10 timmars ugnsbakade äpplen
Det här är äpplen som bakats i ugnen i 10 timmar. Eller okejdå, efter sju timmar tyckte vi att klockan närmade sig efterrättsdags. Och nog räcker sju timmar gott och väl för att det ska dofta ljuvligt av äpplen i hela lägenheten och att äpplena i ugnen gått från ett vitt fruktkött till en djupröd purékonsistens. En god efterrätt och ett kul äppeltrolleri som kan rekommenderas som hösthelgsaktivitet!
Långbakta äpplen
7-8 stora äpplen
knappt 1 dl socker
rivet skal från 1 citron
50 g smör
Servering: lättvispad grädde,
apelsinzest, florsocker
Smörj en ugnsform med en del av smöret. Skala, halvera och kärna ur alla äpplen. Varva äpplen med socker, smör och rivet citronskal. Packa in formen i bakplåtspapper och skär några hål i pappret. Låt stå i nedre delen av ugnen i 150 grader i 7-10 h. Serveras ljummen tillsammans med lättvispad grädde, toppa med pudrat florsocker och apelsinzest.
Publicerad i äppelkaka, äpple, äpplen, efterrätt | Kommentarer (27) Skriv ut inläggEn äppelpodcast
Här kan man lyssna på veckans avsnitt av picki, matgeek och poden. Vi pratar äpplen, kärnor, receptfavoriter, äppelkemi och hur riktiga pomologer ska se ut. Något som varken syns eller hörs är att det under hela inspelningstimmen sitter 75 kilo hund och stirrar på ett och samma äpple i hopp om att få smaka. Jag tror bestämt att den hunden gillar äpplen lika mycket som jag gör. Här nedan hittar ni recepten på det vi smakar/pratar om. Vilka är fina äppelfavoriter?
Receptlänkar
Äppelglöggen
Roys äppelbullar
Fransk äppelgömma
Äppelpizza med mascarpone
Äppelmos på Johans vis
Äppelplättar
Riktiga pomologer (!)
Kom hem nu
Hej Tina!
Här kommer ett vykort från det röda köket. Vissa punkter är avklarade, många är strukna och några har jag lagt till själv.
/Carl
Vegetariska biffar
För länge sedan efterlyste kusinen det bästa receptet på vegetariska biffar. Här är dom! Biffarna som håller ihop när man steker dom och som därtill bjuder på mer tuggmotstånd är genomsnittsvegobiffen. Hurra för det! Receptet har jag fått från Lotta och jag vill minnas att det är SaltåKvarns ursprungligen. Men nu är det mitt, och allt mitt är ditt.
Dinkel- och quinoabiffar
1 dl hel dinkel
1,5 dl röd quinoa
1 tärning grönsaksbuljong
2 ägg
2 msk ströbröd
2 msk créme frâiche
1 gul lök
1 morot
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
olja
Koka dinkel och quinoa (i buljong) efter anvisningar på respektive paket. Häll av vattnet och låt svalna. Blanda ägg, créme fraiche och ströbröd i bunke och låt svälla några min. Finhacka lök och vitlök, finriv morot och blanda ner i smeten. Blanda därefter ner dinkel och quinoa. Smaka av med salt och peppar. Klicka ut smeten i en het stekpanna med olja. Grädda biffarna några minuter på varje sida. Serveras exempelvis med hemgjorda pommed och fetaostkräm.
Publicerad i vegetariskt | Kommentarer (22) Skriv ut inläggHär är listan!
Tre veckor från och med idag är jag utplacerad på praktik i Gävle (Gävlebor, tips på kvällsaktiviteter/sevärdheter/mat mottages med andra ord tacksamt). Carl säger lite för belåtet att jag är satt i karantän, till det har jag inga kommentarer. Men, inspirerad av Mickan i Solsidan ordnade jag just en att-göra-lista så att han inte behöver tappa takten när jag är på annan ort. Här är hela listan (och visst går det fint att i kommentarsfältet tippa på utfallet).
Listan
1) Plocka 4 liter fläderbär (svarta och överraska inte med någon annan färg, dom ska se ut som på bilden ovan). Lägg i frysen, ska bli fläderbärssaft vid tillfälle.
2) När du ändå är i bärplockartagen, det här är nog sista nyponveckan och några liter till vore fint.
3) Ny lampa till köksfläkten
4) Lokalisera (och avlägsna) det i kylskåpet som luktar illa
5) (Städa kylskåpet)
6) (Städa kökslådorna)
7) Står den här middagen på bordet när jag kommer hem så får du en guldstjärna.
8) Ät helst inte upp alla äppelbullar
Kanelbullar med äppelfyllnng
Vi har haft en sådan där söndag som man kan behöva ibland. Sovit ikapp, andats höstluft och lagat tvåsiffrigt antal matlådor. Men ska helgen summeras så var det nog bullbaket som var dagens bästa. Recept på kanelbullarna med äppel- och mandelmassefyllning är Roy Fares. Ni vet Roy, den prisbelönte konditorn som bland annat syns i Godkväll på lördagar. Gullig är han, ljuvliga är bullarna och fin var söndagen. Ungefär så kommer det stå i helgprotokollet den här veckan.
Roys kanelbullar med äppelfyllning
Bulldeg:
9 dl vetemjöl
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 tsk salt
1,5 msk grovstötta kardemummakärnor
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
Äppelfyllning:
3 svenska äpplen
20 g smör
0,5 dl socker
0,5 msk stött kardemumma
Kanelfyllning:
100 g mandelmassa
150 g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
2 msk kanel
Skala och tärna äpplena i små kuber. Stek några minuter i smör tillsammans med socker och kardemumma. Låt svalna. Blanda hälften av mjölet tillsammans med mjölk och jäst först, arbeta med maskin till en slät deg. Tillsätt resterande ingredienser och låt gå på medelhastighet i matberedare i 10 min. Jäs under duk i 10 min. Blanda under tiden ihop mandelmassa med smör, socker och kanel till en slät smet. Kavla ut degen till en stor rektangel och bred ut kanelfyllningen. Toppa med äppelfyllning och rulla ihop till en rulle. Dela i ca 2 cm tjocka skivor och lägg i bullformar på plåt. Jäs i 1,5 h. Pensla med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 220 grader i 8-10 min.
Publicerad i äpple, äpplen, baka, bakat, bullar, Roy Fares | Kommentarer (19) Skriv ut inläggPicki, matgeek och poden!
Säg hej till picki, matgeek och poden, podcastexperimentet som från och med nu har ett alldeles eget namn! Johan hade till den här veckan utlovat inläggningstema och inläggning han sa, inläggning det var. Jag kan ju avslöja att han utöver att duka upp ett bord fyllt av burkar med färgglada grönsaker, även höll på att få mig att ramla av stolen i blotta luktförskräckelsen när han öppnade locket till en av burkarna. Själv försökte jag impa på Johan med en snabblektion i konserveringskemi. Men det är ju roligare om du lyssnar själv. När du har gjort det, berätta för oss vad vi gör bra respektive mindre bra. Och inte minst, dela gärna med dig av dina bästa inläggningsrecept i kommentarsfältet. Här nedan hittar du några av våra favoriter.
Receptlänkarna
Bettans ättiksgurka
Lingon- och rabarberdricka
Inlagd blomkål
Inlagda rödbetor
Romtopf
Nämen hej vegotorsdag!
Idag pratar Klara och jag vegetarisk mat i P4 Morgon Uppland kl 07.30, samtidigt som vi lagar daal. Vill du lyssna när vi rör i grytan så gör du det här. Vill du röra i din egen gryta så har du receptet här nedan. Hej, hej vegotorsdag!
Indisk daal
2 msk rapsolja
1 grovhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
2 tsk malen koriander
2 tsk spiskummin
1,5 msk finhackad färsk ingefära
1 msk bruna senapsfrön
3 dl röda linser
1 burk kokosmjölk
0,5 burk vatten
0,5 buljongtärning
2 nävar bladspenat
1 tomat
1 näve färsk koriander
1,5-2 tsk salt
1 krm svartpeppar
ev en näve sultanrussin
Fräs, lök, vitlök, ingefära och kryddor i olja några minuter. Tillsätt linser, senapsfrön, kokosmjölk, vatten och buljong. Koka under lock tills linserna börjar bli genomkokta. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt grovhackad spenat och tärnad tomat. Låt koka en stund till. Toppa med en klick yoghurt och servera med naanbröd.
Mer vegetarisk inspiration
Kommentarsfältet till det här inlägget
Och ännu fler recept här