Snart drar jag igång elvispen!
Om tio minuter väcker jag Uppsala genom att elvispa klappgröt i radion. Det är inte för intet klappgröt heter vispgröt (vispipuuro) på finska. Ju länge man vispar desto fluffigare (läs godare) blir den. Du som är nyfiken på hur länge jag vågar vispa, lyssna här vetja! Något jag däremot inte törs berätta i radio, så är det att jag ätit klappgröt till efterrättsmellis varje kväll i två veckor. Hoppsan?
Klappgröt
5 dl vatten
2 dl lingonsylt (eller lingonsaft)
1 dl mannagryn
2 tsk maizena
Koka upp vatten och lingonsylt, rör ner mannagrynen och låt koka några minuter under omrörning. Rör ut maizena i lite kallt vatten och rör ner. Låt koka ytterligare någon minut under omrörning. Ta kastrullen från spisplattan och vispa med elvisp i 5-10 minuter (jag vispade i åtta minuter!). Serveras lite ljummen tillsammans med kall mjölk.
Publicerad i gröt, lingon, lingonsylt, radiomat | Kommentarer (35) Skriv ut inlägg35 kommentarer till “Snart drar jag igång elvispen!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Åh, det här låter spännande. Det ska provas på studs! Tror även att en styck liten dunderförkyld dotra kommer att gilla det, skarpt :-)
Och där lärde jag mig precis något nytt att använda elvispen till. Måste testas!
Jag har aldrig provat klappgröt, men gröt i alla former är ju en favorit, så det måste jag göra snart! Hoppas allt gick bra på radion <3
Tina, du får ju klappgröt att låta jättegott. Nu måste jag nog testa det, får skriva upp mannagryn på inköpslistan. Fint på bild också!
Har väl hört talas om klappgröt men visste inte vad det var tydligen. Låter ju supergott! Lingonsylt och mannagryn är ju ett måste. Måste jag testa snart!
Ser mums ut. Kanske kan komma över min mannagrynsfobi :)
Fin färg!
Klappgröt var min favoriträtt när jag var 7 år, vad kul att bli påmind för jag hade nästan glömt bort det. Skrev om klappgröt i min läxbok och fick sen läsa upp receptet för hela klassen. Får bli morgondagens efterrätt. Tack för tipset.
Jag har aldrig ätit klappgröt, men din bild ser så fin ut så jag tror jag ska prova i helgen.
Klappgröt är finfint som snus!
Jag brukar göra den på hallonsaft. Åhå, vill ha NU!
Jag har aldrig ätit klappgröt i hela mitt 41-åriga liv, kanske är dags nu! :-)
Jag har heller aldrig ätit klappgröt! Varje kväll säger du. Ja, då måste jag ju bara testa. Annars äts det en mannagrynsgröt hos oss. Men klappgröt it is!
Aha, så detta är alltså den beryktade klappgröten!
Jag skriver också upp mannagryn på shoppinglistan, det måste ju testas.
Elvaelva: Hoppas! Färgen inte minst brukar gå hem hos både stora och små. :-)
Sarah: Ja, här är det tacksamt med elvisp. Farmor berättade att dom fick handvispa klappgröten på hemkunskapen, gissar att de höll på ett tag…
Alexandra: Ja, testa vetja!
Nässelblom&choklad: Klappgröt ÄR jättegott!
Sofie: Hurra!
Kusinen: Japp! Du skulle förresten varit med när bilden togs! Jag tappade ett av glasen med klappgröt på golvet, som gick i tusen bitar. Ja, glaset alltså, inte golvet. Klappgröten for åt alla håll. Jag stod mitt mellan våra vita mattor. Inte en rosa prick på någon av mattorna, det var en bedrift!
Elina: Fint! Det är alltid kul att plocka fram barndomsfavoriter! :-D
Viktoria: Hurra!
Helena: Har aldrig testat hallonvarianten, det ska göras!
Tina: För att inte säga att det VERKLIGEN är på tiden!
Emmy: Helt rätt!
Loba: Hurra! :-D
Nå men hurra för vispgröt! Finaste färgen!
[...] med Svärfars 70-årskalas, svamprens, ägglossning (?), rönnbärsplock, svamptork, träning, klappgrötspremiär och kanske något litet mer. Chokladmässa, träffar och andra efterlängtade händelser får [...]
Missade dig i radion men ska nog göra klappgröt i morgonbitti till familjen… Mannagrynsgröt är en favorit hos dottern
Det var minsann inte igår man serverades klappgröt! Riktiga barndomsminnen ju:)
Aldrig ätit vare sig klapp- eller vispgröt. Måste va en norrut-grej. Fin rosa i vilket fall!
Åh klappgröt! Det fick vi jätteofta hos vår dagmamma till mellis när vi var små;-) Den var dock inte alltid rosa antar att hon varierade innehållet lite. Har för mig att den ibland var grön med haha men gott var det alltid iaf. Har aldrig sett nåt recept på den dock så ska testa ditt och se om barnen tycker det är lika gott!:-D
Megan: Hurra! :-)
Eva: Klok dotter, hon måste vara något alldeles extra!
Mårtenssons kök: Inte igår, men kanske imorgon?
Cecilia: Testa vetja, kanske går hem även söderut!
Sara: GRÖN, vad han hade hon smaksatt den med skulle jag bra gärna vilja veta! :-D
Haha jag kan ju minnas fel, men det var olika färg från gång till gång fast oftast var den ju smaksatt med lingonsylt…jag får ta och fråga henne om jag stöter på´na vetja;-)
Sara: :-)
Hang-up på mellanmål har jag också haft. Nyponsoppa med vaniljglass var det då. Men då var jag gravid… nu kanske jag ska ta och prova klappgröt.
Felicia: :-)
hmmmm klappgröt… det gjorde min pappa när vi var yngre.. så det är barndomsminnen för mig med…
om man gör det så pappa får smaka idag så kommer han jubla högt och tycka att han lyckats uppfostra oss rätt :-)
[...] snabba efterrätter Klappgröt Indiskinspirerad yoghurtefterrätt Fuskglass Bärgazpacho Frukt-på-burk-på-piffigt-vis [...]
kom över receptet här om dagen och tyckte det såg riktigt fint ut, prövade mig på det men smaken var inget för mig tyvärr. Känns som all mannagryn smak totalt försvinner och ersätts med någon smak jag inte riktigt kan kramas med. För min del kommer det nog fortsätta bli vanlig gröt.. yum och slurp!
Diana: :-)
Elin: Vad tråkigt att klappgröten inte gick hem. Jag är tvärtom, gillar klappgröt med inte mannagrynsgröt!
[...] delen av Uppsala när jag elvispade mig igenom en halvtimme i morgonradion. Men det var det värt, klappgröt är ju som bekant tidernas bästa [...]
[...] mannagrynsgröt lyder som bekant: koka dubbelt så mycket gröt som du planerar att äta och gör klappgröt till mellis av det som blir över. Publicerad i frukost | Inga kommentarer ännu(0) Skriv [...]
Underbart ott med klappgröt! Tack för en bra podcast och även en påminnelse om hur gott en enkel klappgröt kan vara. Har dock aldrig testat med maizena i, utan bara kört med vatten, mannagryn och vatten. Nu var det längesedan sist, så det är nog dags igen!
Teresia: Tack för podcastord, kul att du gillar! Klappgröt är världens bästa mellis!
Visste väl att jag skulle hitta det bästa receptet hos dig!
Kiitos – tack,
Mille
Mille: Ole hyvä! :-)