Ropen skalla, mer rotfrukter åt alla!
Ikväll äter vi rotfruktspaj med massor av dill. Jag härmar mamman som i sin tur härmade ett recept ur tidningen Land, att härma det som är bra är nog inte så dumt ändå. Om ni känner för att härma mig så tycker jag att ni ska passa på att handla hem rejält med rotfrukter nästa gång ni är i affären. Så här om hösten tillhör alla sorters rotfrukter favoriterna, billigare och bättre mat får man leta efter. Ibland skojar jag med Carl och säger att jag ska ställa mig med ett plakat på stan och ropa; Mer rotfrukter åt folket! Han håller inte med om att det är en bra idé, däremot gillar han rotfrukter lika bra som jag gör, och tur är väl i alla fall det!
Rotfruktspaj
3 dl siktat dinkelmjöl
alt 1,5 dl vetemjöl + 1,5 dl grahamsmjöl
125 g smör
1 msk kallt vatten
ett gäng rotfrukter;
morot, palsternacka, potatis,
rotselleri eller liknande
1 gul lök
massor av finklippt dill
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm peppar
ev riven ost
Blanda ihop mjöl, smör och vatten till en pajdeg. Tryck ut i en stor pajform, nagga botten med en gaffel och låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ungefär 1o minuter. Skär rotfrukterna i tunna stavar och koka dem några minuter i lättsaltat vatten. Lägg rotfrukterna i pajskalet tillsammans med skivad gul lök. Vispa ihop ägg, mjölk, dill, salt och peppar och häll över pajen. Strö över lite riven ost om du vill och grädda i mitten av ugnen i 200 grader, 30-35 minuter (eller till dess äggstanningen är fast och färgen fin).
Publicerad i billig mat, paj, rotfrukter, vegetariskt | Kommentarer (11) Skriv ut inlägg11 kommentarer till “Ropen skalla, mer rotfrukter åt alla!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Javisst är rotfrukter både gott och nyttigt.
Pajen som Du visar,kan man ha till både kött,fågel och som buffemat. Jättegod ser den att vara.
Rotfruktspaj är verkligen en riktig höjdar paj. Ja det skulle nog vara en syn på stan det allt:)
rotfrukter är bäst. vilken underbar paj … :P
Hälsa carl att du har rätt! Vilken fin blogg och vilket fint porslin!
Å det verkar gott! :)
Ha det mys!
Rotfrukter är så fantastiskt gott. Den där pajen ska jag testa. :)
Alla här verkar gilla rotfrukter, vad glad jag blir! :-D
Hej! Jag älskar rotfruktspaj. Brukar göra ett recept som påminner om ditt, men med 150-200 g fetaost och purjolök istället för gul lök. Ibland har jag i lite strimlad skinka med, för pojkvännens skull… Ett tips om du vill variera den lite :)
Här finns mitt recept, om du vill se det:
http://receptakuten.blogg.se/2008/october/rofruktspaj-med-fetaost-och-skinka.html
Cissy: Tack för tipset! Tittade på ditt recept och det låter verkligen kalasgott! :-)
[...] mer paj Kantarellpajen Filodegspaj med keso och fetaost Rotfruktspaj Viktorias pajskal av potatis Filed under paj | Skriv ut [...]