Men titta den här älggrytan då!
Fars dag till ära lagade mamman den godaste älggryta jag någonsin ätit. Den långkokta älgen var lika mör som moset var lent, som den syltade rödlöken var söt, som gelén smakade sommarminnen, som den inlagda gurkan ättiksskarp och söt på en och samma gång. Ja ni hör ju, 10 poäng till maten, 10 poäng till mamman. Och så klart 10 poäng till pappan. Lyllos mig, vilken tur jag har!
Mammans älggryta
600 g älg (grytbitar)
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm senapspulver
2 msk vetemjöl
2 msk rapsolja
2 gula lökar
2 morötter
en bit rotselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 msk viltfond
3 msk äppeljuice
1 l vatten
en näve torkade trattkantareller
1 tsk torkad timjan
1 tsk rosmarin
2 lagerblad
Lägg grytbitarna i en påse tillsammans med salt, peppar, senapspulver och mjöl. Skaka om och låt ligga så en stund.Bryn därefter köttet i olja i en stor gryta. Skala lök, morot och rotselleri, dela i stora bitar. Tillsätt grönsakerna och låt fräsa en liten stund till. Tillsätt skivad vitlök, svamp, kryddor och tomatpuré, sedan fond, äppeljuice och tillräckligt mycket vatten så att köttet täcks. Låt koka upp, vrid därefter ner värmen och låt grytan småkoka tills köttet är mört (gärna 2 timmar). Smaka av med salt och peppar.
Publicerad i älg, långkok, mamman, pappan | Kommentarer (13) Skriv ut inlägg