Det delas ut 10-poängare i det röda köket!
I söndags åt vi trerätters i knytisformat. Johanna och Robin hade med sig förrätt, efterrätt och givetvis även den lilla solskensbebisen. Om förrätten var ett kärt återseende; toast med vegetarisk skagenröra, så var chokladfondanten till efterrätt en uppskattad premiär både för Carl och mig. Wow, vilken höjdare! Någonstans däremellan åt vi den varmrökta regnbågen och till det en potatis- och västerbottenbakelse. Den senare var ett experiment som blev helt okej men som inte väckte några större jubel. Däremot var både fisken och efterrätten så nära en tiopoängare man kan komma. Högst betyg av allt får nog lilla bebin (som nästan inte är en bebis längre). I samma andetag äter hon citron, grimaserar och klappar händerna. Vilket geni! Jag envisas med att hennes första ord ska bli pickipicki. Vi övade litegrann faktiskt, men jag fick mest glada illtjut i respons. Det sitter dock inte särskilt långt inne, det är jag fullständigt övertygad om.
Potatis- och västerbottenbakelse 1.0
Koka potatis och stöt potatisen så att det fortfarande är bitar kvar i moset. Rör ner mjölk till krämig konsitens, smaka av med salt och peppar. Rör ner riven västerbottenost i potatismoset och häll upp i portionsformar. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen i 225 grader tills potatisbakelserna får fin färg.
Kommentar: Mäktiga är bara förnamnet. Gick hem hos Carl som gillar både potatismos och ost. Jag vill ju väldigt gärna tycka att det här är gott och vet inte riktigt vad jag ska skylla på, kanske att jag inte är särskilt förtjust i potatismos? Jag får nog experimentera lite till. Tips och idéer mottages tacksamt.
Chokladfondant med en
kalasfin fruktsallad
75 g smör
100 g mörk choklad (70 %)
2 st ägg
4 msk strösocker
Fruktsallad;
sharon
blodgrape
passionsfrukt
Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen delad i mindre bitar. Låt chokladen smälta på svag värme under omrörning. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp och vänd ner detta i chokladsmeten. Häll i 4 stycken smorda ugnsfasta formar, alternativt muffinsformar (som med fördel kan stå i en muffinsplåt), grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i 10-15 minuter. Chokladfondanten ska vara gräddad på utsidan men flytande inuti. Servas förslagsvis med en klick vaniljgglass och Johanna och Robins kalasfina fruktsallad med sharon, filéead blodgrape och passionsfrukt.
Själva chokladfondantreceptet är för 4 och receptet kommer ursprungligen från Tasteline.
Publicerad i bjuda på mat, bjuden på mat, choklad, efterrätt, fruktsallad | Kommentarer (10) Skriv ut inlägg10 kommentarer till “Det delas ut 10-poängare i det röda köket!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Det ser ju helt fantastiskt ut det här! Gjorde en liknande chokladskapelse härom dagen, men hade ingen aning om att den kunde heta något så tjusigt som fondant =)Och tack för bloggkommentar, du och Gitto som premiärkommenterar, vilken ära! ;)
Haha! Men visst är det tur att maten är lika god oberoende av om man kan tjusiga namn eller inte? :P
Hm, blir lite nyfiken på potatisbakelsen. Kanske ett ägg i själva moset, eller mosa i sådant som innehåller mindre stärkelse t ex blomkål för lättare känsla? Kanske grädde ist för mjölk, eller kryddor som ger potatisen rymd såsom muskot?
Wow vilka supertips Mikaela, jag ska prova igen. Tack!
Vilken bra knytisidé! Potatisbakelsen LÄT i alla fall väldigt god.
Tycker fröken Dill
Blir sugen på att experimentera själv lite grann. :)
chokladfondant … bara ordet får en ju att bli lycklig …
Chokladfondanten får mej att dregla, den ska testas :) !
[...] from Pickipicki‘s [...]
[...] Recept från Pickipicki. [...]