Snabba blomkålsrätten

den 1 oktober 2012, kl 15:30

Här kommer ännu ett recept till samlingen världens enklaste. Det här är också det recept som mamman har fört på tal ett otal gånger de senaste veckorna när jag nämnt att jag inte hunnit laga mat. Och det har hon ju rätt i, 10 minuter och 3 ingredienser, då finns inga bortförklaringar längre.

Snabba blomkålsrätten
Ansa 2 st blomkålshuvud och dela i mindre bitar. Koka upp i lättsaltat vatten, låt koka 6-7 min (blomkålen ska gå att mosa med gaffel/potatisstöt, men fortfarande halite  tuggmotstånd kvar). Häll av vattnet. Rör ner 200 g färskost och mosa grovt. Smaka av med lite flingsalt. Dela bacon eller en bit rökt sidfläsk och stek knaprigt, låt rinna av på hushållspapper. Toppa blomkålsmoset med bacon, färsk (citron-)timjan, citronzest och svartpeppar.

Skriv ut inlägg

30 kommentarer till “Snabba blomkålsrätten”

  1. mamman kl 15:51, den 1 oktober 2012

    Receptet kommer faktiskt från din syster ursprungligen, som jag har modifierat lite.

  2. nathalie kl 16:39, den 1 oktober 2012

    ååå tack för detta, älskar blomkål och just nu ligger inte matlagningen på högprio!! men detta ska jag definitivt göra redan imorgon!!

  3. eastcoastmom, Madrid kl 17:39, den 1 oktober 2012

    Det här vill jag testa, men jag undrar vad färskost är för något? Är det som ricotta eller philadelphia eller något annat? Funderar vad jag ska använda här i Spanien.
    Tack.

  4. tina kl 17:48, den 1 oktober 2012

    Mamman: Hon har inte promotat den lika hårt som du! :-)

    Nathalie: Hurra, hoppas du gillart!

    Eastcoastmom: Philadelphia är färskost, liksom ricotta. :-)

  5. Viktoria kl 21:28, den 1 oktober 2012

    Tina, du får hälsa mamman (och systern) att det ser ut som en toppenrätt! Och vacker dessutom.

  6. Christine kl 21:33, den 1 oktober 2012

    Mm det där ser gott ut!

    Christine
    http://www.matikvadrat.se

  7. Josefina kl 07:52, den 2 oktober 2012

    Ser jättegott å fräscht ut! Älskar kål i alla former!

  8. Hanna kl 13:28, den 2 oktober 2012

    Vilket bra recept att ta till när man är i todsnöd. Tacka mamman från mig!

  9. NinaS. kl 14:17, den 2 oktober 2012

    Så spännande! Verkar ju riktigt lyxigt också. Nu äter ju inte jag bacon eller fläsk men tror säkert att det går att göra en vegetarisk variant!

  10. Mårtenssons kök kl 19:03, den 2 oktober 2012

    Nej, frågan är väl om det kan bli enklare, möjligtvis att koka ett ägg då… fast inte lika gott!

  11. Jessica phdieten kl 19:41, den 2 oktober 2012

    Älskar bra snabbmat! Tack :-)

  12. Emmy kl 21:20, den 2 oktober 2012

    Oj! Låter himelsk gott för en blomkålstok. När det dessutom är så här enkelt finns det inga ursäkter att inte testa, eller hur?!

  13. tina kl 21:31, den 2 oktober 2012

    Viktoria: Det ska jag göra! :-)

    Christine: Tur, för det är det!

    Josefina: Jag med, hurra för kål!

    Hanna: Det ska jag göra! :-)

    Nina: Det tror jag med. Om du kommer på/testar något som passar fint till så berätta vetja!

    Mårtenssons kök: :-)

    Jessica: Varsågod vetja!

    Emmy: Sant, så sant!

  14. Sanna kl 08:52, den 3 oktober 2012

    Det är så roligt när man ser att det går att använda vissa råvaror, som tex blomkål, till så mycket mer än vad tänkt. Bra inspiration!

  15. tina kl 15:13, den 3 oktober 2012

    Sanna: Blomkål är toppen på många vis! Även gott att byta ut potatismos till blomkålspuré.

  16. Sara kl 21:48, den 3 oktober 2012

    Oh hjälp så gott! Desta ska testas mycket snart! Blomkål och bacon är ju bästa kombinationen, EVER!

  17. tina kl 18:05, den 5 oktober 2012

    Sara: Hoppas du gillart! :-)

  18. Isflingan kl 06:47, den 10 oktober 2012

    D här kommer nog bli min mammas nya favorit. Hon älskar blomkål…o ffa älskar hon lätta recept :) o att jag sen intygar hur gott d var efter min middagslagning denna vecka är hon nog definitivt fast :)

  19. tina kl 21:33, den 11 oktober 2012

    Isflingan: Åh, vad kul att du gillade! Hoppas mamman din gör likaså! :-)

  20. Ceasars wrap | pickipicki kl 07:50, den 15 november 2012

    [...] och snabb mat. Idag lagar vi supersnabb mat i P4 Morgon Uppland! På mindre än 10 min kommer den här finfina blomkålsrätten att stå på bordet. Något annat gott som enkelt trollas fram är caesarsallad i wrapformat, som [...]

  21. En veckomatsedel första dan i ditt nya liv? | pickipicki kl 09:27, den 7 januari 2013

    [...] - kycklinggryta med chilimarinerade vitlöksklyftor Tisdagssnabbis - snabba blomkålsrätten med bacon, timjan och citron Onsdagsfisk – lax i ugn med fänkålssås Torsdagssoppa [...]

  22. Mille kl 16:01, den 10 januari 2013

    Men så gott!

    Om man har en dotter i huset som är vegetarian. Vad skulle du föreslå att man lägger dit istället för bacon då?
    Hackade tomater och basilika kanske, men helst något mer proteinrikt jag har tänkt mig?

    Toppen bra och trevlig blogg föresten :D

  23. tina kl 22:25, den 10 januari 2013

    Mille: Tack så mycket! Jag har klurat på vegoalternativ utan superlösning, tyvärr. Det är säkert gott med hackade tomater och basilika. Vill man ha proteiner kan man ju göra en bönsallad att strössla över, kanske med blandade bönor, hackade tomar, rödlök, persilja och god vinägerdressing med lite senap. Men det är ju det där sälta och lite tuggmotstånd man helst vill ha. Kan också tänka mig att det är gott att rosta nötter av något slag att toppa med, men proterinerna som sagt… Du får hojta till om du kommer på något kul baconsubstitut.

  24. Mille kl 11:32, den 22 januari 2013

    Älskart!!

  25. tina kl 16:05, den 22 januari 2013

    Mille: Härligt!

  26. Det blir mat den här veckan också | pickipicki kl 20:14, den 3 november 2013

    [...] Pasta med tonfiskssås Tis Snabba blomkålsrätten Ons Lammfärsbiffar med feta och timjan, rostad sötpotatis Tor Tomat- och kokosmjölkssoppa med [...]

  27. Eva kl 20:54, den 9 december 2013

    Tjoho! Och tack för lösningen till kvällens matkris som slutligen blev superb tack vare detta recept! Er kan man alltid lita på.

  28. tina kl 21:06, den 9 december 2013

    Eva: Vad kul, och tack för att du tittar in och berättar!

  29. Camilla kl 09:53, den 3 februari 2014

    Passar på att tipsa om ett vegetariskt substitut till baconet, ett år efter att det frågades om det här bland kommentarerna ;) Vi har gjort denna rätten med stekta halloumitärningar istället för bacon, det blir supergott! Då får man det där salta och lite knapriga som baconet bidrar med. Vill man även ha den rökta smaken kan jag tänka mig att man kan pudra över lite rökt paprikapulver.

    Tack för ett jättegott och jättesnabbt recept förresten!

  30. tina kl 15:52, den 3 februari 2014

    Camilla: Smart, och med rökt paprikapulver därtill! Tack för tipset, jag måste testa. :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen