Hej och välkommen advent!

den 28 november 2013, kl 07:20

Man kan tro att jag har gått i ide, men det har jag inte. Man kan också tro att jag har slutat äta mat eftersom det ekar tomt härinne, men inte heller så ligger det till. Däremot har vi bokstavligt talat tejpat igen dörren till det röda köket sedan några veckor tillbaka. Jag ska plocka fram kameran någon dag och visa er vad det egentligen är vi håller på med bakom picki-kulisserna. Något som i alla fall är precis som vanligt är torsdagsmorgnarna i P4 Morgon. Idag tjuvstartar vi adventsfirandet (om jag längtat). Vi premiärskålar i garderobsglöggen, rostar ingefärsnötter och pickar färska fikon med balsamvinägersirap. Kl 07.39, välkommen att vara med den som vill.

Rostade ingefärsnötter
1 dl sötmandel
1 dl chashewnötter
2 msk rapsolja
1 msk råsocker
2 tsk malen ingefära
flingsalt

Rosta nötterna i en het panna tillsammans med olja, socker och ingefära. Skaka pannan och passa så att nötterna inte bränns, men dom får gärna få gyllenbrun färg. Tippa upp nötterna på en tallrik med bakplåtspapper. Låt svalna och strö över lite flingsalt. Servera ljumna. Ingefära kan bytas ut mot pepparkakskrydda exempelvis.

Färska fikon med balsamvinägersirap och smulad feta
Låt 1 dl balsamvinäger och 1 knapp dl socker småkoka ihop under ca 10 min. Dela färska fikon på fyra och lägg fikonen på ett serveringsfat. Ringla över balsamvinägersirap och smula över fetaost. Servera som plock tillsammans med lufttorkad skinka. Äts enklast med tandpetare.

Fler adventsfavoriter
Långjästa lussebullar
Bästa vörtbrödet
Ugnsbakad brie med fikonmarmelad och rostade nötter
Finplock gånger 3
Chokladtryffel med mörk rom och lingon
Radiokaka

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Hej och välkommen advent!”

  1. Frida kl 09:44, den 28 november 2013

    Mmm, banne mig om jag inte ska sno båda recepten rakt av till nästa helgs adventsmingel!

  2. Tina kl 10:27, den 28 november 2013

    Frida: Jag kan göra och ta med om du vill!

  3. Sanna kl 07:46, den 29 november 2013

    Är hemskt nyfiken på vad ni pysslar med på vinden. Hemskt nyfiken…

  4. tina kl 14:29, den 29 november 2013

    Sanna: Du ska få se!

  5. Sara på Vardag.nu kl 17:21, den 29 november 2013

    Jag är också sjukt nyfiken på att se lite av vad ni pysslar med, låter spännande! Jag vill förresten tacka och bocka för podcasten. Mina kollegor kanske tycker jag har gått och blivit osocial men jag beter bara av ert podcastarkiv medan jag gör de där halvtrista arbetsuppgifterna ;)

  6. Ann-Louise kl 20:09, den 29 november 2013

    Långjästa lussebullar och dina chokladdoppade knäckebrödsbitar är jag såååå sugen på att göra till första advent. Jag har haft sjukt mycket att göra på sistone men förhoppningsvis så hinner jag och Vera trolla lite i köket till helgen.

    Kram!

  7. anna kl 23:27, den 29 november 2013

    Lät ju gott med fikon :P

  8. sara kl 18:22, den 30 november 2013

    mums till glöggen! jag gjorde pepparkaks och lussekattsbiskvier till min :D – http://www.saralouisespluggkrubb.blogspot.com

  9. sofie mumsfillibaba kl 21:41, den 1 december 2013

    De där nötterna lät ju smarriga. Får jag nog testa!

  10. Kim kl 22:00, den 1 december 2013

    Ser fram emot behind the scenes – bilder (även om man fått tjuvkika lite på Insta). Klart man inte kan hinna med att trolla i köket jämt.
    Men trolla med fikon och balsamvinäger – det MÅSTE jag bara göra snart.

  11. Mårtenssons kök kl 20:20, den 3 december 2013

    Ja vad som händer hemma hos er blir vi bara mer och mer nyfikna på, speciellt efter alla småglimtar på Instagram… Väntar med spännaning!
    Och hur fasansfullt gott låter inte dom där fikonen, oh oh oh!

  12. Fröken Dill kl 10:42, den 5 december 2013

    De där fikonen lät underbara!

  13. Charlotta kl 11:44, den 6 december 2013

    Älskar advent, bästa högtiden på hela året! Hoppas allt är bra med dig Picki! Kram!

  14. Malin kl 19:25, den 9 december 2013

    Åh, så enkelt. så gott. Älskar balsamvinägersirap…

  15. tina kl 21:10, den 9 december 2013

    Sara: Tack, det var fint sagt (och välbehövligt i vår lilla svacka). <3

    Ann-Louise: Hoppas ni fått tid till lite köksbestyr tillsammans. Kram

    Anna: Ja!

    Sara: Gott!

    Sofie: Ja gör det vetja!

    Kim: :-)

    Mårtenssons: Fikon ÄR gott, det måste vara därför!

    Fröken Dill: :-)

    Charlotta: Kram!

    Malin: Jag med!

  16. anonymous kl 13:06, den 15 juni 2014

    anonymous…

    Hej och välkommen advent! | pickipicki…

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen