Picknick i parken!
Det är sagt att ryssvärmen kommer till stan idag och jag hoppas att den tagit en tidig flight, för redan klockan halv åtta dukar vi upp picknick i stadsparken. Den som vill vara med kan starta P4 Uppland efter halvnyheterna. Kanske hörs det att jag är klädd i sommarklänning och ett gott humör. Matsäckskorgen är också nöjd och belåten, fylld till bredden med picknicksmörgåsar med pepparrots- och dillfärskost, kallrökt lax och picklad fänkål, en prima sommarsallad med bland annat labneh och så en flaska rabarberlemonad med ingefära och citron.
Picknicksalladen med labneh
Koka 0,5 kg färskpotatis (eller blå kongo), låt kallna. Halvera 2-3 paprikor, rensa från kärnor och lägg med skalsidan upp på en plåt med bakplåtspapper. Rosta på 250 grader med grillfunktion tills skalen svartnar. Lägg i en plastpåse och förslut tills de svalnar så går skalet lätt av dra loss. Lägg i 200 g vaxbönor samt en bunt ansad grön sparris i småkokande lättsaltat vatten ett par minuter. Om salladen ska serveras kall kan bönor och sparris spolas av i kallvatten. Lägg potatisen i en bunke, ringla över lite olivolja och klipp ner färsk dill. Tillsätt rostad paprika, bönor, sparris, halverade körsbärstomater och labneh (kan bytas ut mot fetaost. Smaka av med lite flingsalt och svartpeppar.
Den största maskrosbukett
Häromkvällen gjorde jag något jag tänkt på i flera år, när jag bjöd in maskrosorna i det röda köket. Mjukstartade med maskrossirap, för hur svårt kan det vara? Och nej, särskilt svårt var det ju inte. Om granskottssirapen doftar skog, doftar det här blommande äng. Gul som honung, söt som socker. Kanske i te? Till ost? En prick över vaniljglassi:et? Om nästa tur till maskrosängen resulterar i maskrosvin, marmelad eller något helt annat återstår att se. Något som är helt säkert däremot är att den som vill koka sirap med sällskap kan starta radion om en liten stund, då dansar jag in i radioköket med den största maskrosbukett som någonsin skådats.
Maskrossirap
Plocka maskrosblommor utan skaft. Skär av botten på blomman och plocka bort dom gröna kronbladen. Mät upp 4 dl gula blommor och lägg i en mindre kastrull, häll över 4-5 dl vatten och låt koka under lock 20-30 min (tills vätskan fått smak). Häll genom silduk ock pressa ut all vätska, mät upp volymen på vätskan och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt dubbla volymen socker och rör tills sockret löses, på låg värme. Sirapen kan hällas upp på väl rengjord burk direkt, detta innebär en lös sirap. Sirapen kan också få stå på låg temperatur (utan att koka) ytterligare 30-40 min, det ger en tjockare sirap.
Varför fisken är grön?
Starta radion efter halvnyheterna så får ni ugnsbakad torsk toppad med ramslöksolja, mandelpotatis och färsk sparris till frukost. Okej? Jag lovar att ni kommer att bli mätta.
Torsk med ramslöksolja
600 g torskfilé
olja, salt och vitpeppar
Bena ur fisken och dela i portionsbitar. Olja en ugnsform, salta och peppra fisken och lägg i. Sätt in mitt i ugnen i 200 grader ca 13 min.
50 g färsk ramslök
1 knapp dl rapsolja
en nypa flingsalt
Mixa slät med stavmixer, smaka av med lite flingsalt. Servera fisken toppad med ramslöksolja, tillsammans med kokt mandelpotatis, sparris, en klick crème fraîche och rivet citronskal.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (8) Skriv ut inlägg