Den lilla svarta vitlöken
Den svarta vitlöken hann knappt komma innanför dörren i fredags innan Carl var sekunder från att pricka den mitt i kompostlådan. Jag kan förstå honom, det är lätt att tro att det är något som är lite fel. Men nej, fermenterad vitlök ska se ut så här. Tänk er en vitlök som är svart istället för vit, som smakar sött istället för starkt och som är mjuk, ja nästan krämig i konsistens, istället för hård. Varför man köper en sådan? För att man har frestats av Pyttes recept på dippsås till räkor, så till den milda grad att man inte kan låta bli. Var man köper? Till exempel i Karins skafferi, åtminstone om man bor i Uppsala. Karin förresten, hon bjöd också på dipsås, fast en elvispad variant med crème fraîche, svart vitlök, vitlök, persilja, svartpeppar och rosépeppar. Gott? O ja.
Publicerad i dipp, Karins skafferi, Pytte | Kommentarer (26) Skriv ut inlägg26 kommentarer till “Den lilla svarta vitlöken”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Åh, jag måste åka till Karin och skaffa!
Oj, coolt! Aldrig provat. Undrar vart man kan få tag på det i Göteborg? Ska göra lite research!
Vill ha! Får nog forska i den huvudstaden också. Jag har inte kommit iväg och köpt den svarta kardemumman heller…
Köp den hos oss på nätet: http://www.basementdesign.se
Frida: Ja, du måste! :-D
Charlotta och Helena: Antingen får ni komma och hälsa på i Uppsala, eller så tipsade Karin om att Black garlic har en sida på Facebook. Där tipsar dom om några återförsäljare:
STOCKHOLM
Cranberry Corner, Svärdvägen 3 Danderyd. Telefon: 08-753 23 33
Sandins Frukt & Grönt – Hötorgshallen 9. Tfn/fax: 08 – 411 28 89
ICA Karlaplan – Karlaplan 10. 08 662 40 35
Papilles ost & chark, Odenvägen 58 Lidingö. Telefon: 08-767 25 00
GÖTEBORG
Hemköp Masthuggstorget. Tel: 031 – 85 66 30
Göteborgs te och Kaffehandel – Postgatan 49 Nordstan
Johan: Men se där, tack för tips!
Oj, den där skulle nog definitivt ha kvalat rätt ner i kompostpåsen även hos oss. Har aldrig hört talas om eller sett en sån svart vitlök.
Camilla: :-) Nu har du!
Säger som Charlotta och tar fasta på dina tips: Moooot Masthuggstorget!
Tack snälla! Vore för all del trevligt med en Uppsalautflykt, men det ena kanske inta behöver utesluta det andra;-)
Just svart vitlök kollade vi efter när vi var i Malmö, fast där hade dom slutat sälja den… snyft. Men så fick vi tips om deras Facebooksida och har nu återupptagit jakten:)
Ska bli spännande att se vad ni hittar på med ert exemplar.
Ska hålla utkik! Har smakat svart vitlök men kommer inte ihåg vad jag använde den till…
Kul att se dig i metro!:)
Kim: Hurra, hoppas du hittar!
Helena: :-) Så sant!
Mårtenssons: Än så länge har vi vispat ihop dipp, känns som en bra start. Hoppas att ni hittar, annars kan jag posta.
Sofie ;-)
Så, nu har vi en hemma för provsmakning ikväll! Får helt enkelt hitta annan anledning till Uppsalatur ;-)
Helena: :-) Ja gör det vetja!
Men, det är lite läskigt – jag är ju bara kommentarsgroupie på din blogg… ;-)
Helena: Haha, särskilt sådana är välkomna till det röda köket när dom är på Uppsalavisit!
Gud vilken spännande liten fuling. Jag hade säkert också försökt pricka komposten om jag funnit den i mitt kök :-O Ska upp till Stockholm om ett par veckor då ska jag köpa med mig någon hem.
Jag älskar vitlök, kanske ska prova bli ett fan av svartlök också!
Emmy: Ja gör det vetja! :-)
Mari: Ja, prova, tror att du kommer att gilla!
[...] Den Lilla svarta vitlöken – klicka här [...]
Såg Halv åtta hos stjärnorna och där bjöd Bindefeldt på detta til kycklingen.
Nu vill jag också ha det, låter sååå gott!
Googlade det och kom då in på din blogg – självklart hamnar jag hos Pickipicki tänkte jag.
Hon vet och kan allt om det mesta :))
Ha de bäst!
Mille: Haha, om det ändå vore så väl! ;-) Ja testa vetja, annorlunda och gott? Vad gjorde Bindefeldt med vitlöken?
[...] för vit, smakar sött istället för skarpt och som är mjuk i konsistensen istället för hård. Minns ni? Imorse cyklade jag med en kastrull fisksoppa till radion och så vispade vi ihop en svart aioli [...]
Köpte svart vitlök idag på Mästerlivs, Gamla väster. Underbar i Gazpacho också!
I Malmö!
Li Hansson: Gazpacho alltså, tack för tips!