Musslor med sidfläsk, äpple och calvados

den 25 november 2012, kl 14:57

Än en gång har jag tittat in i Annas fina skånska skafferi och hittat ett nytt favoritrecept att hålla hårt i. Carl trodde att jag bluffade när jag sa att det både skulle äpplen och rökt sidfläsk ner i grytan. Vi är musselkonservativa i vanliga fall, så jag är glad att jag stod på mig den här gången. Den smakrika, lite söta buljongen är så god att jag hade kunnat skåla i den om det bara hade ansetts som socialt accepterat. Fantastiska, fantastiska musslor! Och visst är det värt att sägas igen, musslor är utom tävlan den bästa fredagsmaten.

Musslor på Annas vis med äpplen,
calvados och rökt sidfläsk
1 nät musslor
100 g rökt sidfläsk
1 svenskt äpple
20 g smör
1 dl äppelmust
1 dl grädde
1 msk calvados
färsk persilja

Rensa musslorna och kasta de som inte sluter sig när de knackas i bänken. Finhacka lök, hacka äpple och tärna fläsket. Fräs lök och sidfläsk i smör tills löken är mjuk. Tillsätt calvados, äppelmust och grädde. Låt koka upp, lägg ner äppelbitarna samt musslorna. Koka på maxvärme ungefär 6 minuter tills musslorna öppnat sig. Vänd runt musslorna några gånger under koket. Klipp över persilja och servera med färskt bröd.
Det här är ett recept för två. Vissa mått är lite justerade och någon svamp fanns inte att tillgå, Annas originalrecept återfinns här.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen