Godare lördagsmiddag får man leta efter
Vid frukosten pratade vi om musslor, vid lunch hittade vi ett recept på musselrisotto i en bok jag aldrig bläddrat i tidigare. På eftermiddagen köpte vi det sista nätet musslor i fiskdisken, så att tanterna efter oss i kön frustrerat stampade i golvet. På kvällen premiärkokade jag färska musslor för första gången någonsin och till middag åt vi en supergod musselrisotto. Så många musslor och ändå hade jag kunna göra om allting dagen därpå utan att blinka.
Musselrisotto
1 nät färska blåbusslor med skal (1 kg)
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
½ hönsbuljongtärning
3 dl torrt vitt vin
Risotto:
5 schalottenlökar alt 1 gul lök
2 tomater
5 dl hönsbuljong
buljong från musselkoket
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 msk färska timjanblad
2 dl arborioris
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Borsta och skölj musslorna. Släng öppna musslor som inte sluter sig när du knackar på dem. Hacka vitlöken fint och fräs i oljan. Smula ner buljongtärning och tillsätt vinet. Kka upp och tillsätt musslorna. Koka på högsta värme under 4 minuter, skaka kastrullen ett par gånger under tiden. Spara musselspadet till risotton och släng musslor som är slutna.
Skala och finhacka löken. Skåla, skala, kärna ur och skär tomaterna i små tärningar. Koka upp buljongen tillsammans med musselspadet. Fräs löken mjuk i olivoljan, tillsätt tomater, tomatpuré och timjan och låt fräsa några minuter. Tillsätt riset och fräs lite till. Häll på hälften av buljongen och låt koka på svag värme utan lock. Tillsätt mer buljong vartefter buljongen sugs upp av riset. Fortsätt tills riset är nätt och jämt mjuka, ungefär 25 minuter. Lägg musslorna i risotton och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar.
Receptet är ur Allt om Mats bok Italien som är en del i bokserien Smaker från hela världen. Musselrisotton är beräknat för 4 personer. Om jag säger att det snarare räcker till 3 personer, så behöver jag inte säga att Carl och jag slukade allt själva…
Publicerad i musslor, risotto, skaldjur | Kommentarer (12) Skriv ut inlägg12 kommentarer till “Godare lördagsmiddag får man leta efter”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Musslor är fantastiskt! Vi åt det i fredags!
Jag ber att få citera a certain someone:
Åh.jag.vill.ha.
Gud så gott det verkar! Jag har aldrig vågat mig på musslor… Jag blir hungrig nu!
Åh musslor är himla gott! Åt det första gången i Frankrike med pommes frites :D
Vinkokta musslor med vitlök å grädde brukar jag göra hemma! (eller gjort en gång…)
Mmmm, älskar musslor (inga ord är för stora i matsammanhang!). Ge mig en burk musslor och en gaffel och jag är nöjd. :P
Det där såg ju helt fantastiskt gott ut! Jag älskar musslor (det händer mer än en gång att vi äter vinkoka musslor till helgen) och risotto är ju också underbart gott, att jag inte tänkt på att kombinera det tidigare!
Tack för inspirationen!
Åh, musslor som är så gott, och ändå har jag aldrig försökt mig på att koka själv. Nu blev jag inspirerad!
Frida: Ja, musslor är fantastiskt! Det ska jag äta oftare!
Pytte: Haha! :D
Malin: Klart du vågar! Kan jag, kan du!
Karin: Musslor och pommes! Fransoserna har nog inte smakat risotto än! ;)
Lumumma: :D
Lotta: Vilken tur för dig att du kom på tanken nu. Och vilken tur för mig att du lämnade en kommentar här, så att jag hittade till din fina sida.
Annica: Jamen koka lite musslor i helgen vetja!
Med stora förhoppningar om att affärn har färska musslor idag så ska jag definitivt göra risotton ikväll!
Tomaterna saknas dock i ingredienslistan:)
/S
Sofia: Det ska vara två stycken tomater, ska skriva till det. Tack! Hoppas att det finns musslor i affären till dig. Trevlig helg!
Hittade musslorna, det blev suverant gott!!!
Trevlig lordag och helg!
[...] matsedel på kortast möjliga tid. Här är den, välkommen vecka fyrtiotre. Veckomatsedel Sön Musselrisotto Mån Tonfiskbiffar med ris Tis Pasta med köttfärssås Ons Pasta med broccoli och champinjonsås [...]