Snabba blomkålsrätten
Här kommer ännu ett recept till samlingen världens enklaste. Det här är också det recept som mamman har fört på tal ett otal gånger de senaste veckorna när jag nämnt att jag inte hunnit laga mat. Och det har hon ju rätt i, 10 minuter och 3 ingredienser, då finns inga bortförklaringar längre.
Snabba blomkålsrätten
Ansa 2 st blomkålshuvud och dela i mindre bitar. Koka upp i lättsaltat vatten, låt koka 6-7 min (blomkålen ska gå att mosa med gaffel/potatisstöt, men fortfarande halite tuggmotstånd kvar). Häll av vattnet. Rör ner 200 g färskost och mosa grovt. Smaka av med lite flingsalt. Dela bacon eller en bit rökt sidfläsk och stek knaprigt, låt rinna av på hushållspapper. Toppa blomkålsmoset med bacon, färsk (citron-)timjan, citronzest och svartpeppar.
30 kommentarer till “Snabba blomkålsrätten”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Receptet kommer faktiskt från din syster ursprungligen, som jag har modifierat lite.
ååå tack för detta, älskar blomkål och just nu ligger inte matlagningen på högprio!! men detta ska jag definitivt göra redan imorgon!!
Det här vill jag testa, men jag undrar vad färskost är för något? Är det som ricotta eller philadelphia eller något annat? Funderar vad jag ska använda här i Spanien.
Tack.
Mamman: Hon har inte promotat den lika hårt som du! :-)
Nathalie: Hurra, hoppas du gillart!
Eastcoastmom: Philadelphia är färskost, liksom ricotta. :-)
Tina, du får hälsa mamman (och systern) att det ser ut som en toppenrätt! Och vacker dessutom.
Mm det där ser gott ut!
Christine
http://www.matikvadrat.se
Ser jättegott å fräscht ut! Älskar kål i alla former!
Vilket bra recept att ta till när man är i todsnöd. Tacka mamman från mig!
Så spännande! Verkar ju riktigt lyxigt också. Nu äter ju inte jag bacon eller fläsk men tror säkert att det går att göra en vegetarisk variant!
Nej, frågan är väl om det kan bli enklare, möjligtvis att koka ett ägg då… fast inte lika gott!
Älskar bra snabbmat! Tack :-)
Oj! Låter himelsk gott för en blomkålstok. När det dessutom är så här enkelt finns det inga ursäkter att inte testa, eller hur?!
Viktoria: Det ska jag göra! :-)
Christine: Tur, för det är det!
Josefina: Jag med, hurra för kål!
Hanna: Det ska jag göra! :-)
Nina: Det tror jag med. Om du kommer på/testar något som passar fint till så berätta vetja!
Mårtenssons kök: :-)
Jessica: Varsågod vetja!
Emmy: Sant, så sant!
Det är så roligt när man ser att det går att använda vissa råvaror, som tex blomkål, till så mycket mer än vad tänkt. Bra inspiration!
Sanna: Blomkål är toppen på många vis! Även gott att byta ut potatismos till blomkålspuré.
Oh hjälp så gott! Desta ska testas mycket snart! Blomkål och bacon är ju bästa kombinationen, EVER!
Sara: Hoppas du gillart! :-)
D här kommer nog bli min mammas nya favorit. Hon älskar blomkål…o ffa älskar hon lätta recept :) o att jag sen intygar hur gott d var efter min middagslagning denna vecka är hon nog definitivt fast :)
Isflingan: Åh, vad kul att du gillade! Hoppas mamman din gör likaså! :-)
[...] och snabb mat. Idag lagar vi supersnabb mat i P4 Morgon Uppland! På mindre än 10 min kommer den här finfina blomkålsrätten att stå på bordet. Något annat gott som enkelt trollas fram är caesarsallad i wrapformat, som [...]
[...] - kycklinggryta med chilimarinerade vitlöksklyftor Tisdagssnabbis - snabba blomkålsrätten med bacon, timjan och citron Onsdagsfisk – lax i ugn med fänkålssås Torsdagssoppa [...]
Men så gott!
Om man har en dotter i huset som är vegetarian. Vad skulle du föreslå att man lägger dit istället för bacon då?
Hackade tomater och basilika kanske, men helst något mer proteinrikt jag har tänkt mig?
Toppen bra och trevlig blogg föresten :D
Mille: Tack så mycket! Jag har klurat på vegoalternativ utan superlösning, tyvärr. Det är säkert gott med hackade tomater och basilika. Vill man ha proteiner kan man ju göra en bönsallad att strössla över, kanske med blandade bönor, hackade tomar, rödlök, persilja och god vinägerdressing med lite senap. Men det är ju det där sälta och lite tuggmotstånd man helst vill ha. Kan också tänka mig att det är gott att rosta nötter av något slag att toppa med, men proterinerna som sagt… Du får hojta till om du kommer på något kul baconsubstitut.
Älskart!!
Mille: Härligt!
[...] Pasta med tonfiskssås Tis Snabba blomkålsrätten Ons Lammfärsbiffar med feta och timjan, rostad sötpotatis Tor Tomat- och kokosmjölkssoppa med [...]
Tjoho! Och tack för lösningen till kvällens matkris som slutligen blev superb tack vare detta recept! Er kan man alltid lita på.
Eva: Vad kul, och tack för att du tittar in och berättar!
Passar på att tipsa om ett vegetariskt substitut till baconet, ett år efter att det frågades om det här bland kommentarerna ;) Vi har gjort denna rätten med stekta halloumitärningar istället för bacon, det blir supergott! Då får man det där salta och lite knapriga som baconet bidrar med. Vill man även ha den rökta smaken kan jag tänka mig att man kan pudra över lite rökt paprikapulver.
Tack för ett jättegott och jättesnabbt recept förresten!
Camilla: Smart, och med rökt paprikapulver därtill! Tack för tipset, jag måste testa. :-)