Hej och välkommen advent!
Man kan tro att jag har gått i ide, men det har jag inte. Man kan också tro att jag har slutat äta mat eftersom det ekar tomt härinne, men inte heller så ligger det till. Däremot har vi bokstavligt talat tejpat igen dörren till det röda köket sedan några veckor tillbaka. Jag ska plocka fram kameran någon dag och visa er vad det egentligen är vi håller på med bakom picki-kulisserna. Något som i alla fall är precis som vanligt är torsdagsmorgnarna i P4 Morgon. Idag tjuvstartar vi adventsfirandet (om jag längtat). Vi premiärskålar i garderobsglöggen, rostar ingefärsnötter och pickar färska fikon med balsamvinägersirap. Kl 07.39, välkommen att vara med den som vill.
Rostade ingefärsnötter
1 dl sötmandel
1 dl chashewnötter
2 msk rapsolja
1 msk råsocker
2 tsk malen ingefära
flingsalt
Rosta nötterna i en het panna tillsammans med olja, socker och ingefära. Skaka pannan och passa så att nötterna inte bränns, men dom får gärna få gyllenbrun färg. Tippa upp nötterna på en tallrik med bakplåtspapper. Låt svalna och strö över lite flingsalt. Servera ljumna. Ingefära kan bytas ut mot pepparkakskrydda exempelvis.
Färska fikon med balsamvinägersirap och smulad feta
Låt 1 dl balsamvinäger och 1 knapp dl socker småkoka ihop under ca 10 min. Dela färska fikon på fyra och lägg fikonen på ett serveringsfat. Ringla över balsamvinägersirap och smula över fetaost. Servera som plock tillsammans med lufttorkad skinka. Äts enklast med tandpetare.
Fler adventsfavoriter
Långjästa lussebullar
Bästa vörtbrödet
Ugnsbakad brie med fikonmarmelad och rostade nötter
Finplock gånger 3
Chokladtryffel med mörk rom och lingon
Radiokaka