Sommarlovsrapport 3:e juli 2009

den 3 juli 2009, kl 11:32

picki_img_4449

Nog är det lite sommarstiltje här på picki, men oroa er inte, svälter gör vi knappast. På dagarna lever vi på yoghurt, jordgubbar och glass, på kvällarna lagar vi PICKI OPEN recept och i skuggan på balkongen intar den hemliga juryn den ena rätten efter den andra. Om grannarna tjuvlyssnar skulle dom nog misstänka oss för att inte vara riktigt kloka när vi diskuterar ingredienser, sätter poäng och kastar ur oss omdömen om maten. Svårt men roligt! Appropå balkongen, så har den förresten blivit riktigt fin. Häromdagen for vi på utflykt till Svia Handelsträdgård och inhandlade blommor, så nu samsas blommor och kryddor i krukor och balkonglådor. Vackrast är förmodligen lavendeln och den doftar fantastiskt. Så nu har jag planer på att baka lavendelskorpor och göra fläderchampagne i helgen, det blir nog tjusigt värre.

Sommartips 1
Vi grillar alldeles för sällan, möjligen hänger det på att vi inte har någon grill. Blinkar man vackert kan det dock hända att man får låna ett hörn på någon annans grill. Vill man inte sno åt sig för mycket grillkolstid gäller det att grilla smart. Det här är både smart och så gott att jag skulle grilla det även om jag haft en egen grill.

Rekordsnabb grillad sallad
Dela en nektarin i klyftor, skär ett paket halloumi i tjocka skivor och grilla nektarin och halloumi några minuter på varje sida. Servera med blandad sallad, oliver och färskt bröd. Sen kan man lägga till det ena och det man vill efter behag (grillad stark korv/paprika/champinjoner, quinoa osv), men grundstommen är ett måste.

Sommartips 2
Att baka bröd i värmebölja är ingen större hit, men det går faktiskt att komma undan smidigt. Arbeta ihop degen på kvällen och ställ i kylskåp, morgonen efter formar du två baugetter och låter dem jäsa medan ugnen blir varm. Sen är det gräddat och klart utan nästan inget jobb alls, men ändå ett gott och nybakat bröd till frukost, picknickkorgen eller grillmiddagen.

Kalljästa baugetter
25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
3 tsk rapsolja
2 dl dinkelsikt (eller annt mjöl)
ungefär 5-6 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt socker, salt och olja. Arbeta ner mjölet tills degen börjar släppa kanterna men fortfarande är lite kladdig. Arbeta degen lite till, strö över lite mjöl och ställ bunken i kylskåpet med en bakduk över.
Morgonen där på: dela degen i två lika stora bitar, rulla ut två baugetter och vrid dem. Låt jäsa unde rbakduk medan ugnen blir varm. Grädda i 200 grader i ungefär 20 minuter, tills bröden fått fin färg på under- och ovansida.

picki_img_4463
Lavendel

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen