av med salt och peppar. Bred ut på tunnbröden och rulla ihop. Vid servering, skär rullarna 4-5 cm långa bitar och ställ på höjden tillsammans på en tallrik. Toppa med finklippt gräslök. Servera som förrätt, på en midsommarbuffé alternativt strunta i att dela rullarna utan packa ner dom hela i picknickkorgen.

Flädermousse
4 äggulor
1 dl koncentrerad flädersaft
1 msk florsocker
2 gelatinblad (kan ersättas med vegetariskt alternativ)
3 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Blanda äggulor och flädersaft i en kastrull. Värm sedan blandningen medan du vispar för hand hela tiden. Det ska bli varmt men inte koka. Tillsätt blötlagda gelatinblad och rör hela tiden så att de löses upp. Vispa ner siktat florsocker och låt sedan den tjocka krämen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden fluffig och vänd försiktigt ned den i flädersmeten. Servera moussen i 6-8 glas eller koppar, låt stå kallt någon timme innan servering. Toppa med jordgubbar och fläderblommor.

Ännu mer midsommar
Potatis- och matjessnittar
Sommarbär med fläderkräm
Inlägget med ett gäng samlade midsommarrecept


Rullar på höjden

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “Nu tjuvstartar vi midsommaren!”

  1. I huvudet på Elvaelva kl 08:07, den 20 juni 2013

    Så härliga bilder! Ha en riktigt, riktigt härlig midsommar på dig, och tack för dina fina ord längs vägen. Hoppas vi ses snart! /kram .

  2. Hanna kl 11:00, den 20 juni 2013

    Matjesrullarna få du gärna buda till London om det blir några över… ;-) Ha en finfin midsommarhelg!

  3. Ann-Louise kl 11:06, den 20 juni 2013

    Nu är kylen laddad med sill, gräddfil, grädde, jordgubbar & öl! Skål & glad midsommar!

  4. Lottzys Mat kl 16:39, den 20 juni 2013

    Finfina rullar det!

  5. Johanna kl 17:53, den 20 juni 2013

    Nu börjar den rätta känslan infinna sig. Glad midsommar Pickipicki!

  6. Moma kl 19:41, den 20 juni 2013

    Fint! Ha en jättefin midsommar nu så kanske vi ses nästa helg? Pöss

  7. tina kl 22:12, den 20 juni 2013

    Ihuvudetpåelvaelva: Åh, det hoppas jag med att vi gör. En fin midsommar önskar jag dig och din familj. Kram

    Hanna: Det kanske jag gör! :-)

    Ann-Louise: Hurra! Glad midsommar!

    Johanna: Detsamma! <3

    Moma: Ja vi måste ses snart! Jobbar du hela vardagsveckan? Kram

  8. tina kl 22:13, den 20 juni 2013

    Lottzy: :-D

  9. Moma kl 18:30, den 22 juni 2013

    Japp, jobbar hela kommande vecka :-(

  10. Charlotta kl 13:39, den 23 juni 2013

    Glad midsommar, Picki! Hoppas ni har haft en superfin helg!

  11. mamman kl 13:08, den 24 juni 2013

    Nu är matjesill – gubbröran slut, kan man beställa mera av det goda?

  12. tina kl 18:47, den 24 juni 2013

    Moma: Det där jobbet alltså!

    Charlotta: Åh, tack och tack detsamma!

    Mamman: Japp! Picki catering alltid redo!

  13. Kim kl 19:55, den 24 juni 2013

    Härligt tjuvstartande!
    Och vet du vad som är det bästa: att man kan tjuv-avsluta också ;) Tänker jag minsann göra i veckan. Mera sill!

  14. tina kl 21:27, den 25 juni 2013

    Kim: Hurra!

  15. Pickipickis matjesrullar » Tre tjejer i köket kl 20:01, den 29 april 2014

    [...] levererar alltid fina recept! Hennes somriga recept med matjesrullar kunde jag inte låta bli att pröva. Pickipicki skivade tunnbrödsrullarna i små rullar lämpliga [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen