Soppa + bröd = sant!

den 12 september 2010, kl 10:41

Jag måste bekänna en sak. Påväg hem från tåget passerar jag ett bageri här i Uppsala som bakar oemotståndliga surdegsbröd (Forsa hembageri på Dragarbrunnsgatan). Dörren står alltid öppen, och ungefär varannan gång kan jag inte låta bli att titta in och komma ut med en bit bröd i handen. Det har fått två märkbara konsekvenser. 1) Vårt brödkonto har gått från 0 till att skjuta i höjden (jag tror snart att jag inte har något annat val än att ställa mig i skaran surdegsbrödsbakare). 2) Herremingud vad vi äter soppa nuförtiden! Mer än någonsin förr.  Bröd är visserligen alltid gott, men inget slår kombinationen en god soppa och ett gott bröd. För att variera oss bland favoritsopparna litegrann, så blev det jordärtskockssoppa häromkvällen. Ljuvligt.

Jordärtskockssoppa,
med parmachips

500 g jordärtskockor
1 liten gul lök
5 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl vitt vin
1 dl grädde
smör
timjan
salt, peppar
lufttorkad skinka

Skala jordärtskockorna och dela i mindre bitar. Fräs jordärtskockorna tillsammans med gul lök i lite smör i en kastrull några minuter, utan att de får färg. Häll över vin, vatten och buljong. Låt småkoka under lock tills jordärtskockorna är mjuka (runt 20 min). Mixa soppan slät och rör ner grädde, värm soppan igen. Smaka av med salt, peppar och timjan.

Under tiden soppan kokar, lägg några skivor lufttorkad skinka på en plåt med bakplåtspapper. Torka mitt i ugnen i 175 grader i ungefär 5-8 min. Servera soppan med parmachips och ett rejält surdegsbröd.

Skriv ut inlägg

23 kommentarer till “Soppa + bröd = sant!”

  1. Matpolisen kl 11:27, den 12 september 2010

    Hm… du fick mig att vilja ha soppa till lunch.

  2. Hanna kl 12:41, den 12 september 2010

    Mums! Favoritsoppa!! :)

  3. lina kl 12:45, den 12 september 2010

    Älskar också kombinationen soppa & bröd! Tack för sopptipset. Låter mums!

  4. frida kl 13:08, den 12 september 2010

    kom hit så får du en slatt surdeg av oss! (vi har både rågsur och vetesur).

  5. Martin Bakar kl 13:36, den 12 september 2010

    Helt rätt! Börja baka!
    Det är kul och tar egentligen inte så mycket tid.

    martinbakar.blogspot.com

  6. tina kl 15:15, den 12 september 2010

    Matpolisen: Jag åt faktiskt just sopprester till lunch! ;-)

    Hanna: Kul!

    Lina: Soppa-och-bröd ligger högt på listan över favoritmat!

    Frida: Jatackgärna!:-D

    Martin: :-)

  7. Martina kl 15:24, den 12 september 2010

    Åh, nu blev jag påminnd om att jag måste göra jordärtskockssoppa någon gång, har faktiskt aldrig gjort det!!

  8. Karin kl 17:52, den 12 september 2010

    Jag håller med. Att försöka gå förbi Forsa… det är inte lätt, och brödkostnaden stiger. Tack o lov kan man iaf köpa en bit av ett bröd.
    Skocksoppa låter bra, själv ska veckan innehålla en majssoppa och en lins-tomatsoppa.

  9. Mikkan kl 18:35, den 12 september 2010

    Bröd och soppa är verkligen en match made in heaven. Nu när jag börjat plugga så har soppa på termos blivit den perfekta lunchen, så helt plötsligt har jag av alla människor blivit brödbakare! :)

  10. KIKKA kl 18:56, den 12 september 2010

    BLI VECKANS BLOGG!!
    kommentera på inlägget veckans blogg på min blogg !!!!

  11. frida kl 19:54, den 12 september 2010

    kom när du vill och hämta suris!!

  12. tina kl 21:38, den 12 september 2010

    Martina: Då är det på tiden.

    Karin: Låter som två goda soppor!:-)

    Mikkan: Hurra! Både för soppa-i-termos, och hembakt!

    Kikka: Det säger du.

    Frida: Ska bli, någon kväll i början av veckan:-) Jag hör av mig!

  13. Helena kl 21:42, den 12 september 2010

    Soppa och bröd är oslagbart! Din variant låter supergod!

  14. Emma kl 23:24, den 12 september 2010

    Men om du skulle ta och bjuda mig på lunch någon dag. Det tror jag hade löst alla världsproblem. Haha :}

  15. tina kl 19:50, den 13 september 2010

    Helena: :-)

    Emma: Javisst, välkommen till det röda köket!

  16. Lotta kl 20:47, den 15 september 2010

    Soppa är (förutom väldigt gott) en fantastisk ursäkt att äta gott bröd. Mitt surdegsbakande har dalat väldigt djupt nu, men det är dax att ta tag i det igen!

  17. tina kl 20:50, den 15 september 2010

    Lotta: Precis så är det! :-D Jag har kommit över (tack Frida!) en vete- resp rågsurdegsstart. Här ska börja bakas bröd!

  18. Stina kl 21:39, den 17 september 2010

    Ja, börja baka, det är inte svårt och ger så oerhörtmycket tillbaka i form av underbara bröd!!! Köp Martin Johanssons ”surdegsbröd” och kör igång vetja =)

  19. tina kl 22:19, den 18 september 2010

    Stina: Jag har faktiskt boken, obläddrad. I veckan fick jag en vete- respektive surdegsstart. Nu har jag tänkt komma igång! Bjud gärna på favoritrecept om du gillar något av Martins recept extra mycket! :-)

  20. Stina kl 22:48, den 2 oktober 2010

    Stureby Levain bakar jag ofta, supergott. Om jag inte har tid riktigt fuskar jag med att tillsätta 10 g jäst till degen. Annars så är ”russin och solros” väldigt gott om man vill ha grovt bröd. Hoppas att det går bra med bakandet =).
    Nu ska här lagas kusinens tonfiskpasta imorgon….

  21. tina kl 12:32, den 3 oktober 2010

    Stina: Tack för tips, det uppskattas alltid! Hoppas ni gillar tonfiskpastan, en bra vardagsfavorit hos oss:-)

  22. Sofia kl 23:09, den 12 februari 2013

    gott!

  23. tina kl 23:14, den 12 februari 2013

    Sofia: :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen