Hej Uppsala!

den 30 november 2012, kl 07:53

Slå upp UNT City idag vetja, så får du se mina bästa tips på hemgjorda presenter (en del är ätbara, andra inte). Lite inspiration så här i gå-bort-present- och julklappstider. Och apropå inspirerande, hon som skrivit reportaget heter Frida Norén. Spana in hennes blogg, där har vi tjejen som inte bara tjuvstartat utan dessutom pyntat finast i hela stan.

Skriv ut inlägg

Vi smygstartar advent

den 29 november 2012, kl 07:18

Om 12 min tjuvstartar vi adventsfirandet i P4 Morgon Uppland. Ett stycke brieost ska bakas i ugnen. Fikonmarmelad ska kokas och helst smaka lite åt julhållet. Nötter ska rostas och så ska även tunt skivad vörtis för att bli vörtbrödsknäcke. Hur allt det här hänger ihop och ska hinnas med på en halvtimme? Lyssna här så får du höra! Ugnsbakad brie toppad med fikonmarmelad och rostade nötter är ett av tipsen på hur man enkelt lagar något sött och samtidigt salt som passar på ett glöggpartaj. Fler finfina tips hittar ni här nedan.

Ugnsbakad brie med fikonmarmelad
och rostade nötter

en hel rund brieost
fikonmarmelad (se recept nedan)
50 g nötter (t ex pekannötter och valnötter)
vörtbröd

Lägg brieosten i en ugnsform. Baka mitt i ugnen i 225 grader i 15-20 min (osten ska smälta inuti men vara hel utanpå). Låt den därefter svalna. Koka fikonmarmeladen. Rosta nötterna i en torr stekpanna, passa så att de inte bränns. Toppa den bakade osten med fikonmarmelad (mellan hälften till 3/4 av marmeladen) samt rostade nötter. Gott att servera på vörtbröd som skurits i mycket tunna skivor samt rostats i torr stekpanna till de antar knäckebrödkonsistens.

Fikonmarmelad
100 g torkade fikon
2 dl vatten
3/4 dl socker
1 dryg msk pressad citron
1 nypa vaniljpulver
1 nypa kanel

Skär bort skaften från de torkade fikonen. Finhacka fikonen. Lägg fikon tillsammans med vatten, socker och citron i en kastrull. Låt koka livligt i 15-20 min. Smaka av med vanilj och kanel.

Fler adventsfirarfavoriter
Dryck
Dunderglöggen
Äppelglögg med calvados
Alkoholfri svartvinbärsglögg
Blodapelsindryck med stjärnanis

Sött
Långjästa lussebullar
Saffransbiscotti
Radiokaka
Chokladtryffel med lingon och rom

Salt
Pepparkaksnötter
Bästa vörtbrödet
Kavringtårta med grönmögelost
Finplock gånger 3

Skriv ut inlägg

Han hittade vörten!

den 28 november 2012, kl 09:01

Jag hittade vörten! Det var det första Carl utropade när han stormade in genom dörren häromdagen. Sen höll han fram en pappmugg vars tjockflytande innehåll både till doft och färg påminde om den finska påskefterrätten memma, med malt ni vet. Så innan vörtbrödet från förra veckans bak ens ätits upp, tillverkades ett nytt. Och visst hade han ju helt rätt i att man inte kan baka vörtbröd utan vört, det borde vi ju ha fattat för länge sedan! Brödet blev förtrollande bra. Så vill ni impa på någon inklusive er själva, ut och leta vört (här hittar ni vörtkartan!) och baka sedan efter surdegs-Martins recept. Lova att ni testar! Vi talar alltså om det godaste (vört-)bröd jag ätit i hela mitt liv. 

Skriv ut inlägg

Julstjärnepolis där, den här är till dig!

den 26 november 2012, kl 15:34

I helgen har vi trotsat en del oskrivna regler när vi adventspyntade en dryg vecka för tidigt. Men, tänk om alla julstjärnepoliser därute bara hade vetat vad mycket magiskt lite ljus och några juldoftande blommor kan göra med novembers sista, mörkaste och längsta vecka. För att markera att vi inte skämdes över vårt brott bakades det även vörtbröd tills doften av nybakad jul spred sig ner i trapphuset. Belåtenheten har aldrig varit större, sanna mina ord.

Vörtbröd
Fördeg:
100 g vetsurgrund
200 g vetemjöl special
200 g kallvatten

Deg:
300 g vetsurdeg
300 g rågmjöl
700 g vetemjöl special
3 dl mörkt öl
3 dl julmust
15 g jäst
0,5 dl mörk sirap
100 g smör
50 g muscovadosocker
1 msk salt
1 msk pomerans
1 msk kardemumma
1 msk nejlika
1,5 msk ingefära
100 g sultanrussin

Rör ihop vetesurgrund, vetemöl och vatten. Jäs under plastfolie 12 timmar. Blötlägg russin i vatten. Smält smör och blanda med kryddor, sirap och socker. Värm öl och julmust till 30 grader och rör ut jästen i detta. Blanda vetesurdegen med rågmjöl, vetemjöl, smörblandningen och jästblandningen. Kör i maskin 7-8 min. Tillsätt salt och kör ytterligare 3 min. Stjälp ur degen i en oljad bunke och jäs med stängt lock till dubbel storlek, cirka 2 h. Dela degen i 2 lika stora delar, spänn degen genom att platta ut degen något, dra i ena hörnet och vik ihop, upprepa några gånger. Jäs degen i jäskorg eller på bakplåtspapper i cirka 2 h. Sätt in bröden i ugnen (gärna på baksten) i 275 grader och spraya samtidigt in lite vatten. Sänk genast temperaturen till 250 grader. Vädra ugnen efter 15 minuter och sänk därefter till 200 grader. Bröden är klara när de har en innertemperatur på 97 grader (ca 35 min).

Här är Johans originalrecept som jag tror mig veta att Carl utgått ifrån. 

Skriv ut inlägg

Musslor med sidfläsk, äpple och calvados

den 25 november 2012, kl 14:57

Än en gång har jag tittat in i Annas fina skånska skafferi och hittat ett nytt favoritrecept att hålla hårt i. Carl trodde att jag bluffade när jag sa att det både skulle äpplen och rökt sidfläsk ner i grytan. Vi är musselkonservativa i vanliga fall, så jag är glad att jag stod på mig den här gången. Den smakrika, lite söta buljongen är så god att jag hade kunnat skåla i den om det bara hade ansetts som socialt accepterat. Fantastiska, fantastiska musslor! Och visst är det värt att sägas igen, musslor är utom tävlan den bästa fredagsmaten.

Musslor på Annas vis med äpplen,
calvados och rökt sidfläsk
1 nät musslor
100 g rökt sidfläsk
1 svenskt äpple
20 g smör
1 dl äppelmust
1 dl grädde
1 msk calvados
färsk persilja

Rensa musslorna och kasta de som inte sluter sig när de knackas i bänken. Finhacka lök, hacka äpple och tärna fläsket. Fräs lök och sidfläsk i smör tills löken är mjuk. Tillsätt calvados, äppelmust och grädde. Låt koka upp, lägg ner äppelbitarna samt musslorna. Koka på maxvärme ungefär 6 minuter tills musslorna öppnat sig. Vänd runt musslorna några gånger under koket. Klipp över persilja och servera med färskt bröd.
Det här är ett recept för två. Vissa mått är lite justerade och någon svamp fanns inte att tillgå, Annas originalrecept återfinns här.

Skriv ut inlägg

Tre stycken lunchbilder

den 24 november 2012, kl 13:22


Morotssoppan med timjan och fetaost gillas av många med mig. Det här är på ett ungefär världens bästa soppa och receptet hittar ni här.

Till soppan quesadillas fyllda med en pumparöra smaksatt med svart kardemumma. Ni vet den där kardemumman och smakar rökbastu och tjära på en och samma gång. Tänk att jag fortfarande blir lika förvånad!

Någon sa kylskåpsrensning om lunchen, en annan vegetarisk buffé. Inspirerade av adventspyntandet rullade vi hursomhelst än en gång små fina (snö-)bollar av flätosten och dukade fram. Gott men salt, salt men gott.

Skriv ut inlägg

En novemberprimör

den 22 november 2012, kl 07:15

Häromdagen höll jag på att gå under av längtan efter färskpotatis och primörer som sparris och värmande majsol. Sen tog jag mig samman och googlade efter vad som skördas i november. Svartrot är svaret på den frågan. Svartrot som i fattigmanssparris. Namnet kan komma sig av att svartrot odlades i var mans trädgård under 1700- och 1800-talet och inte minst för att den både till utseende och smak påminner om vit sparris. Har du smakat denna novemberprimör? Den som startar P4 Morgon Uppland 07.30 får äta nykokt svartrot till (sin) frukost.

Svartrot med smetana och rom
Skala svartrot och dela i 1,5 dm långa bitar. Låt den färdigskalade svartroten ligga i kallt vatten med lite citron eller mjölk (då den annars lätt missfärgas). Koka i lättsaltat vatten i 15-16 min, eller tills de med en potatissticka känns genomkokta. Rör under tiden ihop 1 dl smetana med rivet skal från 1 cm, lite pressad citronsaft samt salt och svartpeppar. Servera de nykokta svartrötterna tillsammans med smetana och rom.

Skriv ut inlägg

Kvällens middag

den 20 november 2012, kl 19:47

Det här är vad vi åt till middag ikväll, flankstek med sötpotatispuré, edamamebönor och smetana smaksatt med rivet citronskal. Bilden är knäppt sekunden innan han som lagat maten dukade fram sin favoritbarbequesås smaksatt med chipotle. Just den flaskan är nog hans förstahandsval bland färdiga såser i skafferiet. Så mycket favorit att jag ibland misstänker att han lagar mat utifrån vad som skulle passa allra bäst till. Idag blev det en match made in heaven och jag funderar att auktionera ut den tredje matlådan med mycket goda middagsrester till högstbjudande på stan. 100 kronor i utropspris!

Flankstek med sötpotatispuré och smetana
800 g flankstek
salt och svartpeppar
2 msk smör

Krydda köttet med salt och peppar på bägge sidor. Stek i smör i het panna, ung 1-2 min per sida. Stek färdigt i ugn i 100 grader till en innertemperatur på 55 grader. Ta ut köttet och låt vila i folie.

Sötpotatispuré:
4 st medelstora sötpotatis
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 krm cayennepeppar
lite pressad citronsaft
Skala och dela sötpotatisarna i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten. När de är genomkokta, häll av vattnet och stöt potatisen slät. Rör ner mjölk, grädde och smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och lite pressad citron.

Smetana:
Blanda 1 dl smetana med rivet skal från 1 citron samt en nypa flingsalt och lite svartpeppar.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen