När tärningen faller på musselpasta
Det vore kanske en överdrift att kalla det tradition, men vissa fredagar dukar vi fram musslor i det röda köket. Vi brukar slå tärning om huruvuda det ska bli musslor i form av moules marinés, musselrisotto eller musselpasta. Det bästa med att slå tärning med sådana alternativ, är att det alltid blir vinst. Nu senast föll tärningen på musselpastan, hurra för det!
Musselpasta
Koka pasta för två. Tvätta och skrubba (ett nät) musslor ordentligt. Knacka musslorna i bänken, de som inte stängs slängs. Stek finhackad lök och vitlök i olja i en stor kastrull. Löken ska bli mjuk, utan att få färg. Koka upp ett par dl vitt vin och lika mycket vatten, lägg i musslorna och låt dem koka under lock några minuter tills de öppnar sig. De musslor som inte öppnat sig slängs. Plocka musslorna ur skalen, men spar ett gäng musslor med skal att toppa pastan med. Fräs lite lök, färsk röd chili, och ev lite vitlök i någon matsked olja i en stekpanna. När löken är mjuk, häll över 1-2 dl av musselspadet och grädde efter behag. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör ner nykokt pasta, musslorna och rejält med finhackad bladpersilja.
Andra vinnarkast med samma tärning
Moules marinés och hembakad baguette
Musselrisotto
Chokladkalender – lucka 18
Klicka på bilden för att öppna lucka 18!