Hej och välkommen advent!
Man kan tro att jag har gått i ide, men det har jag inte. Man kan också tro att jag har slutat äta mat eftersom det ekar tomt härinne, men inte heller så ligger det till. Däremot har vi bokstavligt talat tejpat igen dörren till det röda köket sedan några veckor tillbaka. Jag ska plocka fram kameran någon dag och visa er vad det egentligen är vi håller på med bakom picki-kulisserna. Något som i alla fall är precis som vanligt är torsdagsmorgnarna i P4 Morgon. Idag tjuvstartar vi adventsfirandet (om jag längtat). Vi premiärskålar i garderobsglöggen, rostar ingefärsnötter och pickar färska fikon med balsamvinägersirap. Kl 07.39, välkommen att vara med den som vill.
Rostade ingefärsnötter
1 dl sötmandel
1 dl chashewnötter
2 msk rapsolja
1 msk råsocker
2 tsk malen ingefära
flingsalt
Rosta nötterna i en het panna tillsammans med olja, socker och ingefära. Skaka pannan och passa så att nötterna inte bränns, men dom får gärna få gyllenbrun färg. Tippa upp nötterna på en tallrik med bakplåtspapper. Låt svalna och strö över lite flingsalt. Servera ljumna. Ingefära kan bytas ut mot pepparkakskrydda exempelvis.
Färska fikon med balsamvinägersirap och smulad feta
Låt 1 dl balsamvinäger och 1 knapp dl socker småkoka ihop under ca 10 min. Dela färska fikon på fyra och lägg fikonen på ett serveringsfat. Ringla över balsamvinägersirap och smula över fetaost. Servera som plock tillsammans med lufttorkad skinka. Äts enklast med tandpetare.
Fler adventsfavoriter
Långjästa lussebullar
Bästa vörtbrödet
Ugnsbakad brie med fikonmarmelad och rostade nötter
Finplock gånger 3
Chokladtryffel med mörk rom och lingon
Radiokaka
16 kommentarer till “Hej och välkommen advent!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Mmm, banne mig om jag inte ska sno båda recepten rakt av till nästa helgs adventsmingel!
Frida: Jag kan göra och ta med om du vill!
Är hemskt nyfiken på vad ni pysslar med på vinden. Hemskt nyfiken…
Sanna: Du ska få se!
Jag är också sjukt nyfiken på att se lite av vad ni pysslar med, låter spännande! Jag vill förresten tacka och bocka för podcasten. Mina kollegor kanske tycker jag har gått och blivit osocial men jag beter bara av ert podcastarkiv medan jag gör de där halvtrista arbetsuppgifterna ;)
Långjästa lussebullar och dina chokladdoppade knäckebrödsbitar är jag såååå sugen på att göra till första advent. Jag har haft sjukt mycket att göra på sistone men förhoppningsvis så hinner jag och Vera trolla lite i köket till helgen.
Kram!
Lät ju gott med fikon :P
mums till glöggen! jag gjorde pepparkaks och lussekattsbiskvier till min :D – http://www.saralouisespluggkrubb.blogspot.com
De där nötterna lät ju smarriga. Får jag nog testa!
Ser fram emot behind the scenes – bilder (även om man fått tjuvkika lite på Insta). Klart man inte kan hinna med att trolla i köket jämt.
Men trolla med fikon och balsamvinäger – det MÅSTE jag bara göra snart.
Ja vad som händer hemma hos er blir vi bara mer och mer nyfikna på, speciellt efter alla småglimtar på Instagram… Väntar med spännaning!
Och hur fasansfullt gott låter inte dom där fikonen, oh oh oh!
De där fikonen lät underbara!
Älskar advent, bästa högtiden på hela året! Hoppas allt är bra med dig Picki! Kram!
Åh, så enkelt. så gott. Älskar balsamvinägersirap…
Sara: Tack, det var fint sagt (och välbehövligt i vår lilla svacka). <3
Ann-Louise: Hoppas ni fått tid till lite köksbestyr tillsammans. Kram
Anna: Ja!
Sara: Gott!
Sofie: Ja gör det vetja!
Kim: :-)
Mårtenssons: Fikon ÄR gott, det måste vara därför!
Fröken Dill: :-)
Charlotta: Kram!
Malin: Jag med!
anonymous…
Hej och välkommen advent! | pickipicki…