Nästan som torsdagssoppa och pannkaka?

den 5 februari 2009, kl 11:30

picki_img_1845 

Häromdagen bläddrade jag i flera av Anna Bergenströms fina kokböcker. Med hjälp av pilar och förkortningar försökte jag skriva ner ett recept på baksidan av ett visitkort. När jag senare skulle laga soppan och plockade fram receptet, så såg det mest ut som kinesiska tecken. Jag vet med andra ord inte om Anna själv skulle känna igen sitt recept på kikärtsgryta? Oavsett vilket så är i alla fall det här den godaste kikärtsgryta jag ätit.

Kikärtsgryta
2 burkar kikärtor
1 gul lök
2 msk rapsolja
1 tsk spiskummin
3 vitlöksklyftor
färsk timjan
1 burk krossade tomater
3-4 msk tomatpuré
salt
3 dl vatten
saft från en halv citron

Fräs finhackad lök och vitlök mjuk i oljan. Tillsätt spiskummin, tomatpuré, hälften av kikärtorna (avrunna och sköljda) och låt fräsa lite till. Tillsätt krossade tomater, finklippt färsk timjan och lite salt. Låt småkoka på svag värme i 15-20 minuter. Mixa därefter med en stavmixer till en slät soppa. Tillsätt vatten, citronsaft och resten av kikärtorna (avrunna och sköljda). Låt småkoka i 15-20 minuter till. Smaka av med salt och svartpeppar.

Grytan räcker till 3-4 portioner.

Quesadillas
Lägg fyllning på ett tortillabröd. Fyllning kan variera i det oändliga beroende på vad som finns i kylskåpet. Förslagsvis någon typ av ost, exempelvis mozzarella eller någon stark ost. Sen kan man fortsätta med lite vad som helst, till exempel skinka och bladspenat, eller röd pesto, eller något annat. Lägg ytterligare ett tortillabröd ovanpå fyllningen. Lägg quesadillan i en torr och het stekpanna, den ska få fin färg på bägge sidor, passa noga så att det inte bränns! Klipp i tårtbitar och servera till soppa eller som plockmat.

Man kan även göra quesadillas med kikärtsfyllning. Visserligen goda, med till kikärtsgrytan kanske det hade varit att gå ett steg för långt.

Skriv ut inlägg

4 kommentarer till “Nästan som torsdagssoppa och pannkaka?”

  1. Lumumma kl 15:02, den 5 februari 2009

    Många av dina rätter påminner mig om när jag var barn/bodde hemhemma. Kikärtsgryta t ex. Olika varianter fick vi. Min favorit var nog den indiska med fläskkött, banan, paprika, lök, kikärter och curry. Det var nog yoghurt i också. Detta var på det glada åttiotalet. :)

  2. Pytte kl 12:27, den 6 februari 2009

    ÄLSKAR quasedillas. Vad hade du i dina?

  3. tina kl 16:47, den 6 februari 2009

    Lumumma: Oj vilken gryta! :D

    Pytte: Ost och röd pesto, har jag för mig. Vad har du i dina?

  4. Ayla kl 19:37, den 7 februari 2009

    Låter spännande och gott med soppan! Tror att jag kanske får testa det någongång. SJälv är jag inte så förtjust i kikärter men övriga familjen älskar det :)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen