När tärningen faller på musselpasta

den 18 december 2010, kl 15:20

Det vore kanske en överdrift att kalla det tradition, men vissa fredagar dukar vi fram musslor i det röda köket. Vi brukar slå tärning om huruvuda det ska bli musslor i form av moules marinés, musselrisotto eller musselpasta. Det bästa med att slå tärning med sådana alternativ, är att det alltid blir vinst. Nu senast föll tärningen på musselpastan, hurra för det!

Musselpasta

Koka pasta för två. Tvätta och skrubba (ett nät) musslor ordentligt. Knacka musslorna i bänken, de som inte stängs slängs. Stek finhackad lök och vitlök i olja i en stor kastrull. Löken ska bli mjuk, utan att få färg. Koka upp ett par dl vitt vin och lika mycket vatten, lägg i musslorna och låt dem koka under lock några minuter tills de öppnar sig. De musslor som inte öppnat sig slängs. Plocka musslorna ur skalen, men spar ett gäng musslor med skal att toppa pastan med. Fräs lite lök, färsk röd chili, och ev lite vitlök i någon matsked olja i en stekpanna. När löken är mjuk, häll över 1-2 dl av musselspadet och grädde efter behag. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör ner nykokt pasta, musslorna och rejält med finhackad bladpersilja.

Andra vinnarkast med samma tärning
Moules marinés och hembakad baguette
Musselrisotto

Skriv ut inlägg

7 kommentarer till “När tärningen faller på musselpasta”

  1. Mårtenssons kök kl 18:36, den 18 december 2010

    Blir allt lite avis på er. Vi älskar verkligen musslor, men senaste gången vi hade Moules Marines så var musslorna nte alls så fina som de brukar vara. De var stora, sladdriga och dallriga, inte gott alls.

  2. Helena mitt i smeten kl 20:20, den 18 december 2010

    Åh, en av mina favoriträtter! Så otroligt gott!

  3. tina kl 22:30, den 18 december 2010

    Mårtenssons kök: Vad trist! Då får man gå tillbaka till butiken och säga: fy, sådanahär musslor vill vi inte ha!

    Helena: Ja, verkligen!

  4. charlotta kl 09:36, den 19 december 2010

    min pappa kanske kan få flytta in hos er? han älskar musslor, mer än något annat i matväg tror jag. han är också underbart snäll, duktig på att laga mat och bra på att fixa saker. deal?

  5. charlotta kl 09:36, den 19 december 2010

    och om det är ok kanske min mamma också kan få komma en runda, och isbjörnen då också såklart… :)

  6. Paulina kl 10:47, den 19 december 2010

    Vi gjorde det här igår, det blev riktigt gott! Vi slängde i lite kronärtskocka och serverade med nybakat bröd.

  7. tina kl 11:58, den 19 december 2010

    Charlotta: Är han bra på att julstäda? Isbjörnar är alltid välkomna! :-D

    Paulina: Härligt! Här blev det fika till middag…musselpasta med kronärtskocka låter tusen gånger godare! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen