Lammfärsspett och tabouleh
Alldeles strax bjuder jag på lammfärsspett och tabouleh i radion, lyssna om du vill vetja. Apropå tabouleh så fick jag häromdagen lära mig att om den serveras som tillbehör så ska det vara mer bladpersilja i förhållande till bulgur, och vice versa om taboulehn serveras som huvudrätt. Trots att jag har haft några dagar på mig att smälta detta, så kan jag inte riktigt acceptera att det skulle vara på det här viset. Jag tror faktiskt att jag kommer fortsätta leva efter mitt eget motto – ju mer persilja desto bättre. I alla sammanhang, huvudrätt eller inte. Nu får ni givetvis inte tro att allt faller inom ramen ju-mer-desto-bättre, men persilja gör det definitivt. Liksom kantareller och alla sorters bär. Nu vet ni det. En sak till ni borde veta är att (poäng-)snåla Carl delade ut 9 poäng till just den här middagen häromkvällen. Kanske ett recept att inviga grillen med i helgen?
Lammfärsspett med tabouleh (libanesisk bulgursallad)
Lammfärsspett:
450 g lammfärs
2-3 klyftor vitlök
0,5 tsk salt
0,5 tsk spiskummin
1 krm svartpeppar
finhackad färsk bladpersilja
Tabouleh:
2 dl bulgur
3 tomater
1 gul paprika
saft från en halv citron
rejält med bladpersilja
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
Yoghurtsås:
2 dl naturell yoghurt
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
Koka 2 dl bulgur enligt anvisning på paketet och låt den därefter svalna. Finhacka tomater, paprika och bladpersilja. Rör samman alla ingredienser och smaka av med olivolja, pressad citronsaft, salt och peppar. Låt stå och dra i kylskåp till servering, rör om ibland. Blanda samman lammfärssmeten och forma åtta avlånga rullar som träs på spett. Grilla eller stek i lite olja. Servera spetten med tabouleh och yoghurtsås.
21 kommentarer till “Lammfärsspett och tabouleh”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Vilken fräsch härlig rätt att äta i solen :-)
Mmmm Tabouleh! Dock håller jag inte med dig om persiljan. Jag har lite svårt för persilja i stora mängder. Det är en defekt jag har :) Tack för receptet. Lammspett åkte direkt in på listan att göra snart. Det är ju för jäkla gött.
Jag tror som du, ju mer persilja desto bättre. De vi åt i Syrien innehöll otroligt mycket persilja i förhållande til bulgur, man knappt skymtade de små vita kornen…
Färska örter kan det aldrig bli för mycket av ;-)
Låter ju supergott! Och frääääscht!!
Lammfärs är underskattat. Ska se om jag kan sno ihop nått till helgen. Tack för receptet!
/Jens
Det här måste jag prova redan i kväll. :-D
Tack!
Tabouleh är ju så himla gott! Och jag har också ”lärt” mig att det ska vara MASSA persilja i förhållande till bulgur. Men när jag gör tabouhle så blir det ofta till så många att jag får hacka persilja i timmar. Lite jobbigt blir det. Men det får nog bli snart igen, med tanke på hur gott det där ser ut!
Gott blev det, även om jag råkade köpa babyspenat i stället för bladpersilja… tack för ännu ett gott recept. :)
Där ser man, visste jag inte om persiljan. Men gott är det med mycket persilja i. Hela din rätt ser ruggigt god ut.
Mmm, ser grymt gott ut!
Erika: Jag längtar efter alla sommarmiddagar, mat smakar alltid godare utomhus!
Sanna: Den persiljadefekten måste vi göra något åt. Operation?
Hanna: Jag förstod väl det! :-D
Martina: Sant!
Sofie: :-)
Jens: Varsågod, hoppas att det smakar!
Camilla: Haha, babyspenat! Då går du bakläxa!
Lotta: :-D
Emmy: Persilja är gott, helt enkelt!
Jag hade aldrig hört den ”regeln” tidigare, men rimligtvis är det pga att bulgur är mer mättande än persilja…
Men jag håller med dig, mycket persilja ska det vara! Jag har faktiskt hört det påstås att tabouleh ska innehålla så mycket persilja att det bara skymtas små röda och vita fläckar bland allt det gröna, men det är nog att gå till en viss överdrift.
För övrigt är det väldigt gott att blanda i lite frukter i tabouleh, t ex äpple och russin: http://vegologi.blogspot.com/2010/07/fruktig-tabouleh.html
Prova gärna att göra tabbouleh på bulgur köftelik som man gör i Libanon. Bulgur köftelik är en finkorning bulgur som inte kokas utan bara läggs i blöt i citronsaft innan tomaterna och persiljan blandas i.
Sandra: Intressant, en långväga kusin med couscous? Det ska jag göra, tack för tips!
[...] i den här matbloggen. Och apropå mat förresten, vi hade planerat att bjuda på svensk falafel och tabouleh, men den enda nackdelen med mina favorit-falaflar är att de gula ärtorna behöver ligga i blöt [...]
Nu har jag lagat din supergoda tabouleh oxå :) med lammspetten som dock i dagens storm o regn fick bli biffar på spisen istället. Mums :)
Isflingan: Hurra, inte för vädret, men för att maten gick hem! :-D
[...] lammfärsfavoriter på picki Lammfärsspett med tabouleh Lammfärsbiffar med fetaost och rosmarin, ugnsrostad sötpotatis Lisas orientaliska lammfärsgryta [...]
Jag skulle kunna äta tabouleh varje vecka året runt…så lättlagat o så gott. Nyttigt och billigt e d ju oxå för den delen..win win helt enkelt! :)
Isflingan: Sàrskilt i ditt vàder! Vi àter mycket tabouleh sommartid till grillat. Gott i matlàda med. Kram