Bakom en semmelpodcasts kulisser!
I denna veckas podcastavsnitt plockar vi isär semlan till dess minsta beståndsdel. Jag kan inte låta bli att gömma lite choklad och rom i en av semlorna vi provsmakar (efter det lyckade fyllningensexperimentet med Veronica i helgen) och så utmanar jag semmelpolisen i Johan när jag skär locken på semlorna rakt av istället för i trekanater. Den som lyssnar (här eller där) och undrar varför det kamerasmattrar emellanåt, så är det för att vi hade finbesök av en reporter på Uppsalatidningen. Bor du i Uppsala, ryck eller knyck en tidning idag vetja, så får du se hur det ser ut bakom kulisserna när vi pratar mat. Tidningen finns också i pdf-format här.
Karibiska semlor
25 g jäst
2,5 dl mjölk
50 g smör
2 krm salt
3/4 dl socker
1 ägg
1 tsk kardemummakärnor, stötta
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunken och rör ut den i degvätskan. Tillsätt, salt, socker, kardemumma och ägg. Arbeta ner mjöl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Dela i 22 lika stora bitar (40 g styck) och rulla runda bullar. Jäs ytterligare 30 minuter på bakplåtspapper under bakduk och pensla därefter med uppvispat ägg. Grädda i ung 7 min i 250 grader. Låt svalna på galler. Vid servering, skär av toppen. Gröp ur lite av bullen, blanda med en skvätt mjölk och riven mandelmassa till önskad konsistens. Fyll gropen med mandelmassa, toppa med vispad grädde och locket. Pudra med florsocker.
Fyllningen (räcker till 4-6 bullar):
Riv 20 g mörk choklad fint och blanda tillsammans med 70 g mandelmassa, 10-15 ml mörk rom, 1 msk ovispad grädde samt urgröpt bulle till en slät fyllning. Fyll bullarna med den snäppet lyxigare mandelmassan, toppa med vispad grädde och ett lock i valfritt format.
Fler recept
Johans klassiska semlor
Kerstins hemgjorda mandelmassa
Matiga och färgglada utflyktssemlor
Det är inte alla semlor som rymmer en hemlighet.
23 kommentarer till “Bakom en semmelpodcasts kulisser!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
KARIBISKA SEMLOR, hurra! =D
och vad MENAR du med att skära semla-locken i trekanter? Stockholms-hittepå säger jag, i Göteborg har vi skurit locken rätt av sedan urminnes tider (i alla fall i Plommonköken!)! Tokiga Johan! ;)
Gott att fylla med choklad! kanske jag gör till nästa gång :)
Plommonet: Ja visst ska det vara runt? Det tycker jag med!
Marja: Ja gör det, en lyxbulle blev en lyxsemla, ungefär så. :-)
Vad roligt att ni är med i tidningen. Men det är ju minst lika roligt att lyssna :) Och vad gott med semlor. Jag har inte premiärat för säsongen ännu. Får kanske satsa på en surdegsvariant eller en långjäsare till helgen.
Galet många goda semlor!
Johanna: Det blir nog gott det! C ville helst långjäsa, men tiden fanns inte. Drömde om er inatt. Ni var i Uppsala och hälsade på. N och jag målade naglarna rosa med glitter.
Emmy: :-)
Heja Tina! Jag håller på runda semmellock! Mer att hålla i när man som jag använder locket för att äta mig ner genom grädden :) Det ger också en större tillgänglig yta för att skrapa ur innanmätet och fylla med mandelmassa.
Teresia: Hurra, fint att vi är många som gillar runda lock! :-D
Vilken fin och god! Längtar till på tisdag … Ha en skön fredagkväll!
Josefina: Detsamma! Kram!
Kul med lite variation på semlor:)
Jag gillar minisemlor…
En sak jag undrar över angående dagens mat är varför ”alla” hyllar svensktillverkade ingredienser?
Och varför pratar man så mycket om ”kvalite” när det kan vara en sak för dig och en annan för mig?
Får du som har en matblogg påtryckningar från olika lobbyister i matbranschen?
Till sist undrar jag om det finns en tendens till snobberi kring mat som gör att man glömmer bort de
som inte har råd att hänga med i det senaste trenderna?
Mvh Petra
Representerar ingen annan än mig själv
[...] Veckans podcast handlade om semlor och just därför kanske jag kan få slå ett extra slag för Momas karibiska semlor (trots att jag är hyperkonservativ när det kommer till semlor…) och så PickiPickis semmelsamling. [...]
Milla: :-)
Petra: Det var många frågor och jag kan bara svara för mig själv och ingen annan. Jag väljer oftast svenskt när det alternativet finns för att jag tycker det är godare med exempelvis svenska tomater än tomater som rest över många landsgränser. Att folk har olika åsikter om vad som är bra kvalitet men att man ändå pratar om kvalitet? Ja, det är väl inte konstigare än att man pratar om sådant som är ”gott” trots att folk kan ha olika åsikter om den saken?
Påtryckningar från matbranschen? Nej, men får ofta frågan om jag vill skriva om produktnyheter och liknande (vilket jag sällan gör, av flera anledningar). Snobberi? Tja, det finns väl inom alla olika områden oavsett det gäller mode, teknik, mat eller något helt annat? Hoppas att det gav någorlunda svar på dina frågor. :-)
Äter ju typ en semla om året. Och denna skulle nog kunna vara just den semlan.
Mvh Inte ätit någon semla än
Sanna: Fint att ha semmelpremiären kvar!
På kafe lyckan kör vi utöver klassiska semlor (dock extra goda med rostad mandelmassa) denna vecka semlor med vaniljmandelmassa & hallongrädde i alla hjärtans dag tecken! Nästa vecka blir det citron och blåbärsemla! Titta in :D Vi har även lite annan kafe mat än den ”typiska”. Hemlagad kålpudding, fiskpudding, fläsklägg med rotmos osv… http://www.facebook.com/#!/KafeLyckan
Mmmmm va gott det såg ut med choklad i fyllningen. Hade inte satt fel nu :)
Sara: Håller du hus på kafé numer? Rostad mandelmassa som i massa på rostade mandlar? Spännande! Gillar både kålpudding och fiskpudding, får titta förbi någon dag jag slutar tidigt.
Yasemin: :-)
Nä men nu gick precis alla andra semlor fetbort! Vill enbart ha karibisk fyllning i min årliga semla (med risk för att det då blir mer än en årlig semla… ;o )
Åsa: :-D
Jamen jag såg det där receptet hos henne och blev lite frestad trots att jag är gammalmodig…..
Ska testa din lax med kräftor imorgon, tyckte det passar på alla hjärtans dag så tack för det!
Karin: :-)