Kvällens middag
Det här är vad vi åt till middag ikväll, flankstek med sötpotatispuré, edamamebönor och smetana smaksatt med rivet citronskal. Bilden är knäppt sekunden innan han som lagat maten dukade fram sin favoritbarbequesås smaksatt med chipotle. Just den flaskan är nog hans förstahandsval bland färdiga såser i skafferiet. Så mycket favorit att jag ibland misstänker att han lagar mat utifrån vad som skulle passa allra bäst till. Idag blev det en match made in heaven och jag funderar att auktionera ut den tredje matlådan med mycket goda middagsrester till högstbjudande på stan. 100 kronor i utropspris!
Flankstek med sötpotatispuré och smetana
800 g flankstek
salt och svartpeppar
2 msk smör
Krydda köttet med salt och peppar på bägge sidor. Stek i smör i het panna, ung 1-2 min per sida. Stek färdigt i ugn i 100 grader till en innertemperatur på 55 grader. Ta ut köttet och låt vila i folie.
Sötpotatispuré:
4 st medelstora sötpotatis
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 krm cayennepeppar
lite pressad citronsaft
Skala och dela sötpotatisarna i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten. När de är genomkokta, häll av vattnet och stöt potatisen slät. Rör ner mjölk, grädde och smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och lite pressad citron.
Smetana:
Blanda 1 dl smetana med rivet skal från 1 citron samt en nypa flingsalt och lite svartpeppar.
9 kommentarer till “Kvällens middag”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Oj vad gott det ser ut. Och snyggt så klart :)
Flanksteak är just vad vi oftast grillade i USA. Visste inte att det finns i Sverige? Maten ser fantastiskt god ut.
Hälsningar från Madrid
Flankstek är ju verkligen hur grymt som helst. Och sötpotatispuré. Är nära att lägga ett bud, faktiskt!
Den dära vahettere flanksteken har ännu inte hittat min spis men nu är jag mer inspirerad än någonsin. Och smetana är ju the shit! Varför är det så mycket godare än crème fraiche?!
Christier: Gott han sa, gott det var!
Eastcoastmom: Jodå, sen något år tillbaka finns det flankstek att köpa i var och varannan butik. Gott att grilla! Hälsa Madrid! :-)
Sofie: Too late, den gick redan igår kväll. ;-)
Pytte: Fetare! ;-) Flanken är finfin du, testa!
bönorna är jag lite tveksam till, men det andra såg jättegott ut!
Paulina: Åh, edamamebönor/sojabönor är en av mina bönfavoriter. Fräsch grön färg och med mer tuggmotstånd än andra bönor som lätt kan få en lite mjölig konsistens. Goda i sallad! Testa vetja om får tillfälle, finns t ex i frysdisken.
Du tar så vackra bilder!!
Lotte: Tack snälla du!