Indisk vego i köket
Det är roligt att laga indisk mat. Det är då jag letar mig längst bak i kryddskåpet efter dom där färgglada påsarna utan namn. Somliga påsar har landat i brevlådan och andra har följt med snälla indienresenärer hem. En gryta här, en daal där, några röror och så kryddorna som smakar Indien fast jag egentligen inte vet vilka dom är. Man känner sig lite som en matuppfinnare, allt är tillåtet och det mesta blir gott. Jo, Indien står fortfarande på min att-resa-lista.
Indisk korma med blomkål
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
en tumme färsk ingefära
2 dl sötmandel
2 msk olja
1 tsk salt
2 tsk kardemummakärnor
1,5 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin
1 burk kokosmjölk
en näve russin
Mixa lök, vitlök och ingefära och rör ner i en kastrull med 2 msk olja och kryddor. Fräs löken mjuk på låg värme. Häll över kokosmjölk och koka ihop. Mixa mandlar och rör ner i grytan. Dela ett blomkålshuvud i buketter och lägg ner dom i grytan. Låt småputtra under lock tills blomkålen är kokt men med spänst kvar. Smaka av med salt och rör ner russin.
Ugnsrostad sötpotatis med tandoori
Skala två sötpotatisar och dela i bitar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Toppa med tandoori, svartpeppar och generöst med flingsalt. Rosta mitt i ugnen i 225 grader tills potatisen är mjuk.