Julstjärnepolis där, den här är till dig!
I helgen har vi trotsat en del oskrivna regler när vi adventspyntade en dryg vecka för tidigt. Men, tänk om alla julstjärnepoliser därute bara hade vetat vad mycket magiskt lite ljus och några juldoftande blommor kan göra med novembers sista, mörkaste och längsta vecka. För att markera att vi inte skämdes över vårt brott bakades det även vörtbröd tills doften av nybakad jul spred sig ner i trapphuset. Belåtenheten har aldrig varit större, sanna mina ord.
Vörtbröd
Fördeg:
100 g vetsurgrund
200 g vetemjöl special
200 g kallvatten
Deg:
300 g vetsurdeg
300 g rågmjöl
700 g vetemjöl special
3 dl mörkt öl
3 dl julmust
15 g jäst
0,5 dl mörk sirap
100 g smör
50 g muscovadosocker
1 msk salt
1 msk pomerans
1 msk kardemumma
1 msk nejlika
1,5 msk ingefära
100 g sultanrussin
Rör ihop vetesurgrund, vetemöl och vatten. Jäs under plastfolie 12 timmar. Blötlägg russin i vatten. Smält smör och blanda med kryddor, sirap och socker. Värm öl och julmust till 30 grader och rör ut jästen i detta. Blanda vetesurdegen med rågmjöl, vetemjöl, smörblandningen och jästblandningen. Kör i maskin 7-8 min. Tillsätt salt och kör ytterligare 3 min. Stjälp ur degen i en oljad bunke och jäs med stängt lock till dubbel storlek, cirka 2 h. Dela degen i 2 lika stora delar, spänn degen genom att platta ut degen något, dra i ena hörnet och vik ihop, upprepa några gånger. Jäs degen i jäskorg eller på bakplåtspapper i cirka 2 h. Sätt in bröden i ugnen (gärna på baksten) i 275 grader och spraya samtidigt in lite vatten. Sänk genast temperaturen till 250 grader. Vädra ugnen efter 15 minuter och sänk därefter till 200 grader. Bröden är klara när de har en innertemperatur på 97 grader (ca 35 min).
Här är Johans originalrecept som jag tror mig veta att Carl utgått ifrån.
Publicerad i advent, bröd | Kommentarer (11) Skriv ut inlägg11 kommentarer till “Julstjärnepolis där, den här är till dig!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Mahaha, vi fuskade med stjärnor och ljusslinga hemma igår med. Grannarna morrar säkert men det kan de ha. Mysigt, mysigt, mysigt! Med doften av vörtbröd i huset också är julen nästan här :)
Har inspekterat förejulutsmyckningen, och jag ger godkänt! Såg några undangömda tomtar, men det må vara, för vörtbrödet och det fina ätbara stjärnorna var ljuvligt goda!
Och tack för den goda maten som bjöds!
Aja baja! Här kommer det inte upp något pynt förrän tidigast lördag eftermiddag/kväll. Jag har läst på massor av bloggar och på FB om julpynt, tror att det är mer vanligt att ha pyntat nu än att inte ha det.
Sara: Hurra för stjärnor och julstjärna!
Mamman: Tack själv! <3 Vörten nr 2 blev fantastisk, du måste smaka den här istället!
Camilla: :-)
Hej!
En av dina läsare var inne och berättade att du skrivit om Barkleys kanelpastiller och tyvärr var dom vid det tillfället slut, nu finns dom åter i vårt sortiment, och där kommer dom stanna!
NI är varmt välkomna till oss i St:Persgallerian! :-)
/Emma på ICA City
Emma: Men se där! Det passar ju finfint då jag precis har ätit upp mitt kanelpastilllager! :-) Tack för infon!
Underbart! :) Vi pratade idag på jobbet om de som hade pyntat i förtid… det var hårda ord ;) Nädå, det är ju upp till var och en. Vi pyntar i helgen som många andra (dock inte alla!) =) Vörtbröd är grymt gott!
Sv: Klart du är söt… sweet things for sweet people var det ju ;)
Amy: ;-)
Åh vad härligt m julmys :) o tycker d var en väldigt bra ide m glöggträff m alla vänner :) saknar dig jue <3 e d förresten du som fotat reklamen i allt om mats julspecial? känner igen duken :)
Isflingan: Haha, du känner igen duken alldeles rätt! Klart vi ska glöggfika. 16:e december. Kom!
Hey there! Stunning posting! I’m a fqeurent visitor to your site (far like addict ) of your website though I had a problem. I’m so not necessarily quite totally sure if its the right site to question, but you’ve got no spam comments. I get comments every day. Could you assist me? Thanks a bunch!