Dubbelfriterade gröna matbananer
Det råder matstiltje i det röda köket och jag förvånas över känslan av att inte vara sugen på mat. I torsdags morse tänkte jag att sol och värme var lösningen på all världens bekymmer och dukade fram karibiskt i radion. Utöver att vi smakade favoriten Tobagogryta så dubbelfriterade vi gröna bananer och åt som förrättssnacks tillsammans med en majonnäsdip. När jag för första gången någonsin går in i sändningsarkivet (0730-0800) och lyssnar på programmet i efterhand, så inser jag att jag var ganska bra på att låtsas att jag kan allt om västindisk matlagning. Men både ni och jag vet ju att allt jag kan om matbananer och cassavarötter har jag lärt mig inne i Veronicas karibiska kök.
Dubbelfriterad grön matbanan med dipp
gröna matbananer
rapsolja eller annan neutral olja
flingsalt
Skala bananerna genom att skära av ändarna, och skär en skåra längst med mitten på bananen. Dela bananerna i 1,5 cm tjocka skivor. Fritera dom några minuter (ca 4 min) i upphettad olja tills att de blir mjuka inuti. Ta upp bananerna och låt de rinna av på hushållspapper. När de har svalnat lite, ta något tungt exvis en mortel, och tryck till bananskivorna så att de plattas ut. Fritera en gång till, tills de får gyllene färg (ca 4 min till)
Dipp:
Smaksätt 1 dl majonnäs med 0,5 pressad vitlöksklyfta, en näve finhackad koriander, 0,5 finhackad chili och rivet skal från en lime.
13 kommentarer till “Dubbelfriterade gröna matbananer”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Låter riktigt gott!
Ååh! Bland den eviga kycklingmedrisochkoriander-matsedeln under de tre månader jag bodde i Ecuador dök de här upp som små gyllene godbitar! Där kallas de patacones och är ungefär det enda jag saknar från deras matkultur!
Låter väldigt spännande!
Hur smakar egentligen gröna matbananer, som vanliga bananer eller inte lika söta?
Och ännu, var hittar man dom?
Mums, det måste ju testas!
Hoppas allt är bra trots matstiltjen och att du får en fin vecka.
Men jag lyssnade och jag måste säga att du är en strålandes elev! Fint!
Vi har haft samma oinspirerade känsla här denna helgen och vi kom fram till att det måste ha att göra med all den extragoda maten vi har lagat när vi varit långlediga. Det har känts som fest varje dag under julledigheten…
Men när veckans meny planerades i morse så återvände matglädjen så smått igen:)
Matbananer hittade vi för första gången i en affär i stan förra veckan, till vår glädje. Det ska vi absolut försöka ge oss på så fort som möjligt!
Katarina: Det är det. Lite sötasalta chips, rejäla liksom. Godast med dipp!
Anki: Patacones! :-D
Matilda: Inte riktigt lika söta. Nu är ju dom här gröna som i omogna dessutom, bruna (mogna) är sötare än gröna men inte lika söta som brun vanlig-banan.
Tissi: Ja testa vetja!
Moma: Den bästa läraren!
Mårtenssons: Ja gör det. Kul att testa nya ingredienser!
Vas spännande, det måste jag prova. Är dock lite rädd för att fritera saker, tror alltid att det ska börja brinna…
Blev sugen på att testa det här när ni pratade om det i podden så nu ska detta sparas under favoriter :)
Låter väldigt spännande måste jag säga.
Beata: Jag förstår hur du tänker. I det här fallet kommer man undan med lite olja i en liten kastrull (kanske lite mindre läskigt?). Man kan också tänka på att ha ett lock i närheten att kunna sätta på kastrullen om man skulle vilja. Jag brukar vrida ner värmen lite när det är tillräckligt varm att fritera. Det som brukar vara otäckast är om oljan skvätter när man stoppar ner något. Torkar man av bananen på lite hushållspapper så minskar man risken för ”vatten” i oljan = skvättande olja. Ungefär så tänker jag.
Sandra: Ja gör det vetja!
Pontus: Ja, annorlunda och kul!
M-m-mmm! Ser kanongott ut! Fundilerar om man kan göra det på vanlig banan med?
Sara: Mnja, tror inte riktigt att det blir samma grej. Matbanan känns lite fastare i konsistensen. Försök komma över en matbanan vetja!