När den stora paltkoman nästan slog till

den 12 augusti 2009, kl 08:41

picki_img_6411

Förra veckan blev jag bjuden på pitepalt, för första gången någonsin. Eftersom vi var tre vegetarianer och jag, så åt vi en vegetarisk variant med fetaost i fyllningen istället för fläsk. Den av oss med mest norrländskt ursprung åt pitepalten på ett särskilt vis, skar av toppen, plockade ur fyllningen, rörde om med smör och hade allt möjligt konstigt för sig där på tallriken. Något fint hette det visst också, smörgrotta kanske? I vilket fall var det väldigt gott, jag vill bli bjuden på pitepalt igen! Pitepalt, med lingonsylt, stekta kantareller, en klick smör och ett glas mjölk. Nu slog aldrig den stora paltkoman omkull mig, men nog kan jag föreställa mig vad den innebär.

Pitepalt
Johanna och Robin gjorde pitepalten efter recept på baksidan av kornmjölpaketet. Eller så kan man fråga google och hitta ett recept på Tasteline. För en vegetarisk variant rekommenderas fetaost i fyllningen, för sältans skull. Särskilt gott var det också med smörstekta kantareller till.

picki_img_6416

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “När den stora paltkoman nästan slog till”

  1. Malin kl 10:00, den 12 augusti 2009

    Hi hi, kul att du fick se kopplingen då! Jag har inte varit så duktig på att läsa matbloggar heller, men då och då tar jag mig min bloggrunda! Ha det så bra!

  2. Carro kl 12:09, den 12 augusti 2009

    Jag älskar Palt, med smör, rårivna morötter, aromat & lingonsylt till ! Har dock aldrig ätit vegetarisk ..
    Vi Palt åt det föressten förra veckan, fast då gjorde vi en liten fuskig variant på en mjölmix som heter Raspeballer. Mums !

  3. Josefina kl 08:55, den 13 augusti 2009

    Goooott! Åt jag allt som oftast när jag bodde i Burträsk. Fast dina ser mycket godare ut än skolans … ;)

  4. Fröken Dill kl 10:37, den 13 augusti 2009

    Har lite svårt för liknande maträtter, typ kroppkakor, men den här vegetariska varianten med fetaost lät riktigt god. Min J skulle bli helt överlycklig om jag lagade öländska kroppkakor åt honom. Pitepalt går säkert bra det med…
    Tror fröken Dill

  5. Malin kl 09:22, den 9 november 2010

    Mormors hemgjorda palt.. Mums!!

    Jag har aldrig ätit utan fläsket, sältan kanske du får av Fetaost, men jag kan inte tänka mig att det blir lika gott som med fläsk. Fläsket tillför ju även smak.

    Jag steker gärna lite extra fläsk på sidan, har rårörda lingon och äkta smör (stor klick) till.

    Sen ska det förstås vara mjölk i glaset.

    (Sen är det även gott att steka upp palten i bitar någon dag senare – ätes på samma sätt i övrigt)

    // Malin

  6. tina kl 16:08, den 9 november 2010

    Hej Malin!

    Jag håller med om att fläsk är godast. Men fetaost är helt klart en godkänd vegetarisk variant. Vi har aldrig fått tillfälle att testa att steka palten, men det låter gott och jag skulle gärna testa! :-)

  7. Torben Medges kl 01:11, den 9 januari 2014

    Kroppkakor Öland,
    Som sommarölänning nu under strax 30 år…..
    Dom är inte gjorda av råriven potatis!!
    KOKT sval potatis, mjöl, med finhackad fläsk/lök som fyllning.
    (gammalt öländskt recept enl. ortsbefolkning)
    Serveras med skirat smör, lingon i den form du tycker om OCH liten skvätt grädde därtill. Som fest.

  8. tina kl 01:16, den 9 januari 2014

    Torben: Förvisso, men nu åt vi ju pitepalt och inte öländska kroppkakor.

  9. tina kl 01:17, den 9 januari 2014

    Torben: Och jag gillar bådadera! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen