Granskottssirap i en glasburk

den 8 juni 2010, kl 22:13



Granskotten som jag plockade i helgen har stressat mig litegrann. Av alla fina tips som ramlade in bland kommentarerna, så valde jag därför den enklaste vägen: granskottssirap. På vilket vis, och till vad man äter granskottssirap återstår dock att se. Tills dess nöjer jag mig med att burken med innehåll är vacker att titta på om inte annat, och kanske får den bli en gå-bort-present i sommar. Resten av skotten hamnar nog i en pannbiffssmet tillsammans med lite enbär, eller kanske ett tekok. Förresten är dom goda som dom är, det smakar skog och skog smakar gott!

Granskottssirap
Varva lika mängder granskott med råsocker (eller honung) i en glasburk med lock. Burken förvaras i ett norr- eller österfönster, och ska vändas och skakas varje dag. Efter en månad silas skotten av.

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “Granskottssirap i en glasburk”

  1. Karin W kl 00:40, den 9 juni 2010

    Förra veckan plockade jag granskott från granarna på tomten. För min del är det meningen att granskotten, som har legat och dragit i sprit en vecka i ett söderfönster, efter lagring i ca ett år, mörkt och kallt, ska kunna fungera som hostmedicin. Då först silas skotten av och sötas med honung.

  2. tina kl 09:25, den 9 juni 2010

    Karin W: Husmorstrix, intressant! Granskottssirap i nord- och östfönster, hostmedicin i söder. Då återstår att se vad som ska stå i väster? :-)

  3. charlotta kl 22:50, den 9 juni 2010

    coolt! varför har inte jag några granar i närheten?! jag vill också göra sirap!

  4. tina kl 10:32, den 10 juni 2010

    Charlotta: Du får ta en cykelutflykt utanför stan!

  5. Mikael kl 17:16, den 11 juni 2010

    Ja provade detta några år sedan men var en målnig sommar så det smälte inte. Skall prova igen nu:-)

  6. tina kl 17:33, den 11 juni 2010

    Mikael: Ja gör det vetja, så ska jag hålla tummarna för att vädret bättrar på sig. Min sirap har redan börjat smälta, det verkar lovande (och doftar fantastiskt!).

  7. Ansibecki kl 08:45, den 20 maj 2011

    Det här lät ju spännande. Mitt recept på sirap ser inte alls ut så. Där kokas skotten i vatten först och sen tillsätts socker till avkoket och får koka lite till. Men jag kan tänka mig att din sirap blir tjockare och mer smakrik på det här viset.

  8. tina kl 09:11, den 21 maj 2011

    Ansibecki: Tjock och smakrik blir den, har du granskott i överflöd (vilket du verkar ha ;-) så testa båda varianterna vetja!

  9. Väderleksrapporten | pickipicki kl 07:33, den 9 juni 2011

    [...] hittar ni här Amerikanska pannkakor Granskottssirap Tweet Publicerad i pickipicki | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  10. Köttbullar med granskott och enbär | pickipicki kl 19:40, den 22 maj 2012

    [...] mer granskott Granskottssirap Fler granskottstips Publicerad i granskott, skogen, skogens skafferi | Kommentarer (8) [...]

  11. Monica Svensson kl 19:45, den 24 juni 2012

    Intressant att se era kommentarer om granskottssirapen. Jag kan garantera att granskott (och även tallskott) hjälper mot hosta. Det räcker om man tuggar på ett eller ett par skott som inte har öppnat sig för mycket för att man ska få lindring.
    Men eftersom skott inte finns att få tag på året runt så är det lämpligt att förvara, t ex som sirap. Har precis en laddning på gång i söderfönstret. Att hetta upp skotten torde betyda att viktiga ämnen försvinner.
    Just nu har jag en förkylning med tråkig hosta, men det lindrar när jag tar av sirapen jag gjorde för några år sedan. Då gjorde jag först ”honung” av maskrosor och blandade det med granskotten. Bara nyttigheter…

  12. Monica Svensson kl 19:46, den 24 juni 2012

    Men – kom ihåg ni som går ut och plockar – man får inte plocka granskott utan ägarens tillstånd. Det är ju skotten som ska ge nya träd…

  13. tina kl 23:21, den 24 juni 2012

    Monica: Maskroshonung, spännande! Hoppas att du kryar på dig från hostan. Själva åt vi skogsköttbullar till middag, med granskott och enbär i, gött!

  14. Sirap på granskott | Matgeek kl 15:03, den 30 maj 2013

    [...] snart ett år har jag avundsjukt gått och tittat på Tinas burk med granskottssirap som står i deras köksfönster och jag svär – retas med mig. Men nu är det slut med det [...]

  15. Spruce shoot syrup | IAmFoodgeek.com kl 16:38, den 31 maj 2013

    [...] almost a year I have jealously looked at my friend Tina’s jar of spruce shoot syrup in their kitchen window and I swear – it’s teasing me on purpose. But that has come to [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen