Jag är ett frukostgeni!
Det här med att november hittills bjudit min stad på ynka tre soltimmar är anmärkningsvärt på många vis, för att inte tala om snålt. Det är då jag måste påminna mig om att 1) tisdagslyx är ett för fint och bra ord för att glömmas bort, 2) jag har en bärskatt i frysen. Bär som rymmer tillräckligt många soltimmar för att det gråa mörkret inte ska kunna slå omkull mig. Det här årsvarvet ska jag inte vänta till maj och då hetsäta bären för att få plats med nya. Nej, i år ska jag plocka fram bären dom dagar bären behövs som allra mest. Idag är en av dom dagarna och med anledning av det lagade vi den här frukostdrömmen i P4 Morgon Uppland tidigare imorse.
Yoghurt varvad med havtornssås och rårörda svarta vinbär,
toppad med snabbrostad müsli
225 g frysta havtorn
1,5 dl frysta svarta vinbär
2-3 msk socker
0,5 msk potatismjöl
5 dl tjockyoghurt (turkisk, grekisk el liknande)
müslimaterial: havregryn, kokoschips, solroskärnor
Lägg havtornen i en kastrull tillsammans med ett par matskedar vatten och låt koka upp tills bären tinar och lite till. Häll över i en finmaskig sil och pressa igenom vätskan (blir ungefär 1,5-2 dl). Häll tillbaka havtornssaften i kastrullen och tillsätt 2 msk socker och rör ordentligt. Tag kastrullen av plattan. Rör ut potatismjöl i ett glas med ett par matskedar kallt vatten, tillsätt försiktigt under omrörning i kastrullen. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och rör tills första första kokbubblan visar sig. Havtornssåsen är då klar, ställ åt sidan och låt svalna.
Rårör svarta vinbär i en skål tillsammans med ung 2 tsk socker. Rör tills sockret var sig syns eller knastrar i munnen, det tar en stund.
Snabbrosta müsli genom att i torr panna på hög värme tillsätta en näve vardera av havregryn, kokoschips och solroskärnor (eller liknande). Rosta tills müslin börjar få färg, passa noga så att det inte bränns. Rör om ibland. Plocka ihop raketen genom att varva yoghurt och havtornssås i 3-4 glas. Toppa med rårörda vinbär och müsli.
Publicerad i frukost, havtorn, P4 Morgon Uppland, svarta vinbär | Kommentarer (6) Skriv ut inlägg