En fräsch palsternackspuré till lax

den 24 mars 2010, kl 22:10

Appropå saker som jag vill att ni ska lägga på minnet, så kan ni räkna in den här palsternackspurén som jag blev bjuden på i början på veckan. Purén är smaksatt med citron och tillsammans med den ugnsbakade laxen med dill och rosépeppar så är det här som att bli bjuden på en portion vår. Det kan väl inte finnas någon som tackar nej till det va? En riktigt fräsch vårrätt med andra ord. Något att bjuda på i påsk kanske?

En palsternackspuré
smaksatt med citron

400 g palsternacka
5 dl mjölk
1 klick smör
rivet skal från en citron
1–2 msk citronsaft
salt och peppar

Dela palsternackorna i mindre bitar och lägg i en kastrull. Täck med mjölk och låt småkoka tills de är mjuka. Häll av mjölken och spara den att späda purén med. Mixa palsternackorna och späd eventuellt med lite av mjölken. Smaksätt med smör, citronskal, citronsaft, salt och peppar.

Receptet hade följt med Carls mammas Ekolåda hem. Såg att de har en receptbank på sin hemsida, jag tror jag ska undersöka den lite närmare vid tillfälle.

Skriv ut inlägg

11 kommentarer till “En fräsch palsternackspuré till lax”

  1. Anna kl 00:31, den 25 mars 2010

    Hej Tina och tack, vad snäll du är!
    Hatthyllan är köpt på Nordik, vet inte om ni har det i Uppsala?
    Ååh, vad jag tyckte att purén lät god!! Jag måste sätta mig och gå igenom dina recept för att se vad jag ska bjuda gästerna på Lördag ;)
    Ha det gott!
    Kram Anna

  2. Fröken Dill kl 06:05, den 25 mars 2010

    Palsternacka är verkligen en underskattad rotsak. Tills för några år sedan köpte jag den aldrig. Jag och palster hade blivit osams i någon misslyckad matlagning. Sådan tur var fick jag upp ögonen för den igen och det är ju vekligen såå god med rätt smakkompisar eller varför inte rostad? Ditt mos med citron ska definitivt läggas på minnet.
    Hälsar fröken Dill

  3. Isabelle - På menyn kl 11:11, den 25 mars 2010

    låter gott! fantastiskt alternativ till potatismos!

  4. Erika/Erka Perka kl 12:21, den 25 mars 2010

    Tips! Palsternacka är gott att mixa till sås också, passar bra till grillat kött. Tjingeling!

  5. tina kl 15:43, den 25 mars 2010

    Anna: Tack Anna! Känner inte igen namnet, men jag ska undersöka saken närmare. Fisksoppa kanske?
    http://www.pickipicki.se/2009/10/en-god-fisksoppa-gor-mig-lycklig/
    Eller grönsakstårtan till ett stycke kött;
    http://www.pickipicki.se/2010/03/en-kalasfin-gronsakstarta-att-lagga-pa-minnet/

    Fröken Diill: Jag gillar också palsternacka, vilken tur att ni har blivit sams igen! :-)

    Isabelle: Ja! Särskilt som potatismos inte är min stora förtjusning.

    Erika: Smart tips, det ska jag komma ihåg. Tack!

  6. Loulas Kök kl 20:03, den 25 mars 2010

    Verkar väldigt gott. Vi äter lax en gång i veckan. Det här blir en god variation.

  7. Katja kl 11:54, den 26 mars 2010

    Palsternacka är en mina favorit rotfrukter! Så gott att baka i ugnen, ha i soppa eller göra till puré som du gjort.

  8. lina kl 14:13, den 26 mars 2010

    Låter underbart! Ofta varierar vi laxen, men inte tillbehören så detta tips var toppen. Tack för det och trevlig helg!

  9. Tidig morgon. « kl 05:36, den 27 mars 2010

    [...] Pensionärshänga Vi ska till knappaffären och tygaffären, handla och sen ge oss på att laga Lax med Palsternackspuré… det låter ju grymt gott, hoppas det är det [...]

  10. Tara kl 09:35, den 27 mars 2010

    Det här verkar gott och en staerk kandidat till potatis moset!

  11. tina kl 09:46, den 27 mars 2010

    Loula: Ja, lax är fint! Godast till laxen är kokt potatis och finfina fänkålssåsen;
    http://www.pickipicki.se/2008/01/en-kock-i-mitt-kok/

    Katja: Palsternackssoppa ska jag prova!

    Lina: Trevlig helg vetja! :-)

    Tara: Ja, det är det verkligen!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen