Det delas ut 10-poängare i det röda köket!

den 25 november 2009, kl 08:00

Foto: Carl Fredriksson
Foto: Carl Fredriksson

I söndags åt vi trerätters i knytisformat. Johanna och Robin hade med sig förrätt, efterrätt och givetvis även den lilla solskensbebisen. Om förrätten var ett kärt återseende; toast med vegetarisk skagenröra, så var chokladfondanten till efterrätt en uppskattad premiär både för Carl och mig. Wow, vilken höjdare! Någonstans däremellan åt vi den varmrökta regnbågen och till det en potatis- och västerbottenbakelse. Den senare var ett experiment som blev helt okej men som inte väckte några större jubel. Däremot var både fisken och efterrätten så nära en tiopoängare man kan komma. Högst betyg av allt får nog lilla bebin (som nästan inte är en bebis längre). I samma andetag äter hon citron, grimaserar och klappar händerna. Vilket geni! Jag envisas med att hennes första ord ska bli pickipicki. Vi övade litegrann faktiskt, men jag fick mest glada illtjut i respons. Det sitter dock inte särskilt långt inne, det är jag fullständigt övertygad om.

Potatis- och västerbottenbakelse 1.0
Koka potatis och stöt potatisen så att det fortfarande är bitar kvar i moset. Rör ner mjölk till krämig konsitens, smaka av med salt och peppar. Rör ner riven västerbottenost i potatismoset och häll upp i portionsformar. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen i 225 grader tills potatisbakelserna får fin färg.

Kommentar: Mäktiga är bara förnamnet. Gick hem hos Carl som gillar både potatismos och ost. Jag vill ju väldigt gärna tycka att det här är gott och vet inte riktigt vad jag ska skylla på, kanske att jag inte är särskilt förtjust i potatismos? Jag får nog experimentera lite till. Tips och idéer mottages tacksamt.

Chokladfondant med en
kalasfin fruktsallad

75 g smör
100 g mörk choklad (70 %)
2 st ägg
4 msk strösocker
Fruktsallad;
sharon
blodgrape
passionsfrukt

Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen delad i mindre bitar. Låt chokladen smälta på svag värme under omrörning. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp och vänd ner detta i chokladsmeten. Häll i 4 stycken smorda ugnsfasta formar, alternativt muffinsformar (som med fördel kan stå i en muffinsplåt), grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i 10-15 minuter. Chokladfondanten ska vara gräddad på utsidan men flytande inuti. Servas förslagsvis med en klick vaniljgglass och Johanna och Robins kalasfina fruktsallad med sharon, filéead blodgrape och passionsfrukt.

Själva chokladfondantreceptet är för 4 och receptet kommer ursprungligen från Tasteline.

Skriv ut inlägg

10 kommentarer till “Det delas ut 10-poängare i det röda köket!”

  1. hannah kl 18:39, den 25 november 2009

    Det ser ju helt fantastiskt ut det här! Gjorde en liknande chokladskapelse härom dagen, men hade ingen aning om att den kunde heta något så tjusigt som fondant =)Och tack för bloggkommentar, du och Gitto som premiärkommenterar, vilken ära! ;)

  2. tina kl 18:59, den 25 november 2009

    Haha! Men visst är det tur att maten är lika god oberoende av om man kan tjusiga namn eller inte? :P

  3. Mikaela kl 10:15, den 26 november 2009

    Hm, blir lite nyfiken på potatisbakelsen. Kanske ett ägg i själva moset, eller mosa i sådant som innehåller mindre stärkelse t ex blomkål för lättare känsla? Kanske grädde ist för mjölk, eller kryddor som ger potatisen rymd såsom muskot?

  4. tina kl 19:03, den 26 november 2009

    Wow vilka supertips Mikaela, jag ska prova igen. Tack!

  5. Fröken Dill kl 12:00, den 27 november 2009

    Vilken bra knytisidé! Potatisbakelsen LÄT i alla fall väldigt god.
    Tycker fröken Dill

  6. Mikaela kl 12:12, den 27 november 2009

    Blir sugen på att experimentera själv lite grann. :)

  7. Josefina kl 13:05, den 27 november 2009

    chokladfondant … bara ordet får en ju att bli lycklig …

  8. Sandra drömkaka kl 14:46, den 5 december 2009

    Chokladfondanten får mej att dregla, den ska testas :) !

  9. Molten chocolate cake | Scandelights kl 11:00, den 7 mars 2015

    [...] from Pickipicki‘s [...]

  10. Chokladfondant | Matarkivet kl 11:00, den 7 mars 2015

    [...] Recept från Pickipicki. [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen