Vi smygstartar advent

den 29 november 2012, kl 07:18

Om 12 min tjuvstartar vi adventsfirandet i P4 Morgon Uppland. Ett stycke brieost ska bakas i ugnen. Fikonmarmelad ska kokas och helst smaka lite åt julhållet. Nötter ska rostas och så ska även tunt skivad vörtis för att bli vörtbrödsknäcke. Hur allt det här hänger ihop och ska hinnas med på en halvtimme? Lyssna här så får du höra! Ugnsbakad brie toppad med fikonmarmelad och rostade nötter är ett av tipsen på hur man enkelt lagar något sött och samtidigt salt som passar på ett glöggpartaj. Fler finfina tips hittar ni här nedan.

Ugnsbakad brie med fikonmarmelad
och rostade nötter

en hel rund brieost
fikonmarmelad (se recept nedan)
50 g nötter (t ex pekannötter och valnötter)
vörtbröd

Lägg brieosten i en ugnsform. Baka mitt i ugnen i 225 grader i 15-20 min (osten ska smälta inuti men vara hel utanpå). Låt den därefter svalna. Koka fikonmarmeladen. Rosta nötterna i en torr stekpanna, passa så att de inte bränns. Toppa den bakade osten med fikonmarmelad (mellan hälften till 3/4 av marmeladen) samt rostade nötter. Gott att servera på vörtbröd som skurits i mycket tunna skivor samt rostats i torr stekpanna till de antar knäckebrödkonsistens.

Fikonmarmelad
100 g torkade fikon
2 dl vatten
3/4 dl socker
1 dryg msk pressad citron
1 nypa vaniljpulver
1 nypa kanel

Skär bort skaften från de torkade fikonen. Finhacka fikonen. Lägg fikon tillsammans med vatten, socker och citron i en kastrull. Låt koka livligt i 15-20 min. Smaka av med vanilj och kanel.

Fler adventsfirarfavoriter
Dryck
Dunderglöggen
Äppelglögg med calvados
Alkoholfri svartvinbärsglögg
Blodapelsindryck med stjärnanis

Sött
Långjästa lussebullar
Saffransbiscotti
Radiokaka
Chokladtryffel med lingon och rom

Salt
Pepparkaksnötter
Bästa vörtbrödet
Kavringtårta med grönmögelost
Finplock gånger 3

Skriv ut inlägg

6 kommentarer till “Vi smygstartar advent”

  1. Katarina kl 08:05, den 29 november 2012

    Ugnsbakad brie är väldigt gott! Jag har gjort en version inbakad i smördeg, med hallonsylt och tranbär :)

  2. simone kl 19:35, den 29 november 2012

    åh så gott de ser ut,mums hos dig vill ja oxå komma o fira advent.

  3. tina kl 18:52, den 1 december 2012

    Katarina: Lyxigt! :-)

    Simone: Välkommen!

  4. matmedmera kl 14:00, den 2 december 2012

    det här är bara så gott!

  5. tina kl 23:03, den 2 december 2012

    Matmedmera: Ja, det är ju det! :-)

  6. Hej och välkommen advent! | pickipicki kl 07:59, den 28 november 2013

    [...] adventsfavoriter Långjästa lussebullar Bästa vörtbrödet Ugnsbakad brie med fikonmarmelad och rostade nötter Finplock gånger 3 Chokladtryffel med mörk rom och lingon Radiokaka Publicerad i advent, P4 [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen