Radio som i radiokaka
Idag tjuvstartar jag första advent i P4 Morgon Uppland. Och vad passar i så fall bättre i radio än att göra en radiokaka? I övrigt har ännu ingen vidare adventsstämning infunnit sig. Men vem vet, kanske slår den till om jag sprider lite florsockersnö i studion? Lyssna här vetja, 07.30.
Radiokaka
150 g smör
300 g mörk choklad
2 äggulor
1 dl florsocker
fingerkex (Marie)
Smaksättning:
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
rivet skal från 1 apelsin
ev 2 tsk rom
Smält smör i en kastrull och lägg ner chokladen delad i mindre bitar. Låt chokladen svalna. Rör ner äggulor och florsocker till en slät och blank smet. Smaka av med kanel, kardemumma, rivet apelsinskal och kanske en skvätt rom. Klä en avlång bakform i plastfolie. Varva chokladsmeten med kex. Låt kakan stelna i kylskåp över natten. Servera i skivor. Radiokakan kan frysas.
Hur en radiokaka funkar som adventsstämningshöjare;
Florsockersnö är bättre än ingen snö alls
Världens snyggaste romflaska som pynt är bättre än inget adventspynt alls
Tjuvsmaka chokladsmeten
20 kommentarer till “Radio som i radiokaka”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Den där kakan ser krispig och god ut! Nej, någon adventsstämning har vi inte här heller….men den kommer nog längre fram ;-)
Vilken fin gammal klassiker!
Har aldrig smakat faktiskt, vi kanske kan göra ett byte ;)
Vilken tjusig romflaska! Den är som gjord att göra radiokaka på och dina foton är som vackra stilleben.
Fyndigt med radiokaka i radion. ;-)
Tror att adventskänslan infinner sig på söndagmorgon med lite stämningsfull musik, adventsljusstaken och mysig belysning.
Radiokaka som är så gott! Och dina foton är ju kanonbra :)
Min mamma gjorde alltid radiokaka när jag fyllde år =)
Nostalgi!
En klassiker som jag har ätit varje jul när jag som barn tittade på Kalle Anka och hans vänner.
Åh vad gott! Varifrån hittar man mariefingerkex?
Nostalgi! Har inte ätit radiokaka sedan jag var barn och min mamma bakade den. Åh vad gott!
Martina: Den kommer nog med snön!
Farmor: Japp!
Anna: Gärna!
Ann-Louise: Den finaste flaska jag äger! Låt den aldrig sina!
Sofia: Hoppas du har rätt!
Sara: Toppengott!
Vardagslyx: :-)
Mats: En fin tradition att återinföra?
Matilda: Mataffären, kex/kakor-hyllan. Finns nog i de flesta affärer törs jag lova!
Helena: Igen kanske? :-)
Radiokaka- den hade jag nästan glömt bort!
Åh… en kaka som har så många minnen för mej…
Min mor berättade att när hon var liten och skulle fylla år så önskade hon sej radiokaka till sin födelsedag. Mormor (min alltså) bakade då en helt egen kaka till mor som hon åt upp själv… gissa hur hon mådde sedan:) Behöver jag säga att hon aldrig åt en endaste bit radiokaka mer i hela sitt liv:)
Tack för den fina påminnelsen, minnen med glädje:) /Anki
Kim: Tur att man kan bli påmind! :-)
Mårtenssons kök: Oj, en imponerande bedrift må jag säga. Det är fint med minnen! <3 Kram Anki!
När jag var lite kunde jag inte för mitt liv komma på hur man gjorde de där ränderna i den kakan. Hoho. Tycker fortfarande att radiokakan är en av de finaste kakorna som finns!
Charlotta: Visst är den! :-D
Det var en så fin bild så jag lade upp den på flipfood.
http://www.flipfood.se/radiokaka.aspx
Jag hoppas att du godkänner :)
/Mats
Mats: Det är okej!
jag ska baka den här kakan jag
[...] är jag däremot lite enkelspårig, använder jag apelsinskalet så är det så gott som alltid i choklad på ett eller annat sätt. Utöver den gången om året när apelsinskalen hamnar i sima, en finsk valborgsdryck. Att [...]