En novemberprimör
Häromdagen höll jag på att gå under av längtan efter färskpotatis och primörer som sparris och värmande majsol. Sen tog jag mig samman och googlade efter vad som skördas i november. Svartrot är svaret på den frågan. Svartrot som i fattigmanssparris. Namnet kan komma sig av att svartrot odlades i var mans trädgård under 1700- och 1800-talet och inte minst för att den både till utseende och smak påminner om vit sparris. Har du smakat denna novemberprimör? Den som startar P4 Morgon Uppland 07.30 får äta nykokt svartrot till (sin) frukost.
Svartrot med smetana och rom
Skala svartrot och dela i 1,5 dm långa bitar. Låt den färdigskalade svartroten ligga i kallt vatten med lite citron eller mjölk (då den annars lätt missfärgas). Koka i lättsaltat vatten i 15-16 min, eller tills de med en potatissticka känns genomkokta. Rör under tiden ihop 1 dl smetana med rivet skal från 1 cm, lite pressad citronsaft samt salt och svartpeppar. Servera de nykokta svartrötterna tillsammans med smetana och rom.