Mat som smakar höst

den 8 november 2012, kl 07:23

Idag lagar jag pepparrotskött till frukost i P4 Morgon Uppland! Fast egentligen är det inte riktigt, riktigt sant. För det fina med pepparrotskött och andra långkok är ju bland annat att dom faktiskt med fördel går att förbereda dagen innan. Så det är precis vad jag har gjort, förberett. Men om 10 minuter värmer jag maten och vispar ihop pepparrotssås. Du som vill lyssna gör det här, ni andra hittar receptet nedan.

Pepparrotskött
1 kg högrev
1 msk smör
1 msk rapsolja
2,5-3 tsk salt
2 gula lökar
3 morötter
3 palsternackor
1 liten bit rotselleri
1 l vatten
2 lagerblad
8-9 svartpepparkorn

Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl buljong från grytan (ev mer att späda med)
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
4 msk riven pepparrot
1 krm vitpeppar

Ansa och dela köttet i mindre bitar. Bryn i smör och olja i en stor gjutjärnsgryta, salta. Skala och halvera morötter och palsternackor, skala och dela lök och palsternacka i stora bitar. Häll över vatten och tillsätt lagerblad och svartpepparkorn. Låt koka upp, vrid sedan ner värmen och låt småputtra under lock i 1-1,5 h tills köttet är mört. Vispa ihop såsen innan servering. Smält smör i en liten kastrull, vispa ner smöret och låt fräsa under omrörning en liten stund. Späd därefter med buljong. Tillsätt grädde, mjölk och låt småkoka under 5 min. Smaka av med pepparrot, vitpeppar och ev salt. Servera köttet och grönsakerna med nykokt potatis och pepparrotssås.

Skriv ut inlägg

6 kommentarer till “Mat som smakar höst”

  1. matologi kl 09:40, den 8 november 2012

    Har länge velat ge mig an denna klassiker, fick nu en spark i baken! Grytor som denna är värt varje liten regndroppe i höstrusket.

  2. Kim kl 21:07, den 8 november 2012

    SKriver upp pepparrotskött på ”must-do”-listan. Tillsammans med dillkött…

  3. Örjan kl 22:39, den 8 november 2012

    Pepparrotskött (med sås) älskar det!
    Ang pepparroten och såsen. Lite syra citron(?)och lite socker brukar höja smaken på olika former av såser med vår ”heta” krydda.

  4. tina kl 12:45, den 11 november 2012

    Matologi: Ja, hurra för grytor!

    Kim: Bra! Dillkött finns med även på min. :-)

    Örjan: Smart, det ska jag tänka på nästa gång. Tack för tips!

  5. KarinW kl 16:25, den 19 november 2012

    Åhhh pepparrotskött som jag älskar…kanske ska planera in det någon dag?

  6. tina kl 16:28, den 19 november 2012

    Karin: Ja, gör det! Pepparrotskött är fint för själen! :-D

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen