Fyra och femtiotvå
Vi fortsätter att sätta personbästa vad gäller snabblagad mat och är nu nere på mindre än 5 min. Skär kanterna av fyra skivor formfranska. Rosta på medelvärme i en torr stekpanna, någon minut på varje sida. Finhacka rödlök under tiden. Förgyll de rostade bröden med en generös skopa löjrom, finhackad rödlök och en klick gräddfil. Klipp över färsk dill. Tid: 4.52. Hörde jag någon viska att det här inte är mat? Å jo, det här är precis vad vi åt oss mätta på i lördags kväll och hujedamej vad gott det var!
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (14) Skriv ut inläggPsst!
Någon åt en lussebulle till frukost imorse, och det kan ha varit jag. Tio månader efter senast intagna lussebulle kunde jag helt enkelt inte bärga mig när jag visste att det fanns nybakta bullar i det röda köket. Den längsta väntan startade dock igår eftermiddag, när någon annan i det här hushållet påbörjade lussebullsbaket, men glömde nämna väsentliga ord som surdeg och kalljäsning. Faktiskt har jag ännu inte bestämt mig för hur många bullar som bör utdelas i kompensation för en sådan miss, men nog är det ett tvåsiffrigt antal utan tvekan.
Långjästa lussebullar
Poolish:
100 g vatten, kallt
100 g vetemjöl
1,5 g jäst
Lös jästen i vatten och blanda med mjöl. Jäs 3 timmar i rumstemperatur.
Deg:
200 g poolish
500-600 g vetemjöl
2 dl rumstempererad mjölk
200 g socker
2 ägg
5 g flingsalt
1 g saffran
0,5 dl sprit (whiskey, rom, vodka)
250 g rumsvarmt smör
Låt saffran dra minst 30 min i 0,5 dl sprit. Rör samman poolish med mjöl, mjölk, socker salt och ett av äggen. Låt degen vila 30 min. Knåda sedan degen 7 min i maskin. Tillsätt smör och saffran (inklusive spriten) och kör en kort stund så det hinner blandas. Baka ut till 20 st lussebullar och låt jäsa svalt 6-7 timmar. Grädda i 250 g i 8-10 min. Pensla med uppvispat ägg direkt när bullarna kommer ut ur ugnen.
Publicerad i bullar, lussebullar, saffran | Kommentarer (36) Skriv ut inläggEn annorlunda podcast
Veckans podcastavsnitt spelade vi in i Uppsala Konsert och Kongress. Med utsikt över hela staden pratade vi mat, samtidigt som första delfinalen till Årets kock 2013 pågick. Man kan säga att det blev lite annorlunda. Av allt gott vi åt var Johans syltade trattkantareller allra godast, det receptet hittar ni här. Vi hälsade på våra idoler och var lite allmänt uppspelta. Ni kan som vanligt lyssna på iTunes, alt prenumerera på nya avsnitt här.
Publicerad i pickipicki, podcast, podcasten | Kommentarer (2) Skriv ut inläggCeasars wrap
Det är skillnad på snabbmat och snabb mat. Idag lagar vi supersnabb mat i P4 Morgon Uppland! På mindre än 10 min kommer den här finfina blomkålsrätten att stå på bordet. Något annat gott som enkelt trollas fram är caesarsallad i wrapformat, som jag bjöds på när jag kom hem igår. Skulle gissa att han som var middagsansvarig kom undan på knappa halvtimmen och det måste ju räknas som godkänt i sammanhanget. Vilken är din snabbaste mat?
Ett paket caesarsallad
900 g kycklinglårfilé
1 paket bacon
200 g körsbärstomater
1 huvud romansallad
50 g parmesan
några skivor gott bröd
caesardressing (se nedan)
tortillabröd
Bryn kycklingen i lite olja eller smör. Stek färdigt i ugn, 175 grader i ca 15-20 min. Knaperstek bacon och krutonger för sig, halvera tomaterna och hyvla parmesan grovt. Tillverka såsen enligt nedan. Ingredienserna är därefter färdiga att paketeras i tortillabröd.
Caesardressing
2 dl rapsolja
1 äggula
0,5 msk dijonsenap
2 sardellfiléer
1 vitlöksklyfta
0,5 citronsaft
ev 1 msk vatten
0,5 msk vitvinsvinäger
0,5 krm salt
0,5 krm svartpeppar
Vispa äggula och tillsätt därefter oljan lite i taget under fortsatt vispning. Tillsätt dijon, hackad sardell, pressad vitlök, citronsaft, vinäger, salt och peppar och vispa därefter lite till. Tillsätt lite vatten om så behövs. Smaka av med mer salt och peppar.
Publicerad i radiomat, snabbt | Kommentarer (14) Skriv ut inläggMen titta den här älggrytan då!
Fars dag till ära lagade mamman den godaste älggryta jag någonsin ätit. Den långkokta älgen var lika mör som moset var lent, som den syltade rödlöken var söt, som gelén smakade sommarminnen, som den inlagda gurkan ättiksskarp och söt på en och samma gång. Ja ni hör ju, 10 poäng till maten, 10 poäng till mamman. Och så klart 10 poäng till pappan. Lyllos mig, vilken tur jag har!
Mammans älggryta
600 g älg (grytbitar)
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm senapspulver
2 msk vetemjöl
2 msk rapsolja
2 gula lökar
2 morötter
en bit rotselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 msk viltfond
3 msk äppeljuice
1 l vatten
en näve torkade trattkantareller
1 tsk torkad timjan
1 tsk rosmarin
2 lagerblad
Lägg grytbitarna i en påse tillsammans med salt, peppar, senapspulver och mjöl. Skaka om och låt ligga så en stund.Bryn därefter köttet i olja i en stor gryta. Skala lök, morot och rotselleri, dela i stora bitar. Tillsätt grönsakerna och låt fräsa en liten stund till. Tillsätt skivad vitlök, svamp, kryddor och tomatpuré, sedan fond, äppeljuice och tillräckligt mycket vatten så att köttet täcks. Låt koka upp, vrid därefter ner värmen och låt grytan småkoka tills köttet är mört (gärna 2 timmar). Smaka av med salt och peppar.
Publicerad i älg, långkok, mamman, pappan | Kommentarer (13) Skriv ut inläggSöta fröken pudding!
Igår kastade jag ut en livlina på twitter i jakt på efterrättsförslag. I retur fick jag av Elin ett recept på sticky toffee pudding. Det skall erkännas att jag framförallt föll för argumentet att det här är kakan man kan lura i folk som inte gillar dadlar (och ja, i den skaran räknar jag in mig själv). Resultatet? En mäktig liten sötsak toppad med kolasås och knäckglass. Söt men god, god men söt, som vi brukar säga i det röda köket. Och visst var det sant som det var sagt, ingen runt bordet kunde gissa att det var dadlar vi åt. Kul med något nytt.
Sticky toffee pudding
Kolasås:
115 g smör
75 g socker
40 g muscovadosocker
1,4 dl grädde
Smält smör tillsammans med socker på låg värme under omrörning. Höj värmen när smöret har smält, tillsätt grädden och låt koka i ungefär 4 minuter. Kolasåsen sa vara tjock. Häll hälften av såsen i en smörad form 24×24 cm, ställ i frysen och spara resterande sås till senare.
Kaka:
175 g dadlar
3 dl vatten
1 tsk bikarbonat
50 g smör
80 g socker
80 g muskovadosocker
2 ägg
175 g mjöl
1 tsk bakpulver
en knivsudd salt
75 g valnötter
Grovhacka dadlar och slå över 3 dl kokande vatten och 1 tsk bikarbonat. Låt stå tills senare. Vispa smält smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett åt gången och fortsätt vispa. Rör ner mjöl, bakpulver och salt. Rör sedan ner daddlarna och dess vätska samt valnötter. Häll smeten i formen med kolasås. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter i 180 grader. Ta ut kakan och picka några hål i ytan med en gaffel. Värm på kolasåsen så att den blir flytande igen, slå över kakan. Ställ tillbaka i ugnen på grill några minuter. Servera med (knäck-)glass. Vi sparade lite kolasås, värme på och slog över vid servering.
Publicerad i efterrätt, kaka, kolasås, sockerchocken | Kommentarer (11) Skriv ut inläggEn brunchpodcast
Nu börjar vi komma upp i ett gäng podavsnitt och det här gången pratar och äter vi brunch. Vi avhandlar allt från brunchminnen till hemkärnat smör. Någonstans däremellan utmanar jag Johan i favoritleken gissa-ingredienserna och efter många om och men lär jag mig till slut att säga ordet komjölkningsrobot. Vem hade kunnat tro att något så lätt skulle vara så svårt? Välkommen in i mitt vardagsrum, lyssnar gör du antingen på iTunes eller här.
Brunchfavoriter och andra länkar
Mangosmoothie med kokosolja och kardemumma
Blodapelsinmarmelad med smak av jul
Värmande blodapelsindryck
Blinier med smetana, löjrom och finhackad rödlök
Johans chokladganache
Den hemgjorda glöggen
Mat som smakar höst
Idag lagar jag pepparrotskött till frukost i P4 Morgon Uppland! Fast egentligen är det inte riktigt, riktigt sant. För det fina med pepparrotskött och andra långkok är ju bland annat att dom faktiskt med fördel går att förbereda dagen innan. Så det är precis vad jag har gjort, förberett. Men om 10 minuter värmer jag maten och vispar ihop pepparrotssås. Du som vill lyssna gör det här, ni andra hittar receptet nedan.
Pepparrotskött
1 kg högrev
1 msk smör
1 msk rapsolja
2,5-3 tsk salt
2 gula lökar
3 morötter
3 palsternackor
1 liten bit rotselleri
1 l vatten
2 lagerblad
8-9 svartpepparkorn
Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl buljong från grytan (ev mer att späda med)
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
4 msk riven pepparrot
1 krm vitpeppar
Ansa och dela köttet i mindre bitar. Bryn i smör och olja i en stor gjutjärnsgryta, salta. Skala och halvera morötter och palsternackor, skala och dela lök och palsternacka i stora bitar. Häll över vatten och tillsätt lagerblad och svartpepparkorn. Låt koka upp, vrid sedan ner värmen och låt småputtra under lock i 1-1,5 h tills köttet är mört. Vispa ihop såsen innan servering. Smält smör i en liten kastrull, vispa ner smöret och låt fräsa under omrörning en liten stund. Späd därefter med buljong. Tillsätt grädde, mjölk och låt småkoka under 5 min. Smaka av med pepparrot, vitpeppar och ev salt. Servera köttet och grönsakerna med nykokt potatis och pepparrotssås.
Publicerad i långkok, pepparrot, radiomat | Kommentarer (6) Skriv ut inlägg