Torka-nypon-experter efterlyses!

den 7 september 2010, kl 22:07

Jag fick förresten en fråga i kommentarsfältet till nyponsoppan, som jag behöver hjälp att besvara. Med tanke på hur många nypon vi plockade förra året, kunde man ju tro att vi är experter på att torka nypon. Men sanningen är att vi kokade och åt nyponsoppa i samma takt som vi plockade. Så med andra ord, hur torkar man/ni nypon på bästa vis? Med mina planer att fylla kökets alla glasburkar med torkade nypon i åtanke, så ligger det även i mitt intresse så att säga. Hur gör du? Ugn eller ej? Gradantal och tid? Med eller utan fröhus? Berätta vetja!

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “Torka-nypon-experter efterlyses!”

  1. charlotta kl 22:23, den 7 september 2010

    åh, nypon, vilka minnen! tyvärr inte så mycket från hemmakokt nyponsoppa, utan mer från det där vita kliddet som kliade så förfärligt när man fick det på sig! åh, vilken nostalgi!

  2. tina kl 22:38, den 7 september 2010

    Charlotta: :-D

  3. Ida kl 08:21, den 8 september 2010

    Jag torkar i min torkmaskin, som för övrigt är helt underbar. Det tar ganska lång tid, senast tog det ett dygn, men jag torkar då på 41 grader för att så mycket näring som möjligt ska behållas, och med kärnhus då kärnorna är rika på fettsyror och antioxidanter

  4. Matpolisen kl 15:51, den 8 september 2010

    Ta de finaste nyponen, klyv dem och kärna ur dem. (Gör det till en gruppsysselsättning, haha.) Lägg dem på lite tidningspapper på en torr och luftig plats, till exempel i ett torkskåp. Eller så kan man torka dem i ugnen på 50 grader eller så. Se till att släppa ut fukten med jämna mellanrum. De ska bli snustorra. Sedan kan du till exempel mala dem. Förvara dem i en lufttät burk så håller de fram till pensionen.

  5. tina kl 16:03, den 8 september 2010

    Ida: En torkmaskin, det vore något det! Med kärnhus säger du. Killar inte fröna i halsen? Kokar du soppa av nyponen, eller något helt annat?

    Matpolisen: Tack! Så får det bli (bortsett från att dom garanterat är uppätna innan dess) :-)

  6. Helena kl 19:54, den 8 september 2010

    Jag har inte torkat själv, men däremot använt risentas (tror jag) torkade. De är rensade, men en del kärnor och hårdare bitar från bladen är med ändå så oavsett brukar man behöva mixa och / eller passera när det ska bli nyponsoppa av det hela. Vad jag vill säga med det? Att jag tror att det är bra att få bort så mycket kärnor som möjligt (plasthandskar torde vara bra), men att inte vara helt nitisk, för då tror jag att det är ett evighetsprojekt att rensa nyponen.

  7. Johanna kl 20:02, den 8 september 2010

    På latmannavis tog jag nypon, snoppade dom (tog inte ut ”klipulvret”) och spred ut dom på plåtar och brickor. Sen placerades plåtarna och brickorna ovanpå bokhyllor i vardagsrummet. Där stod de någon till några veckor, kanske jag rörde runt någon gång. Sen vid tillagning gör jag precis som du gör med färska, fast det får koka lite längre tid. Jag använde både ”vilda” nypon och de köttiga från vresrosor som finns planterade lite varstans i städerna. Men de köttiga nyponen delade jag innan torkning.

  8. Anna B kl 08:19, den 9 september 2010

    I en gammal kokbok från 40-talet som jag har rekommenderar de klyvning, urkärning och sedan ugnstorkning i 50-70 grader. Har ett kul nyponrecept jag ska prova om några veckor när nyponen är riktigt röda och fina.

  9. tina kl 08:25, den 9 september 2010

    Helena: Det kanske är lite som när man plockar kantareller! I skogen vill man bara plocka fler och fler och fler, och när man kommer hem och ska rensa, så önskar man att dom inte vore lika många;-)

    Johanna: Så bra! Jag tänkte också använda både och. De större nyponen från vresrosor är ju lite mer snabbplockade om inte annat!

    Anna B: Ett kul nyponrecept låter spännande, jag ska hålla utkik!

  10. hannaH kl 09:39, den 10 september 2010

    Nu hörni nyponexperter! Nu har jag hittat ett buskage med nypon, som jag efter att ha läst kommentarerna här insett nog är vresrosnypon då de är helt bisarrt stora (i jämförelse med de pluttiga jag hittade när jag var på björnbärsjakt senast).

    Min fråga är: Hur är det med avgaser egentligen? Dessa ligger på en parkeringsplats i utkanten av ett industriområde, nästan inom hörhåll från E20, kanske inte optimala förhållanden? Men det här med att nypon ska finnas ”överallt”, det har jag inte märkt något av ;)
    Har ett annat buskage som potentiellt också, men det ligger på perfekt hundkisshöjd på en av hundar vältrafikerad stig inte allt för långt ifrån avenyn, och tyvärr har jag inte vägarna förbi där på ett tag.

  11. tina kl 09:58, den 11 september 2010

    Generellt (apropå potentiell hundkiss-höjd och vem-vet-vad-alla-bär-och-svamp-i-skogen-varit-med-om) så brukar jag resonera så att sköljer jag bären (eller vad det nu är) så är dom antagligen lika okej som frukten (eller vadsomhelst) i affären som folk pillat på, nyst på och-allt-jag-inte-ens-vill-veta. För dom äter jag ju, efter att ha tvättat dom.

    Men det är jag det. :-) Hur gör ni andra? Och vad säger ni om avgaser?

  12. ingvar kl 17:37, den 13 oktober 2014

    Nypon ska inte torkas över 30 grader +, för då förlorar de mycket vitamin C. Har man inte ett torkskåp, kan man använda damstrumpor som man trär en välputsad käpp i, fyller lagom med nypon och sedan hänger vågrätt över ett värmeelement. Där är temperaturen 30 +. Man stuvar om i strumporna var dag så att allt torkar samtidigt.
    När allt är snustort kan man krossa nyponen i en löst ställd handkvarn, sikta krosset i ett glest såll där kärnorna går igenom. Sedan skakar man skalen i en bunke
    varvid klipulvret samlas i bollar som man plockar bort.
    Man kan ju mala skalen finare och sikta bort klipulvret i en durkslag.

  13. ingvar kl 17:43, den 13 oktober 2014

    I brist på torkskåp, använd damstrumpor. Trä en putsad stång igenom, fyll med lagom mängd nypon, häng över ett värmeelement. Där är temperaturen ca. 30 + vilket skonar C-vitaminet.
    När allt är torert kan man krosa nyponen i en handkvarn
    löst satt. Sikta bort kärnorna, skaka de krossade nyponen i en bunke, så samlas klipulvret i bollar, lätt att plocka bort.

  14. tina kl 18:48, den 14 oktober 2014

    Ingvar: Tack för din kommentar och dina tips och råd.

  15. monika ahlin kl 21:44, den 31 januari 2016

    Vad gör man med klipulvret och kärnorna.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen