Men göra plättar, det kan dom.
Imorgon går startskottet för OS i Sotji och alldeles strax värmer vi upp genom att steka blinier i radion. Dom där pösiga ryska plättarna ni vet. Som med jäst, bovete och gräddfil i blir syrliga på det där viset som jag gillar så mycket. Och om vi ska prata bovete så här i glutenintoleranta tider, ni vet väl att bovete inte är ett sädesslag utan snarare lite kusin med rabarber? Med andra ord är det här en prima plätt att servera den som inte tål så väl som den som tål gluten. Själv ser jag framför mig en trave blinier med med löjrom och smetana lagon till helgen, målbilder det är fina grejer!
Blinier med smetana, löjrom
och finhackad lök
2 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
2 dl bovetemjöl
0,5 dl gräddfil
smör att steka i
pynt: löjrom, smetana,
finhackad rödlök,
dill och citronklyftor
Smula jäst i en bunke och rör ut i fingervarm mjölk. Separera äggulan från vitan, äggulan vispas ner i mjölken, äggvitan sparas. Vispa även ner salt, bovetemjöl och gräddfil. Låt smeten jäsa 30-60 min. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Stek i smör i plättlagg eller blinilagg (för högre blinier), någon minut på varje sida på medelhög till hög värme. Servera med löjrom, smetana, finhackad rödlök, dill och citronklyftor. Receptet räcker till ca 20 blinier.
11 kommentarer till “Men göra plättar, det kan dom.”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Mums, och dessutom har jag kalixlöjrom på lut i frysen!
Åh så gott, jag älskar matiga plättar!
Är blinier en sån där praktisk maträtt som kan dubbeljobba både som varmrätt och efterrätt, som våfflor kan?
Åh blinier som e så gott! D måste jag oxå laga nån dag :)
Dock tänker jag inte bjuda brandmän på min bliniefest :)
Fröken Dill: Lyx, vår sista frysskatt tog slut idag.
Sofia: Jag med!
Plommonet: Alla gånger, tycker jag. Dom är smakar förvisso mer mat i sig själva än vad vanliga plättar gör, men jag tycker att det funkar ändå!
Isflingan: Haha, jo gör det vetja!
Fy tusan vad gott med blinier!
Jag säger ja tack, för jag har aldrig ätit blinier!
Sara: Jajamen!
Moma: Du kan få nästa gång vi ses!
Var ett tag sedan jag tittade in hos dig, och ser att jag missat massor!!
Mat är ju som ljuv musik! :)
Mille: :-D Välkommen tillbaka!