Vad vi åt igår?
Efter att ha sett recept på grönkålschips i såväl tidningen som var och varannan matblogg den senaste veckan kunde jag inte låta bli att testa. Någon i sällskapet undrade om det nyttiga i grönkålen bestod i att man kvickt passerar en nu-smakar-det-för-mycket-kål-gräns om man försöker äta alltför många chips. Det ligger en viss sanning i det, men jag kan inte låta bli att gilla dom lite ändå.
Grönkålschips
Tvätta några större grönkålsblad noggrant. Skär bort den grova stammen och dela bladen i chipsstorlek. Ringla över ett par matskedar rapsolja och vänd runt grönkålen ordentligt. Lägg de blivande chipsen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt och rosta i 200 grader tills de blir krispiga (ca 5-10 min). Låt svalna på hushållspapper.
Till förrätt grävde vi fram vårt orangea guld ur frysen och serverade löjromstoast. Nog för att löjrommen är små, men sötast på tallriken var utom tvekan vakteläggen Carl kommit hem med på eftermiddagen. Chokladskadad som jag är höll jag på att stoppa ett i munnen av bara farten, övertygad om att det var chokladägg. Somliga partytrick är bäst att avstå.
Om jag säger att vårt val av huvudrätt var lika förutsägbart som förrätten, så kan ni säkert gissa vad vi åt även utan bild. Köttet toppades med ett örtsmör inspirerat av Annikas. Så kan det än en gång konstateras att schalottenlök är fint till mycket, även i smör.
Örtsmör
Finklipp 1 näve färsk persilja samt en näve färsk basilika och blanda med 100 g rumsvarmt smör. Rör ner 2 små finfinhackade schalottenlökar och en nypa flingsalt. Lägg smöret på plastfolie, rulla ihop och forma till en rulle med ungefär 4 cm i diameter. Förvara kallt. Skiva upp centimetertjocka bitar vid servering.
Efterrätten vann nog matchen. Crème brûlée toppad med hallon som tillbringat kvällen i sällskap med lite limesocker. Jag tror bestämt att tillhörande dryck gjorde sitt till efterrätten, den godaste äppelcider jag någonsin druckit.
Crème brûlée
5 dl grädde
1 dl mjölk
5 äggulor
1 dl råsocker
1 vaniljstång
socker att bränna
Vispa grädde, mjölk och äggulor tillsammans. Rör därefter ner urskrapad vaniljstång och råsocker. Fyll 6 st portionsformar och ställ ner dessa i upphettat vattenbad i långpanna. Grädda i 175 grader i 1,5-2 timmar. Låt stå kallt. Innan servering, strö över ett lager socker, skaka bort överflödigt socker. Bränn sockret till en skorpa med en brännare (hellre lite för mycket en lite för lite).
Limemarinerade hallon
Låt 2 dl frysta hallon tina. Blanda 4 tsk råsocker med rivet skal från 2 limefrukter, rör ut sockret i lite av vätskan från de tinade bären. Blanda försiktigt om bär och marinad i en skål. Servera till brûléen.
11 kommentarer till “Vad vi åt igår?”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Ser grymt gott ut allt! :)
Och vad söta stjärnformer, varifrån är dom köpta?
Matilda: Julklapp! Men kartongen skvallrade att dom kommer från Granit. ;-)
Tack, tack för den fantastiska nyårsaftonen med fin och god mat och roliga lekarna, som pappa har fortfarande lite svårt för !
Så himla fint och gott! Grönkål. I love it. Gräddstuvad på julbordet till exempel. Knaprig sådan, typ friterad, har jag ätit ngnstans ngngång – eller var det persilja? Hur som helst, dina grönkålschips verkar ljuvliga.
:)
Åh så gott det låter och ser ut! Ska pröva några grönkålschips nästa gång jag får grönkål levererat i lådan.
Mamman: Tack själv, blommorna är fortfarande förtrollande fina!
Josefina: Åh, en långkålsälskare? Själv har jag aldrig testat julbordsvarianten, men är lite nyfiken ändå. :-)
Johanna: Du och din låda, jag är avis!
Ja, de där chipsen har vi också sett dyka upp både här och där, kanske man skulle ta och falla för grupptrycket och testa…
Gott nytt och god fortsättning!
Mårtenssons kök: Ja gör det vetja, den som inte testar får ju inte veta hur det smakar. :-)
Jag blev också sugen på grönkålschipsen efter att läst om dem överallt. Mina blev brända och gruvligt beska. Nästa gång måste jag ha bättre koll på dem i ugnen. De få som inte brända var i alla fall goda : )
Anna: Åh, trist att dom brändes. Ja, det är ett gissel att ange tider i ugnen eftersom det alltid skiljer sig åt från ugn till ugn.
Ett tips från raw food-nörden är att långlångbaka grönkålschipsen på 40 grader. Vågar inte hävda att det är godare förstås (beror på smaksättning!) men om vi nu vill snacka nyttigheter. Eller ja, så enligt rf-teorin. Smarriga iaf och kul att de t o m börjat dyka upp på restauranger.