Soppa + bröd = sant!
Jag måste bekänna en sak. Påväg hem från tåget passerar jag ett bageri här i Uppsala som bakar oemotståndliga surdegsbröd (Forsa hembageri på Dragarbrunnsgatan). Dörren står alltid öppen, och ungefär varannan gång kan jag inte låta bli att titta in och komma ut med en bit bröd i handen. Det har fått två märkbara konsekvenser. 1) Vårt brödkonto har gått från 0 till att skjuta i höjden (jag tror snart att jag inte har något annat val än att ställa mig i skaran surdegsbrödsbakare). 2) Herremingud vad vi äter soppa nuförtiden! Mer än någonsin förr. Bröd är visserligen alltid gott, men inget slår kombinationen en god soppa och ett gott bröd. För att variera oss bland favoritsopparna litegrann, så blev det jordärtskockssoppa häromkvällen. Ljuvligt.
Jordärtskockssoppa,
med parmachips
500 g jordärtskockor
1 liten gul lök
5 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl vitt vin
1 dl grädde
smör
timjan
salt, peppar
lufttorkad skinka
Skala jordärtskockorna och dela i mindre bitar. Fräs jordärtskockorna tillsammans med gul lök i lite smör i en kastrull några minuter, utan att de får färg. Häll över vin, vatten och buljong. Låt småkoka under lock tills jordärtskockorna är mjuka (runt 20 min). Mixa soppan slät och rör ner grädde, värm soppan igen. Smaka av med salt, peppar och timjan.
Under tiden soppan kokar, lägg några skivor lufttorkad skinka på en plåt med bakplåtspapper. Torka mitt i ugnen i 175 grader i ungefär 5-8 min. Servera soppan med parmachips och ett rejält surdegsbröd.
Publicerad i bröd, jordärtskocka, soppa | Kommentarer (23) Skriv ut inlägg23 kommentarer till “Soppa + bröd = sant!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Hm… du fick mig att vilja ha soppa till lunch.
Mums! Favoritsoppa!! :)
Älskar också kombinationen soppa & bröd! Tack för sopptipset. Låter mums!
kom hit så får du en slatt surdeg av oss! (vi har både rågsur och vetesur).
Helt rätt! Börja baka!
Det är kul och tar egentligen inte så mycket tid.
martinbakar.blogspot.com
Matpolisen: Jag åt faktiskt just sopprester till lunch! ;-)
Hanna: Kul!
Lina: Soppa-och-bröd ligger högt på listan över favoritmat!
Frida: Jatackgärna!:-D
Martin: :-)
Åh, nu blev jag påminnd om att jag måste göra jordärtskockssoppa någon gång, har faktiskt aldrig gjort det!!
Jag håller med. Att försöka gå förbi Forsa… det är inte lätt, och brödkostnaden stiger. Tack o lov kan man iaf köpa en bit av ett bröd.
Skocksoppa låter bra, själv ska veckan innehålla en majssoppa och en lins-tomatsoppa.
Bröd och soppa är verkligen en match made in heaven. Nu när jag börjat plugga så har soppa på termos blivit den perfekta lunchen, så helt plötsligt har jag av alla människor blivit brödbakare! :)
BLI VECKANS BLOGG!!
kommentera på inlägget veckans blogg på min blogg !!!!
kom när du vill och hämta suris!!
Martina: Då är det på tiden.
Karin: Låter som två goda soppor!:-)
Mikkan: Hurra! Både för soppa-i-termos, och hembakt!
Kikka: Det säger du.
Frida: Ska bli, någon kväll i början av veckan:-) Jag hör av mig!
Soppa och bröd är oslagbart! Din variant låter supergod!
Men om du skulle ta och bjuda mig på lunch någon dag. Det tror jag hade löst alla världsproblem. Haha :}
Helena: :-)
Emma: Javisst, välkommen till det röda köket!
Soppa är (förutom väldigt gott) en fantastisk ursäkt att äta gott bröd. Mitt surdegsbakande har dalat väldigt djupt nu, men det är dax att ta tag i det igen!
Lotta: Precis så är det! :-D Jag har kommit över (tack Frida!) en vete- resp rågsurdegsstart. Här ska börja bakas bröd!
Ja, börja baka, det är inte svårt och ger så oerhörtmycket tillbaka i form av underbara bröd!!! Köp Martin Johanssons ”surdegsbröd” och kör igång vetja =)
Stina: Jag har faktiskt boken, obläddrad. I veckan fick jag en vete- respektive surdegsstart. Nu har jag tänkt komma igång! Bjud gärna på favoritrecept om du gillar något av Martins recept extra mycket! :-)
Stureby Levain bakar jag ofta, supergott. Om jag inte har tid riktigt fuskar jag med att tillsätta 10 g jäst till degen. Annars så är ”russin och solros” väldigt gott om man vill ha grovt bröd. Hoppas att det går bra med bakandet =).
Nu ska här lagas kusinens tonfiskpasta imorgon….
Stina: Tack för tips, det uppskattas alltid! Hoppas ni gillar tonfiskpastan, en bra vardagsfavorit hos oss:-)
gott!
Sofia: :-)