Vi som inte dansar på borden
Har jag berättat om fröken M? Hon som metodiskt lagar sig igenom pickis recept, ett i taget, vecka efter vecka, månad efter månad. Och som efter varje recept lämnar en kommentar med feedback. Ibland skojar vi om att hon borde få en guldmedalj eller två, men ännu har vi inte hållit någon sådan cermoni. Däremot fick hon önska mat när hon tittade förbi en kväll förra veckan. Det här är alltså vad man får om man önskar hommus och lite plock därtill.
Tabouleh – snabba fuskvarianten
Häll av en burk färdigkokt matvete. Finhacka två gula paprikor, en halv gurka, tre tomater och generöst med bladpersilja. Blanda alltsammans i en bunke, smaksätt med saft från en halv citron samt lite flingsalt och svartpeppar.
Fyllda sivripaprikor
Sivripaprika är en lång chilipeppar som är någonstans medium i styrka. Skär en skåra på längden och plocka ut frön och vita innerväggar. Bryn köttfärs och smaksätt med salt, peppar, ajvar och spiskummin. Fyll paprikorna med färs och toppa med grovriven halloumi. Lägg i ugnsform och gratinera mitt i ugnen i 200 grader, ca 10-15 min. Paprikorna är också goda med enbart halloumi.
Resten då?
Filodegsknyten med spenat och feta (recept här), bosniska pitabröd (frysdisken på Citygross) och så hommus, tzatziki och ajvar att dippa i.