Nyponmarmeladkoket

den 6 september 2012, kl 07:27

Nyponmarmeladkoket går av stapeln om exakt 15 min. Vill du vara med och lyssna, klicka dig vidare till P4 Morgon Uppland. Eftersom jag har varit uppe och rensat nypon halva morgonen (med klipulverkänningar) tänker jag kosta på mig att liva till det lite och skvätter därför i rosenvatten i marmeladen. Det sägs att rosenvatten ska ge vacker hy, om den lindrar klipulverkliande hud återstår att se. Oavsett vilket så är marmeladen god, om den saken råder verkligen ingen tvekan.

Nyponmarmelad
3 dl rensade nypon
1,5 msk pressad citron
4 msk vatten
ev 1 tsk rosenvatten
en bit vaniljstång
0,75 dl syltsocker
0,5 dl ljust muscovadosocker

Rensa nyponen, pilla bort frön etc. Grovhacka och lägg i en kastrull tillsammans med saft från citron, vatten, rosenvatten, frön från vaniljstång, och vaniljstång. Låt koka upp och koka sedan på svag värme under lock i 15 min, rör om med jämna mellanrum så att det inte bränner fast. Tillsätt socker och låt småkoka under omrörning ytterligare 5 min. Häll upp på väl rengjord burk.

Ännu fler nypon
Nyponsoppa
Att torka nypon

Skriv ut inlägg

Jag har en brödplan

den 4 september 2012, kl 09:17

Den som känner till vår brödhistoria väl vet att vi har gått från att baka allt bröd själva, till att baka nästan inget bröd alls (jag syftar alltså på Carls och min brödhistoria även om det kanske finns vissa likheter med landets?). Däremellan har vi haft perioder av surdegsbrödbak (som när jag plockade fram surdegsbebisar, baksten, bakspade, böcker och lät Carl tro att brödbak är en materialsport) till kortare inslag av brödbak. I höst tänker jag mig att vi ska landa någonstans mellan allt och inget. För att detta mål ska kännas genomförbart är jag på jakt efter dom enklaste av enkla brödrecept. Har du ett sådant över? Här är mina två favoriter.

Enkla brödrecept 
Morotsfrallorna
Högbolimpan

Skriv ut inlägg

Vill du veta en hemlis?

den 3 september 2012, kl 14:25

En kväll i förra lekte Johan Hedberg och jag matpodcast. Den som är nyfiken på hur det lät kan tjuvlyssna här. Och jo, visst finns det en del att slipa på om vi ska leka den här leken igen. Lyssnar du så lämna gärna feedback på vad som är kul, halvdant, helgalet etc.

Skriv ut inlägg

Höstsås och blomkålscouscous

den 2 september 2012, kl 18:35

Vet ni hur snabbt det går att mixa blomkål till couscousstorlek? Ungefär lika många sekunder som det tar att svinga ett trollspö i luften. Och det är ganska precis så det känns, ena stunden blomkål, strax därefter ett couscoussubstitut som är godare än originalet. Det är då man undrar om det är okej att servera blomkålscouscous sju dagar i veckan. Carl säger nej, men jag tror att han har fel i det här fallet. Till detta åt vi en köttfärsröra som smakar höst; morot, kålrot, torkad svamp och så vidare. Och vet ni? Det är just den här portionen mat som gör att jag kan försonas med tanken att sommaren är slut. Vi kommer att klara den här hösten också.

En köttfärsröra med smak av höst
400 g nötfärs
200 g morötter
200 g kålrötter
1 röd lök
0,5 msk olja
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
1 tsk gul curry
1 krm svartpeppar
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
bonus: en näve torkade trattisar

Dela löken i båtar och fräs mjuk i olja. Tillsätt därefter färsen och bryn. Riv morötter och kålrot och rör ner i stekpannan när färsen är brynt. Fräs lite till och smaka av med kryddor. Tillsätt svamp, en burk creme fraiche och motsvarande mängd vatten. Låt småputtra medan couscousen tillverkas.

Blomkålscouscous
Ansa ett blomkålshuvud och skär bort roten. Mixa blomkålen (600-700 g) till couscouskonsistens. Häll över i en skål och tillsätt 1 msk olivolja, lite pressad citronsaft och ett par nypor flingsalt. Rör med en gaffel tills couscousen blir fluffig.

Skriv ut inlägg

Helglunch hemma?

den 1 september 2012, kl 18:21

Tack för alla grattishälsningar och recept! För att bjuda på någonting fint tillbaka vill jag ge er en receptlänk till en ljuvlig ört- och saffransomelett som fyller samtliga kriterier för en prima helglunch; snabblagat, gott och ingredienser som man så gott som alltid hittar åtminstone hemma hos oss. När ni klickat er vidare, stanna kvar en stund, Ann-Louise gör inte bara finfina omeletter utan även en av Sveriges bästa matbloggar.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen