Mat som smakar höst
Idag lagar jag pepparrotskött till frukost i P4 Morgon Uppland! Fast egentligen är det inte riktigt, riktigt sant. För det fina med pepparrotskött och andra långkok är ju bland annat att dom faktiskt med fördel går att förbereda dagen innan. Så det är precis vad jag har gjort, förberett. Men om 10 minuter värmer jag maten och vispar ihop pepparrotssås. Du som vill lyssna gör det här, ni andra hittar receptet nedan.
Pepparrotskött
1 kg högrev
1 msk smör
1 msk rapsolja
2,5-3 tsk salt
2 gula lökar
3 morötter
3 palsternackor
1 liten bit rotselleri
1 l vatten
2 lagerblad
8-9 svartpepparkorn
Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl buljong från grytan (ev mer att späda med)
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
4 msk riven pepparrot
1 krm vitpeppar
Ansa och dela köttet i mindre bitar. Bryn i smör och olja i en stor gjutjärnsgryta, salta. Skala och halvera morötter och palsternackor, skala och dela lök och palsternacka i stora bitar. Häll över vatten och tillsätt lagerblad och svartpepparkorn. Låt koka upp, vrid sedan ner värmen och låt småputtra under lock i 1-1,5 h tills köttet är mört. Vispa ihop såsen innan servering. Smält smör i en liten kastrull, vispa ner smöret och låt fräsa under omrörning en liten stund. Späd därefter med buljong. Tillsätt grädde, mjölk och låt småkoka under 5 min. Smaka av med pepparrot, vitpeppar och ev salt. Servera köttet och grönsakerna med nykokt potatis och pepparrotssås.
Publicerad i långkok, pepparrot, radiomat | Kommentarer (6) Skriv ut inlägg6 kommentarer till “Mat som smakar höst”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Har länge velat ge mig an denna klassiker, fick nu en spark i baken! Grytor som denna är värt varje liten regndroppe i höstrusket.
SKriver upp pepparrotskött på ”must-do”-listan. Tillsammans med dillkött…
Pepparrotskött (med sås) älskar det!
Ang pepparroten och såsen. Lite syra citron(?)och lite socker brukar höja smaken på olika former av såser med vår ”heta” krydda.
Matologi: Ja, hurra för grytor!
Kim: Bra! Dillkött finns med även på min. :-)
Örjan: Smart, det ska jag tänka på nästa gång. Tack för tips!
Åhhh pepparrotskött som jag älskar…kanske ska planera in det någon dag?
Karin: Ja, gör det! Pepparrotskött är fint för själen! :-D