Egen havremjölk gör man såhär:
den 18 februari 2012, kl 20:20
Mät upp 13 dl vatten, 3 dl havregryn, 3 msk neutral olja och 1 krm salt
Mixa med en stavmixer och sila genom duk
Tre min senare: häll upp på flaska eller i glas, förvara och drick mjölken kall.
70 kommentarer till “Egen havremjölk gör man såhär:”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Ren magi. Måste jag prova, är det lika gott som det ser ut?
Christer: Det smakar som köpehavremjölk, som jag ju gillar. :-)
Så smart, blir ju mycket billigare än den köpa havremjölken :-)
Pickipicki goes vegan, jag gillar´t!
Linda: Ja, mycket billigare! Och då valde vi ändå ekologiska saltå kvarn-grynen!
Kusinen: :-)
Det här måste jag prova
Wow! Mjölk några minuter bort. Vad smart.
Har provat göra sojamjölk, sesammjölk och mandelmjölk tidigare. Mandelmjölk är såå gott, men jag tror det har svårt att slå din havremjölk i både pris och snabbhet.
Milla: Ja gör det vetja!
Johanna: Ja just ja, jag hade ju nästan glömt din vegan-era! Kusinen (som tipsade om havremjölken) sneglar åt veganhållet. Du kanske har några prima vegantips och knep att dela med dig av?
Veganmjölk på 3 minuter är ju helt revolutionerande! Jag ska genast kasta mig över receptet! Har du några bra idéer om vad man kan göra med massan som blir över?
Men tjoho, säger jag oxå :)
Oatleysmaken i all ära, men det här blir ju billigare och roligare!
Re Ann-Louises fråga så tror jag att massan skulle göra sig i ett grötbröd med extra råg. Vad tror du?
Ann-Louise: I bröd som Loba föreslår nedan är nog inte så dumt tänkt, massan var ung som gröt.
Loba: Jag tror det är en prima idé! :-)
Läst lite om detoxkurer och havremjölk är vanligt inslag i kosten..
@ Loba & Picki: Strålande idé! Jag har börjat komma igång med kalljästa degar och känner på mig att våren kommmer att innebära en massa brödbak. :)
Anna: Detoxkurer låter inte som den godaste av mat…
Ann-Louise: Hurra för kalljästa bröd, bästa helgfrukosten!
Ja, mer kalljäst åt folket!
Hm… vegantips… Kan ju börja med att tipsa om den lite torra men ack så nyttiga boken http://www.icabokforlag.se/Bocker/Bokpresentationssida/?articleId=5785 .
Vill man bjuda en köttätare på vegankäk för första gången rekommenderar jag http://www.tasteline.com/recept/vildgryta från Terneborgs lyckliga kokbok som huvudrätt och hallonglass till efterrätt: som http://www.pickipicki.se/2007/10/nastan-glass/ fast ha även i en mogen avokado för extra krämighet. Och det är inte många som kan motstå vegansnickers http://kalender2008.pickipicki.se/2008/12/20/lucka-20-systern-trollar-fram-snickers/.
Smart, smart. Men hur länge håller den i kylen?
Och att göra bröd på resterna blir säkert kanongottvi måste bara prova!
Vad smart att göra egen när man inte har färdig havremjölk hemma – dessutom billigare! Tack för tipset.
Sicken grej! :D
Loba: Mer Lobas brödrecept åt folket!
Johanna: Hurra för Johanna!
Mårtenssons kök: Den håller nog några dagar i kylskåp, men exakt hur länge törs jag inte säga. Jag får spara en slatt och återkomma med hur många dagar det gått när den inte längre smakar gott! :-)
Nässelblom&choklad: Ja, det här går ju faktiskt fortare att göra egen än att ta sig tor till affären.
Helena: Jag menar ju det!
Glöm inte kalciumet till era barn.
Lucke: Tack för omtanken! Nu har jag visserligen inga barn, men jag har svårt att tro att någon skulle låta sitt barn växa upp enbart på havremjölk.
[...] Havremjölk är en produkt som jag aldrig hade kommit kontakt med tror jag om jag inte hade matbloggat. Vi köper den i perioder och stärker upp smoothies med eftersom det mättar bra, gärna tillsammans med kokosolja. Nu har den kommit en ny variant på havremjölk, en med chai-smak dvs kryddat med kardeumma, kanel, ingefära och stjärnanis. Hmm. Kall var det inte drickbart alls tycker jag. Varm något bättre men jag tyckte inte om det här alls. Det smakar mest pepparkaksdeg! Barnen tyckte att det var kul att prova, de sa att det var gott – dock stod två halvfulla glas kvar på diskbänken efteråt så det får nog ses som ett tveksamt betyg. Nej vi håller oss till vanlig havremjölk även i forsättningen. Tips: Pickipicki har bloggat om hur man gör egen havremjölk! [...]
Hur länge håller sig mjölken? Kan man spara i några dagar tror ni?
Daniel: Några dagar absolut! Men står den för länge börjar den bli lite besk.
Ikväll ska det göras havremjölk till hela veckans frukostsmoothies. :)
Ann-Louise: Frukostsmottis hela veckan! Lyllos er! :-D
Jättebra recept med tanke på hur dyr havremjölken är att köpa. Oatmeal havremjölk innehåller dock väldigt mycket mer än havre och jag tror att man bör köpa den emellanåt också. Där får man alla vitaminer och mineraler mm som finns i komjölken.
Helena: Vad är den berikad med?
Bra tips! För mig blev den dock ganska besk. Vad kan jag ha gjort fel? En sak jag gjorde annorlunda var att eftersom jag inte hade något bra sätt att hänga upp duken att sila genom så kramade jag som ur ”mjölken” genom duken. Kan det ha påverkat?
Mojo: Jag vet faktiskt inte om det kan ha gjort någon skillnad, kanske? Själv tycker jag att den kan bli lite besk om den får stå för länge.
Är oljan ett måste?
Tomas: Inget är ett måste!
Tusen tack för tipset! Det här måste jag bara prova då jag länge letat efter ett bra recept på att göra egen havremjölk :)
Ett tips till alla:
Använd ekologiska havregryn som innehåller minst 50 mer näringsämnen jämfört med vanliga som är hårt producerade och sönderodlade.. :)
Emz: Eller reko, som vi säger här hemma! ;-)
Mixade jag för kort tid när det inte alls var helt genom silduken ens efter en kvart. Mjölken kändes lite vattnig också… Nåja, ganska billigt att experimentera med…
Helena: Om jag inte missminner mig hjälpte jag till med en sked och rörde runt i silen så att mjölken lättare tog sig genom duken. Inte lika tjock och söt som köpe, men helt okej tycker jag.
Tummen upp för egen havremjölk!
Fick ett tips om att mixa havregrynen själva först och sedan tillsätta vatten och olja. Ska tydligen göra mjölken fylligare och lättare att mixa samman!
Emma: Smart, tack för tips! Det ska jag testa nästa gång!
Vad gör man när mjölken är slut på morgonen? Jo, din expresshavremjölk! Morgonens räddning! Jag tillsatte även en drizzle lönnsirap. Mmmm…
Ann-Louise: Lönnsirap, gott!
[...] msk bovetemjöl2, 5 dl vatten2,5 dl havremjölk2 msk olja (raps, linfrö, [...]
Jag blandade i två teskedar rörsocker och mixade i hop det hela.
Då fick man en lite mjukare smak idet hela.
Mycket bra recept som jag ska fortsätta med nu när mjölken tagit slut.
Av gröten du får över gör du mitt underbara bröd :
Havregryn-rismjöl-mandelmjöl-linfrö-något gott té ( istället för kokande vatten) -
brödkryddor- kardemumma – herbamare – blanda ihop till en gröt -
ej för tjock dock – smörj en djup plåt tunt med olja -
med en slickepott breder du ut ett tunt lager av gröten så det täcker botten på plåten – in i ugnen på
ca 175 – 200 grader (under mellanläget i ugnen) börja med ca 15 minuter. När brödet stelnat vänder du på det
och in i ugnen en stund till. Det ska bli frasigt och underbart gott med en bit ost på. UTAN socker UTAN jäst och UTAN vetemjöl. Ha tålamod och prova dig fram !!
Jag har ett mjölkproteinallergiskt barn, så det går åt några liter havremjölk här hemma :)
Jag tänkte testa ditt recept, men blanda i hampafrön (för att höja fullvärdigt protein, vitamin A och D) och mandel (för kalcium och lite sötma). Är det någon annan som laborerat med receptet något?
Niclas: Tack för tips!
Josefin: Tack, vad smart att ta tillvara på havren som blir över. Och havrebröd är ju så himla gott. Ska testa ditt recept! :-)
Jonas: Du får läsa kommentarerna ovan om hur det har laborerats med receptet. Kan tänka mig att smaken vinner på mandel, det låter gott.
Blev den inte lite besk? Nu gjorde jag den på de havregryn jag hade hemma och de var inte ekologiska. Tror ni det spelar någon roll?
Daniel: Sant, inte lika söt som köpe-havremjölk. Vet att många sötar sin havremjölk (se tips bland kommentarerna ovan). Själv tycker jag att den kan bli besk om den får stå för länge. Hur stor inverkan eko/inte har vet jag ej, har bara gjort på eko.
Hej!
Tack för ett trevligt recept!
Har du någon tanke över hur kalorierna blir per dl?
Richard: Njae, det vet jag faktiskt inte.
Hej,har gjort mjölken några gånger..vill man ha den tjockare, använd hälften nästan kokt vatten och hälften kallt.
Catarina: Tack för ditt tips!
Tack :) Skall provas omedelbart
Rebecca: Hoppas att det blev bra!
Underbart! Kan man använda något annat istället för en saftsil?
Emelie: :-) Kökshandduk kanske?
Hej
Provade denna ikväll och det blev bra. Finns det någon anledning till varför man har olja i, måste man ha den? Tycker det blev lite ”oljigt”. Gul olja som flyter i toppen. Eller, jag kanske gjorde något fel.
Maria: Man måste ju egentligen ingenting, jag tycker att den blir lite mindre blaskig och lite mer len om man mixar den med olja. Men då får man skaka om den innan man dricker så att oljan inte ligger och flyter ovanpå. Men man gör som man vill och gillar såklart. :-)
Tack för receptet!
Men var köper man duken? d.v.s. hela silgrejen(Saftsil?)
Alice:Skulle gissa att silkittet finns i välsorterade matbutiker typ Maxi, Kvantum etc. Gissningsvis också på ställen som typ Åhléns och Clas Olssons.
Tack, Tina. Och för alla recept och tips.
Helt klart intressant.
Köpe havremjölk eller sojamjölk för den delen e ju horribelt dyr.
Men personligt dricker jag mest havremjölk/sojamjölk eftersom jag slutat äta kött och behöver vitamin B12 som e svår hitta nån annanstans.
Men ovan recept har väl ingen B12 e svår ta fram ”utanför fabrik” :/
Mike: Sant, B12-berikad är hemmavarianten icke.
Måste testa detta, fast med havre från glutenfria hyllan. Behöver hitta ett alternativ när det finns både mjölkallergi och glutenintolerans i familjen, och sojamjölken inte duger smakmässigt åt mjölkallergikern. Mandelmjölk vore förstås toppen, men prislappen på havremjölk är ju trevligare :-)
Linda: Åh, nu blev jag sugen på mandelmjölk!
Haha! Jag borde veta bättre än att Googla saker när jag bara kan gå in på Pickipicki och hitta ALLT jag behöver – i det här fallet recept på havremjölk. Tack! …och gott 2015 önskar jag dig!
[...] msk bovetemjöl 2, 5 dl vatten 2,5 dl havremjölk 2 msk olja (raps, linfrö, [...]
Tack tack!
I det här receptet http://morotsliv.com/2015/11/gor-egen-havredryck.html tar man först bort fytinsyran mha vinäger och kör sen som vanligt. Fytinsyran hämmar upptaget av mineraler i kroppen.
Varför använder man olja?kan göras utan?…..