Glöggfrågor och glöggsvar

den 29 oktober 2011, kl 10:20

Ni frågar om garderobsglöggen och jag gör mitt bästa för att svara.

Kan glöggen verkligen stå framme i rumstemperatur hursomhelst?
Tänk för att den kan det! Vår glögg bor i hallgarderoben och gör mig på gott humör varje gång jag sticker in huvudet där. Juldoft i oktober är nämligen otippat fint. Jag tror mig dessutom veta att Charlottas glögg står mitt i köket, medan Viktorias glögg står överst på en bokhylla i sovrummet.

Jag bor utomlands, vad kan jag ersätta svagdrickan med?
Detta har diskuterats i kommentarsfältet i glögginlägget. Kan man använda hälften äppeljuice och hälften mörkt öl? Sara som har satt två omgångar glögg, en med root beer och en med Goya Malta, anar att root beer-varianten blir mest lik originalet.

Glöggen doftar fantastiskt, hur ska jag nu kunna vänta i flera veckor?
Det kan du nog inte! Jag skulle ordinera någon av mina fuskglögger medan du räknar ner. Antingen äppelglöggen med calvados, eller svartvinbärssaftsvarianten (receptlänkar nedan). Minst 1 dos/vecka fram tills garderobsglöggen är färdig. OK?

Prima glöggsubstitut

Recept på fuskglögg med äpple och calvados

Recept på fuskglögg på svartvinbärssaft 

Skriv ut inlägg

21 kommentarer till “Glöggfrågor och glöggsvar”

  1. Moma kl 13:43, den 29 oktober 2011

    Varje gång jag läser om hur gott det luktar från era hyllor, skåp och garderober ångrar jag att jag inte satt en egen glögg! Är det för sent nu tror du?

  2. tina kl 15:27, den 29 oktober 2011

    Absolut inte! Den här ska stå 3-6 veckor, så det finns ju gott om tid! Jag funderar på att sätta en omgång till så att jag kan spara några flaskor till nästa år.

  3. Moma kl 23:52, den 29 oktober 2011

    Å, svagdricka here I come!!

  4. tina kl 10:30, den 30 oktober 2011

    Moma: Haha!

  5. karin - trattoria kl 10:41, den 30 oktober 2011

    jag har en glöggdummiefråga! Hur blir det med alkoholhalten i den här glöggen? Blir det någon alls? Funderar på om den är barnvänlig.. :)

  6. mamman kl 11:29, den 30 oktober 2011

    Ja Suomessa käy hyvin vaarinkalja!
    Terveisä Ylöjärveltä.

  7. Lena kl 12:40, den 30 oktober 2011

    Tack för att du skrev det här! Hade glömt bort att tiden gått! Ska genast rusa och köpa min svagdricka och det andra. Här ska glöggas!

    Hare bra och skål! :D

  8. Ansibecki kl 16:22, den 30 oktober 2011

    Tack för tipsen på fuskglögg! Något säger mig att det inte kommer bli någon egen ”riktig” glögg i år.

  9. Kanel och vanilj kl 16:56, den 30 oktober 2011

    Saffransglögg är inte dumt det heller, blir vackert guldgul.

    http://kanelochvanilj.blogspot.com/

  10. Matilda kl 18:51, den 30 oktober 2011

    Finns det någon dryck man kan ersätta svagdrickan med så att glöggen blir alkoholfri?

  11. tina kl 20:38, den 30 oktober 2011

    Karin: Alkohol javisst! Det är inte för intet den heter dunderglögg, jag skulle inte bjuda barn på glöggen. ;-)

    Mamman: :-)

    Lena: Skål vetja!

    Ansibecki: :-)

    Kanel och vanilj: Tack för tips!

    Matilda: Det är inte svagdrickans (lilla) alkholhalt som gör glöggen alkoholhaltig, utan jäsningsprocessen (tack vare potatis, socker, jäst etc). Glöggen blir garanterat inte alkoholfri, testa istället någon av glöggsubstituten (och skippa calvadosen).

  12. Fridas kök kl 22:21, den 30 oktober 2011

    Jag satte denna glögg för en vecka sedan och väntar med spänning. Jag har min ståendes i köket. Vi har öppen planlösning så varje gång jag har varit utomhus och kommer in i hallen så doftar det jul. :-) Har dock två frågor. Vad är en hävert? Det står inget om att man ska röra i glöggen, men rent spontant känner jag att det är något som bör göras… Jag tänker mig en omrörning, en gång i veckan? Är det smart eller bara tokigt? :-)

  13. tina kl 07:08, den 31 oktober 2011

    Frida: En hävert används för att förflytta vätskan från en behållare till en annan utan att behöva röra runt (i det här fallet hinken) eller vända på hinken, så att det grumliga i botten kommer med i flaskorna. Teorin bakom en hävert kan du läsa här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Hävert Apropå att röra runt, så sägs det att så ska inte göras. Jag tänker testa utan omröring. :-)

  14. katarina kl 22:21, den 31 oktober 2011

    häftigt!!!!

  15. tina kl 22:25, den 31 oktober 2011

    Katarina: Du har helt rätt, vissa saker är onekligen mer trolleri än andra! :-)

  16. MORMOR kl 21:25, den 2 november 2011

    Finns det något härligare än att vakna tidigt på morgonen, tända ljus och känna doften av glöggen som står och jäser. Imorgon är det dags för förberedning av min.

    Bra tips med fuskglögg – för jag kan säkert inte hålla mig!

  17. tina kl 21:27, den 2 november 2011

    Mormor: :-D

  18. Lena kl 17:31, den 6 november 2011

    glöggen står nu och jäser fint i köket här med. Men en liten fråga, hur vet man egentligen när den är färdig? 3-6 veckor är ju en ganska stor skillnad.

  19. tina kl 20:35, den 6 november 2011

    Lena: Kul att du hänger på! Svaret är att glöggen är att glöggen ska stå minst 3 veckor, men gärna 6.

  20. Ted kl 16:20, den 22 februari 2014

    Det är väl aldrig försent att fylla på med frågor? :)

    Lyssnar ikapp era gamla poddar nu och blev sugen på att testa dunderglöggen nu på våren. Finns det någon övre gräns för hur länge man kan lagra den? Håller den sig till jul och blir den till och med bättre av att stå 9 månader i matkällaren?

  21. tina kl 17:28, den 3 mars 2014

    Ted: Aldrig försent/för tidigt! Ryktet om glöggen säger att den blir godare om den får lagras ett år. Vi har gjort glöggen flera år i rad utan att någon glögg blivit över som vi kunnat spara. I fjol bestämde vi oss därför för att göra glöggen redan 1 april för att kunna lagra fram till advent. I sanningens namn vet jag faktiskt om jag tycker att den blev så himla mycket godare så som det sägs. Men dålig blev den absolut inte.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen