Jag har en brödplan
Den som känner till vår brödhistoria väl vet att vi har gått från att baka allt bröd själva, till att baka nästan inget bröd alls (jag syftar alltså på Carls och min brödhistoria även om det kanske finns vissa likheter med landets?). Däremellan har vi haft perioder av surdegsbrödbak (som när jag plockade fram surdegsbebisar, baksten, bakspade, böcker och lät Carl tro att brödbak är en materialsport) till kortare inslag av brödbak. I höst tänker jag mig att vi ska landa någonstans mellan allt och inget. För att detta mål ska kännas genomförbart är jag på jakt efter dom enklaste av enkla brödrecept. Har du ett sådant över? Här är mina två favoriter.
Enkla brödrecept
Morotsfrallorna
Högbolimpan
36 kommentarer till “Jag har en brödplan”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Yay för brödbak! Kan det bli enklare än mjöl, jäst, vatten och salt som får stå och bubbla över natten? Det är det perfekta semesterbrödet (även om bilden är kass).
http://matgeek.se/2011/07/08/mitt-enkla-sommarbrod/
Nattjäst bröd is da shit. Hejdå till brödbak i flera timmar, oro om temperatur på degvätska, risk för för mycket mjöl och en massa kladdigt knådande. Jag skickar med mitt favoritrecept som du kan leka runt med precis så mycket som du vill.
http://lillamatderiven.blogspot.se/2012/05/brodutmaning-del-2-aprikos.html
Vi kör ”Enklare bröd” ganska rakt av, för det blir faktiskt inte så mycket enklare än så…
Johan: Kalljäst är toppen, så sant. Tack för receptlänk!
Ann-Louise: Det ska jag, tack! :-)
Helena: Du tänker på Martins bok? Den har vi ju här i hyllan, några särskilda favoriter där i?
Sedan jag flyttade till Frankrike och kan köpa dagsfärskt bröd varje morgon så bakar jag nästan aldrig, men i Sverige skulle jag nog fôrsôka baka mer, blev förskräckt över hur svårt det är att hitta bröd som inte innehåller vare sig e-nummer eller socker!
Här är ett grovt rågbröd: http://kerstin.kokk.se/?page_id=13353
Och en filmjölkslimpa: http://kerstin.kokk.se/?page_id=3843
haha, och jag använder era recept som ni redan har uppe som bra och enkla recept!
En favorit är fruskotfrallorna med frukt i. Fast jag byter ut linsfröerna mot havregryn. Och nu senaste bytte jag aprikoser mot rivna morötter.
http://www.pickipicki.se/2009/06/resan-tillbaka-till-brodbak-har-borjat/
Jag har tyvärr inget annat lätt eftersom jag själv bara påbörjat min egen brödbaks resa. Tack för en bra blogg och inspirerande recept!
Hej Tina,
tre bakformar kan väl inte räknas som materialsport? Tycker inte det finns något enklare än att göra en deg som man bara slevar upp tre smorda former.
Här är två enkla favoritbröd, ett grovt och ett sött och skållat:
http://matlyckan.blogspot.se/2009/08/grovt-brod-med-solrosfron-och-linfron.html
http://matlyckan.blogspot.se/2012/05/skallat-brod.html
Ja, Martins bok. Man får inte glömma bort att man kan vända på bakningen och blanda degen på morgonen och baka ut på kvällen. Är man hemma och pluggar eller liknande så tycker jag att ”vila-vika”-bröd är rätt bekväm vid sidan om sysselsättning. Någon gång i timmen behöver man ju sträcka på sig lite iaf. Våra favoriter är Aprikosbrödet, Solrosbullarna och Rostbrödet (med en massa frön). Jag är också rätt nöjd med att surdegen är tillräckligt pigg och jag fick till ett jättefint ”Martins Parisbröd” förra veckan.
Första halvan av 2012 höll jag mitt nyårslöfte om att inte köpa hem något bröd, sen kom sommaren och att knåda degar kändes inte så lockande längre… För att över huvud taget ha en chans att hålla mitt löfte måste åtminstone jag fuska ibland. Med filmjölksbröd :) Hållbarheten är sådär, men förvara i frysen och ta upp efterhand så blir det kanon.
Här är receptet på filmjölksbröd som jag utgår ifrån, med några förslag på smaksättning också: http://vardag.nu/snabbt-enkelt-vardagsbrod/
Ah! Detta är bäst!
Baguetter som man slår ned
50 g jäst
5 dl halvljummet vatten
11 dl vetemjöl, eller för den äventyrlige, 8 dl vetemjöl och 3 dl dinkelsikt
2-3 tsk salt, personliga smaken avgör.
Lös jästen i vattnet och jobba in mjölet till en klibbig och långtrådig deg. Mjöla och jäs till dubbel storlek, slå ned degen i bunken igen (passa här på att avreagera dig från ev. frustrationer), jäs upp igen. Häll ut på mjölat bord, var rädd om bubblorna! Knåda inte! Dela bara degen i fyra bitar och dra/vrid dem till fyra fula baguetter, de blir fina i ugnen. Grädda i 250 grader eller 225 grader varmluft i 12-15 minuter – ska bli lite, lite ljusbruna uppepå. Klart, och jättegott.
Åh, det är så gott att baka eget bröd men ibland lite väl tidskrävande. Detta bröd är väldigt gott och enkelt :)
http://sandrasmatkrypin.blogspot.se/2012/05/mammas-grovlimpa.html
Vi kan erbjuda dej ett recept på en makalöst god och enkel kavring; http://martenssonskok.blogspot.se/2011/12/fisksoppa-med-saffran-kavring-och.html
Vi kan också bjuda dej på ett kalljäst bröd som sköter jäsandet i en kall ugn:
http://martenssonskok.blogspot.se/2010/06/multitasking.html
Baka mer bröd och bullar ska även vi göra i höst och vinter, så vi efterlyser lite fler braiga recept på bullar som jäser över natten.
Lycka till med baket
Hej,
enklare bröd av Martin Johansson som sagt! Rågisar, fikonfrallor och baguetterna! Så enkelt, så bra, så gott!
/Anna
Hej!
1,5 l kallt vatten
3 l mjöl (i huvudsak vete men byt gärna ut upp till en fjärdedel mot något lite grövre)
1/4 paket jäst (12,5g)
3 tsk salt
Om man vill kan man tillsätta lite nötter, frön, rivna morötter eller torkad frukt.
Rör ihop degen på kvällen och låt den jäsa över natten. På morgonen klickar du upp den kladdiga degen på plåtar (3 plåtar med 12 bröd vardera på ett ungefär). Låt dem jäsa i 30 minuter och grädda sedan i het ugn och släng gärna in lite vatten så att de får en fin yta.
Kanske inte världens vackraste bröd men väldigt goda och lätta att göra!
Jag har två enkla favoriter.
Kalljästa rågisar: http://delikatesses.se/2012/05/12/morgondagens-frukost/
Filmjölksbröd
http://delikatesses.se/2011/11/22/vart-dagliga-brod-2/
Och jag bjussar på min favorit Solrosbröd utan knåd:
http://frostrosor.blogspot.se/2009/03/solrosbrod-utan-knad.html
Kusinen till detta bröd heter havrebröd utan knåd:
http://frostrosor.blogspot.se/2011/02/havrebrod-utan-knad.html
Sara: Lyllos dig som har den bagerikulturen utanför dörren!
Kerstin: Rågbrödet låter ljuvligt, men dag 1, dag 2 gör att jag darrar lite lätt. ;-) Filmjölkslimpa är toppen, tack för länkarna!
Linn: Haha, så länkar du hit, gullo!
Magnus: Bakformar är OK! ;-) Måste testa det skållade brödet, mmm!
Helena: Vad kul att höra vilka som är dina favoriter i boken, tack! :-)
Sara: Allt-i-ett-fillmjölkslimpa är verkligen toppen när det kommer till enkla bröd. Och gott!
Lisa: Kanske ska testa dessa ikväll, lite arg är jag ju! ;-)
Sandra: Tack för tips! Låter som ett bra bröd med tanke på alla mjöl- och grynslattar i skafferiet, toppen!
Mårtenssons kök: Då är vi flera i höst som kommer återkomma till det här inlägget, blir alldeles lycklig när jag ser alla fina recept! Tack för kavringreceptet, jag gillar kavring skarpt!
Anna: Det är nog dags att öppna den boken igen, tack för dina favoriter!
Cecilia: Nattjästa bröd är guld, tack för ditt fina recept!
Therese: Tack snälla för receptlänkar, kalljäst och filmjölksbröd går alltid hem!
Anna: Utan knåd låter som en bra grej i det här sammanhanget! :-D
Försöker också baka så mycket bröd som möjligt. Själv äter jag inte mycket smörgås men min sambo äter endel och tycker köpe-bröd smakar samma alltihop.
Har gjort ett långpannebröd några gånger som är smarrigt
http://mumsfillibaba.blogspot.se/2012/03/langpannebrod-och-speedad-av-varen.html
Sofie: Smart med långpannebröd, tack för receptlänk. Och jag håller med, allt köpebröd smakar precis likadant, det är bara färg och form som skiljer sig åt. Trist är vad det är!
Som många redan sagt – nattjästa bröd är fina grejer! Annars är det här det enklaste bröd jag vet! http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.se/2010/01/farfars-favoritbrod.html
här kommer mitt bidrag :)
http://loppanfixar.wordpress.com/2012/08/12/kanske-godaste-surdegslimpan-sa-har-langt/
Har snöat in rätt länge på att det alltid måste vara surdegsbröd man bakar. Så är ju dock inte fallet. Surdegsbröd är ju fantastiskt gott, men det är även andra bröd som är bakade på jäst.
Här kommer ett tips på frallor med russin.
http://fransotttillsalt.se/russinbusar/
Bra idé att inte krångla till det. Det bästa brödet är ju det som blir bakat, inte nödvändigtvis det som har mest surdeg/vildjäst/krussiduller i sig (och som alltså aldrig blir till)(…även om gott surdegsbröd är just så jäkla gott…). Här är mitt enklaste enklaste bröd. Ja, alltså inte mitt bröd, utan mitt tips:
http://www.saltakvarn.se/recept/receptblad/enklasttankbaragrovbrod.htm
Folk är TOKIGA i det här.
Aprikos & cashewbröd, 2 limpor
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Grovhacka 1 påse cashewnötter (100 g) och 1 påse aprikoser (250 g).
3. Smörj 2 avlånga brödformar (ca 1½ liter var) med ½ msk neutral olja vardera.
4. Blanda 4 dl fiberhavregryn, 5 dl grahamsmjöl (300 g), 5 dl siktat dinkelmjöl (250 g), 2 dl hela linfrön (ca 120 g),
cashewnötterna, aprikoserna, 1½ msk bikarbonat och 2 tsk salt i en bunke.
5. Rör i 1 liter naturell yoghurt och 1 dl flytande honung.
6. Klicka ner smeten i brödformarna.
7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp limporna och låt dem svalna under bakduk.
Plommonet: Det ska spanas in, tack!
Loppan: Åh vad gott det såg ut med ost och marmelad på!
Ulrica: Fina! Det är bra med frallor, att frysa in och kunna plocka fram efter behov.
Pernilla: Fast det låter bra gott med krusiduller! :-D Tack för receptlänk!
Lena: Fattas bara annat, måste testas!
Filmjölkslimpa! Kan varieras i det oändliga med nötter och bär, här med aprikoser och pistaschenötter: http://bettinahallerladaommat.wordpress.com/2011/10/17/filmjolkslimpa-med-pistagenotter-aprikoser-hassel-och-valnotter/
När jag väntade mitt andra barn tänkte jag att med två barn hinner jag inte baka allt bröd, så jag skaffade en bakmaskin. Nu har jag lärt mig att jag måste få tid att baka för att jag blir så glad av det, så bakmaskinen står mest och samlar damm. Jag bakar allt bröd utan maskinen, men när jag är trött vet jag att den ställer upp och hjälper mig ordna hembakt superenkelt.
Det var min lilla bröd-resa. Lycka till med fortsättningen på din!
Ps. SKåprensarbröd gillar jag bäst, att ta vad man haver och göra något gott av rensar inte bara skåpet utan även själen….
Bettina: Jag håller med, filmjölkslimpa är verkligen toppen! Tack för din variant, aprikos och pistage låter lyxigt och gott!
Sofia: Det var en fin reseberättelse! :-)
Sen jag började med surdeg och långjästa bröd är det liksom inget annat bröd som duger. ”vanliga” 1-timmesjästa bröd med 50g jäst blir så… smuliga och tråkiga i jämförelse.
Precis som många andra här i kommentarerna rekommenderar jag Martin Johanssons Enklare bröd. Mina favoriter är Solrosbullar, Enkla ljusa brödet, Sturebydinkel samt Levain på rågsur.
Sen gillar jag att ha surdeg i kylen hela tiden, om andan skulle falla på nån dag och jag vill göra ett ordentligt surdegsbröd.
Sandra: Ja, nog är det skillnad på bröd och bröd alltid. Men jag gillar enkelvarianterna ändå, just för att dom är lite enklare.
Äter man det nybakt så spelar det ingen roll hur enkelt brödet var att baka! :) Och _allt_ hembakat smäller högre än köpebröd, i alla fall i min värld.
Sandra: Ja verkligen, köpebröd har en tendens att smaka likadant oavsett färg, sort, form.
Fast deklart, bageriköpebröd kan jag inte tala illa om. Få bröd är så goda som bröden från Forsa hembageri här i Uppsala. ;-)
Hej!
Just nu bakar jag mest Smaskens-bröden ”ännu en formfranska. De är även vår frukosträddare och jag kan baka dem med barnen runt benen medan jag lagar middag. Jäser dem tills jag kommer på dem igen när ungarna lagt sig och maken och jag får varsin kvällsmacka i tystnaden. Minst en ggr i veckan. Kanske två. :)
http://www.smaskens.nu/2011/01/hembakad-formfranska-var.html
Sara: Tack för receptlänk, en kvällsmacka i tystnaden hade jag inte sagt nej till just nu. :-)