Nämen hej vegotorsdag!
Idag pratar Klara och jag vegetarisk mat i P4 Morgon Uppland kl 07.30, samtidigt som vi lagar daal. Vill du lyssna när vi rör i grytan så gör du det här. Vill du röra i din egen gryta så har du receptet här nedan. Hej, hej vegotorsdag!
Indisk daal
2 msk rapsolja
1 grovhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
2 tsk malen koriander
2 tsk spiskummin
1,5 msk finhackad färsk ingefära
1 msk bruna senapsfrön
3 dl röda linser
1 burk kokosmjölk
0,5 burk vatten
0,5 buljongtärning
2 nävar bladspenat
1 tomat
1 näve färsk koriander
1,5-2 tsk salt
1 krm svartpeppar
ev en näve sultanrussin
Fräs, lök, vitlök, ingefära och kryddor i olja några minuter. Tillsätt linser, senapsfrön, kokosmjölk, vatten och buljong. Koka under lock tills linserna börjar bli genomkokta. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt grovhackad spenat och tärnad tomat. Låt koka en stund till. Toppa med en klick yoghurt och servera med naanbröd.
Mer vegetarisk inspiration
Kommentarsfältet till det här inlägget
Och ännu fler recept här
16 kommentarer till “Nämen hej vegotorsdag!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Nu blev jag hungrig! Daal och naan, åh så gott!
Hurra för daal och hurra för vegotorsdag!
Hej,
Det är alltid roligt och inspirerande att kika in på din blogg! Allt ser fantastiskt gott ut och brukar till och med bli gott när jag själv ger mig på att laga det.
Jag har en fråga om kokosmjölk. För några dagar sedan (den 15:e september) var det ett test i GP (http://www.gp.se/konsument/tester/1.1065472-mest-bisfenol-i-kokosmjolk man måste vara plus-prenumerant för att kunna läsa det) där just kokosmjölk visade sig innehålla väldigt mycket bisfenol jämfört med övriga konserver. Mer exakt innehöll det nästan tio ggr mer än TDI som är 50 mikrogram per dag och kg kroppsvikt.
Det kanske inte är ett direkt problem för vuxna, men gjorde mig ändå något mer skeptisk till konserver i allmänhet och kokosmjölk i synnerhet. Men jag vet inte riktigt hur jag ska hantera det. Hur ställer du dig till konserver och potentiella skadliga ämnen (och speciellt bisfenol)?
Vänligen Sofia
Hipp hipp hurra för goa daal!
Katarina: Ja! :-)
Ann-Louise: Hipp hurra!
Sofia: Tack för fina ord. Jag kan inte öppna GP:s artikel, men här är länken till den undersökning Testfakta låtit göra: http://www.testfakta.se/livsmedel/article82670.ece (och som jag gissar är vad GP hänvisar till). Jag är för min egen del inte orolig för att äta mat ur konservburkar. Jag vet att EFSAS gräns för hur-mycket-bisfenol A-vi-kan-äta-varje-dag-utan-att-det-är-farligt har infrågasatts, men dom 50 mikrogram känns/hoppas jag är ändå långt från dom få mikrogram vi får i oss per dag i Sverige (http://www.slv.se/upload/dokument/risker/kemiska/Tabell%202%20Vuxnas%20BPA%20exponering.pdf). Så tänker jag. Därmed inte sagt att det känns väldigt onödigt/olustigt att vi ska serveras bisfenol på det viset i maten.
473 mikrogram per kg i Santa Marias kokosmjölk håller jag med om låter och är en hög siffra! Såhär har Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket kommenterat den siffran: ”– Vi vet att halten bisfenol A i konservburkar vanligtvis inte överstiger 50 mikrogram. Att kokosmjölken ligger så här högt förvånar mig, säger han.
Enligt laboratoriet behöver inte allt bisfenol i kokosmjölken komma från
själva konservburken, utan från till exempel en tunna eller annan typ av behållare tidigare i framställningsprocessen.
– Det är en möjlig förklaring. Men man vet också att ju fetare ett livsmedel är, desto troligare är det att restmängder av bisfenolet migrerar in i livsmedlet. Och kokosmjölk innehåller mycket fett, säger Kettil Svensson.
Att fetthalten kan ha betydelse visar också de övriga resultaten i Testfaktas undersökning. Burkdryckerna innehåller inget fett och inte heller någon bisfenol. Tomaterna och de vita bönerna har låg fetthalt och förhållandevis lite bisfenol, medan halterna i de fetare köttkonserverna ligger högre. ”
Jag ska erkänna att jag inte känner mig sugen på kokosmjölk just nu, samtidigt svarar Kung Markatta att deras kokosmjölk testats och inte innehåller någon bisfenol A alls: http://kungmarkatta.se/product.asp?pid=172
Tills vi slipper bisfenol A i mat gissar jag att samma regel som alltid gäller, allt ska ätas med måtta, ingen konservburksdiet alltså.
Vill du läsa mer om bisfenol A:
SLV: http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Kemiska-amnen/Forpackningsmaterial/Bisfenol-A/
EFSA: http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/bisphenol.htm
Mårtenssons kök: Hipp hurra! :-D
Mumma!
Tusen tack för det utförliga svaret!
Tack för inspiration inför fredagsmyset! :) Ha en trevlig helg!
Anna: Japp!
Sofia: Tack själv för frågan!
Ansibecki: :-) Detsamma vetja!
Gott med indisk daal! ;)
PS. Det heter bara Naan eftersom det ordet betyder bröd. Skriver du naanbröd så skriver du bröd-bröd!
Detta skall jag göra!!
Amy: :-)
Mikaela: Ja gör det vetja!
Daal är en mina favoriträtter1 Men jag har aldrig haft sultanrussin i, så det ska jag testa. Och jag måste tipsa om att äta daal med papadums -jättegott!
Emmy: Jag har fått dille på sultanrussin, dom hamnar i det mesta! :-) Papadums har jag hemma, ska komma ihåg dom nästa gång det vankas daal. Tack för tips!
Åh vilken god måndagsmiddag jag fick i form av daal :) vegomåndag blev d visst på köpet :)
Inflingan: Hurra!