Ett tips på en hemgjord klapp!
Jag gillar att få recept i present. Någons favoritrecept, kanske ett recept med en historia bakom, ett recept uttänkt speciellt för mig. Det har blivit några recept vid det här laget, allt mellan klassiker till sådant jag aldrig har ätit förut. Bättre present finns helt enkelt inte. Ett tips på en sista-minuten-klapp är att koka en apelsinmarmelad med smak av jul. Tjusigt blir det, och till på köpet doftar det jul i hela lägenheten (ett tips för dem som liksom jag inte hunnit med att julstäda än). Häng receptet runt burken vetja, den här marmeladen vill man göra igen.
Blodapelsinmarmelad
med smak av jul
1,5 kg blodapelsiner
2 dl vatten
5 dl syltsocker
0,5 kanelstång
en liten bit stjärnanis
1 tsk kryddnejlikor, hela
1 tsk kardemummakärnor
Tvätta apelsinerna. Riv skalet fint från hälften av apelsinerna. Filéa apelsinerna (inget vitt eller skal med). Finhacka. Koka upp apelsiner, skal, vatten, socker och kryddor. Låt koka i ca 15 min eller tills marmeladen börjar tjockna. Om du vill, plocka bort de större kryddorna. Kardemumman är god att bita i, i marmeladen. När marmeladen svalnat, häll upp i en väl rengjord glasburk. Förvara i kylskåp. Serveras exempelvis till finknäcke och en god ost.
Publicerad i apelsin, ätbara presenter, ge-bort-present, hemgjord present, marmelad | Kommentarer (4) Skriv ut inlägg4 kommentarer till “Ett tips på en hemgjord klapp!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Sofie: Ja, helst vill man ju ha knallröda apelsiner. Men det brukar vara glest med dom, tyvärr! :-)
Vad gott!! Tyvärr är det ju inte så mycket blod i apelsinerna ännu så får väl vänta ett tag. Vill ju ha den snygga färgen!! Låter fantastiskt gott!!
Mums, det lät gottigt, bra att hänga receptet med!
Vi gjorde en omgång av amarettogodiset i går (länkade så klart!), attans gott blev det. Ska ta med en laddning på julafton och höra vad övriga familjen tycker!
Hoppas du får en härlig jul!
[...] med stjärnanis: http://www.pickipicki.se/2012/01/semlor-till-frukost/ Blodapelsnmarmelad: http://www.pickipicki.se/2010/12/ett-tips-pa-en-hemgjord-klapp/ Mangosmoothie med kokosolja och [...]