Kvällens middag

den 20 november 2012, kl 19:47

Det här är vad vi åt till middag ikväll, flankstek med sötpotatispuré, edamamebönor och smetana smaksatt med rivet citronskal. Bilden är knäppt sekunden innan han som lagat maten dukade fram sin favoritbarbequesås smaksatt med chipotle. Just den flaskan är nog hans förstahandsval bland färdiga såser i skafferiet. Så mycket favorit att jag ibland misstänker att han lagar mat utifrån vad som skulle passa allra bäst till. Idag blev det en match made in heaven och jag funderar att auktionera ut den tredje matlådan med mycket goda middagsrester till högstbjudande på stan. 100 kronor i utropspris!

Flankstek med sötpotatispuré och smetana
800 g flankstek
salt och svartpeppar
2 msk smör

Krydda köttet med salt och peppar på bägge sidor. Stek i smör i het panna, ung 1-2 min per sida. Stek färdigt i ugn i 100 grader till en innertemperatur på 55 grader. Ta ut köttet och låt vila i folie.

Sötpotatispuré:
4 st medelstora sötpotatis
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 krm cayennepeppar
lite pressad citronsaft
Skala och dela sötpotatisarna i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten. När de är genomkokta, häll av vattnet och stöt potatisen slät. Rör ner mjölk, grädde och smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och lite pressad citron.

Smetana:
Blanda 1 dl smetana med rivet skal från 1 citron samt en nypa flingsalt och lite svartpeppar.

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “Kvällens middag”

  1. Christer Erngren (@nukokarjag) kl 19:53, den 20 november 2012

    Oj vad gott det ser ut. Och snyggt så klart :)

  2. eastcoastmom, Madrid kl 20:39, den 20 november 2012

    Flanksteak är just vad vi oftast grillade i USA. Visste inte att det finns i Sverige? Maten ser fantastiskt god ut.
    Hälsningar från Madrid

  3. sofie mumsfillibaba kl 21:19, den 20 november 2012

    Flankstek är ju verkligen hur grymt som helst. Och sötpotatispuré. Är nära att lägga ett bud, faktiskt!

  4. Pytte kl 11:24, den 21 november 2012

    Den dära vahettere flanksteken har ännu inte hittat min spis men nu är jag mer inspirerad än någonsin. Och smetana är ju the shit! Varför är det så mycket godare än crème fraiche?!

  5. tina kl 17:58, den 21 november 2012

    Christier: Gott han sa, gott det var!

    Eastcoastmom: Jodå, sen något år tillbaka finns det flankstek att köpa i var och varannan butik. Gott att grilla! Hälsa Madrid! :-)

    Sofie: Too late, den gick redan igår kväll. ;-)

    Pytte: Fetare! ;-) Flanken är finfin du, testa!

  6. Paulina kl 09:21, den 22 november 2012

    bönorna är jag lite tveksam till, men det andra såg jättegott ut!

  7. tina kl 09:24, den 22 november 2012

    Paulina: Åh, edamamebönor/sojabönor är en av mina bönfavoriter. Fräsch grön färg och med mer tuggmotstånd än andra bönor som lätt kan få en lite mjölig konsistens. Goda i sallad! Testa vetja om får tillfälle, finns t ex i frysdisken.

  8. Lotte kl 10:38, den 28 november 2012

    Du tar så vackra bilder!!

  9. tina kl 11:26, den 28 november 2012

    Lotte: Tack snälla du!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen