Granskottssirap i en glasburk
Granskotten som jag plockade i helgen har stressat mig litegrann. Av alla fina tips som ramlade in bland kommentarerna, så valde jag därför den enklaste vägen: granskottssirap. På vilket vis, och till vad man äter granskottssirap återstår dock att se. Tills dess nöjer jag mig med att burken med innehåll är vacker att titta på om inte annat, och kanske får den bli en gå-bort-present i sommar. Resten av skotten hamnar nog i en pannbiffssmet tillsammans med lite enbär, eller kanske ett tekok. Förresten är dom goda som dom är, det smakar skog och skog smakar gott!
Granskottssirap
Varva lika mängder granskott med råsocker (eller honung) i en glasburk med lock. Burken förvaras i ett norr- eller österfönster, och ska vändas och skakas varje dag. Efter en månad silas skotten av.
15 kommentarer till “Granskottssirap i en glasburk”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Förra veckan plockade jag granskott från granarna på tomten. För min del är det meningen att granskotten, som har legat och dragit i sprit en vecka i ett söderfönster, efter lagring i ca ett år, mörkt och kallt, ska kunna fungera som hostmedicin. Då först silas skotten av och sötas med honung.
Karin W: Husmorstrix, intressant! Granskottssirap i nord- och östfönster, hostmedicin i söder. Då återstår att se vad som ska stå i väster? :-)
coolt! varför har inte jag några granar i närheten?! jag vill också göra sirap!
Charlotta: Du får ta en cykelutflykt utanför stan!
Ja provade detta några år sedan men var en målnig sommar så det smälte inte. Skall prova igen nu:-)
Mikael: Ja gör det vetja, så ska jag hålla tummarna för att vädret bättrar på sig. Min sirap har redan börjat smälta, det verkar lovande (och doftar fantastiskt!).
Det här lät ju spännande. Mitt recept på sirap ser inte alls ut så. Där kokas skotten i vatten först och sen tillsätts socker till avkoket och får koka lite till. Men jag kan tänka mig att din sirap blir tjockare och mer smakrik på det här viset.
Ansibecki: Tjock och smakrik blir den, har du granskott i överflöd (vilket du verkar ha ;-) så testa båda varianterna vetja!
[...] hittar ni här Amerikanska pannkakor Granskottssirap Tweet Publicerad i pickipicki | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]
[...] mer granskott Granskottssirap Fler granskottstips Publicerad i granskott, skogen, skogens skafferi | Kommentarer (8) [...]
Intressant att se era kommentarer om granskottssirapen. Jag kan garantera att granskott (och även tallskott) hjälper mot hosta. Det räcker om man tuggar på ett eller ett par skott som inte har öppnat sig för mycket för att man ska få lindring.
Men eftersom skott inte finns att få tag på året runt så är det lämpligt att förvara, t ex som sirap. Har precis en laddning på gång i söderfönstret. Att hetta upp skotten torde betyda att viktiga ämnen försvinner.
Just nu har jag en förkylning med tråkig hosta, men det lindrar när jag tar av sirapen jag gjorde för några år sedan. Då gjorde jag först ”honung” av maskrosor och blandade det med granskotten. Bara nyttigheter…
Men – kom ihåg ni som går ut och plockar – man får inte plocka granskott utan ägarens tillstånd. Det är ju skotten som ska ge nya träd…
Monica: Maskroshonung, spännande! Hoppas att du kryar på dig från hostan. Själva åt vi skogsköttbullar till middag, med granskott och enbär i, gött!
[...] snart ett år har jag avundsjukt gått och tittat på Tinas burk med granskottssirap som står i deras köksfönster och jag svär – retas med mig. Men nu är det slut med det [...]
[...] almost a year I have jealously looked at my friend Tina’s jar of spruce shoot syrup in their kitchen window and I swear – it’s teasing me on purpose. But that has come to [...]