Den bruna osten!
den 5 mars 2013, kl 19:58
Men titta vad min kusin hade med sig till mig från Norge i helgen, brunost! Han sa att det finns dom som toppar våfflorna med smör och hyvlad brunost, men att det är synd på goda våfflor. Däremot berättade han inte vad jag ska göra med den istället. Någon annan som vet?
Publicerad i Norge, ost | Kommentarer (40) Skriv ut inlägg40 kommentarer till “Den bruna osten!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
En vän till mig gick på folkhögskola i Norge. Efter det brukade hon bjuda på brunost med hallonsylt på mackan. Lite som peaunat bytter & jelly fast på norska. Sött så det förslår, men värt att provas till kaffet.
Häslningar/Sara
Riv ned i gräddsås, spetsa med lite gin (eller några klämda enbär)!
Det är skitgott på våfflor! Med sylt och gräddfil. Mmmm
Håller med, som uppväxt i Norge är det en klassiker med brunost och sylt på våfflor. Något att tänka på är att om man har det som pålägg tillsammans med sylt kan det vara bra med ett osötat bröd, annars blir det sött x3. Just den varianten du har fått har en stark och tydlig smak, det finns andra som är mjukare i smaken. En annan variant till pålägg är att ha majonäs på osten. Jag vet att det låter konstigt, men det smakar faktiskt rätt bra – så länge det är på ett osötat bröd som sagt.
Ja! Mörkt rostat bröd, hemgjord svartvinbärssylt, en skiva brunost och en skiva gulost! To die for!
Sara: Hm, på smörgås tillsammans med hallonsylt var vad jag hittade när jag googlade. Ska nog testa det även om det låter lite märkligt. :-)
Lisa: Det ska jag göra, tack för tips!
Ellen: :-D Det låter galet!
Kristina: Osötat bröd ska bli, tack för tips!
Mela: Hehe, det är tur att jag har ett stort syltutbud här hemma nu när jag ska äta mig igenom era tips.
Jag tycker det är supergott att ha brun ost med tomat på ett knäckebröd :)
Åh, sån ost fick vi till frukost varje morgon hos min dagmamma (som var från norge) och precis som redan nämnts så serverades det även sylt till :)
I Carina Brydlings kokbok ”Maten jag älskar” finns ett recept på skorpor med blåbärsrussin och sådan ost, så har du den kokboken kan du testa de :)
Du får ha en fortsatt fin vecka! Kram
Jag har bara testat brunost vid ett par tillfällen, men tycker inte om det. Påminner om mesost som jag också har svårt för. Det är däremot gott i mat, så säkert går det byta ut mesost/messmör i recept mot brunost.
Josefine: Knäckebröd och tomat, otippat! :-)
Molly: Åh, det har jag tyvärr inte. Men jag blir väldigt nyfiken på skorpor med blåbärsrussin, det låter gott! En fin vecka önskar jag dig med.
Emmy: Ja, vad är det egentligen för skillnad på brunost och mestost? Det är jag inte riktigt på det klara med, ännu.
Ååå, brunost! Är halvnorska och har växt upp med härligheten. Alla norska skolbarn får/fick en skiva brun och en skiva vit (ost) med sig som ”lunsjpakke” till skolan. Fungerar utmärkt som den är på en skiva levain, tänk på att norrmän aldrig har socker i sitt bröd, det är något som bara ”söta bror” (svenskarna) sysslar med…
Emmy/Tina: Mesost är en blandning mellan ko- och getmjölk. Den blir lite mildare än den rena bruna getosten.
Klänningen!
Mesost är jättegott i grytor och såser. Jag river den och blandar i renskavsgryta med grädde, timjan, enbär och någon gelé. Brunosten borde fungera minst lika bra!
Sara: :-D Lunsjpakke med en skiva brun och en skiva vit, vad fint att läsa!
Sara: Aha, tack så mycket!
Anna: Ja!
Frida: Smart idé, tack för tips!
okej, vill du kan jag mejla receptet, har nämligen kokboken :)
Önskar dig en fin dag!
Hittade receptet på nätet;
http://www.matklubben.se/recept/skorpor_med_brunost_och_blaabaersrussin_96759.html
Molly: Tusen tack!
Kanske denna paj vore nått, blev rätt sugen på att testa själv ;)http://recept.se/recept/brunostpaj-med-valnotter
Sofia: Men vad spännande, måste testa! Tack för tips!
Smör och mesost på en knäckemacka! Enkelt och gott!!
Teresia: Ska testa ikväll! :-)
En vän bjöd mig på sin bästa kombination med brunost för ett tag sen, det var:
Flatbröd (eller knäckebröd), hallonsylt, brunost och gurka.
Tricket är att lägga gurkan överst, det motverkar att brunosten fastnar i gommen, vilket annars lätt händer :)
Smaklig spis!
Sanna: Haha, gurkan överst, ska bli! :-)
Och några har den som tillbehör till lutefisken… Riven dock, lite hackad lök och baconfett. Älska Norge!
Linda: Oj, det förslaget tar nog priset än då! :-O
På våfflorna med hallonsylt! Eller nerriven i en gräddig brunsås tillsammans med en klick gelé. Mmm väcker minnen från åren jag bodde i Norge :)
Anna: :-)
Sådär ja!
Nu har jag testat. Osötat bröd som rostades. Lite smör, en skiva brunost och nykokt hallonsylt överst. Det var överförväntan gott! Trodde inte att det skulle smaka så pass mycket getost och det var inte heller lika sött så som jag minns mesost.
Jag fick potatisknyten som var fyllda med potatis, mesost hos en vän, det var super gott. Vi hade det till viltkött och lingon till det, mums.
Tror det var filodeg, mosad potatis, smör, lite vitlök och sedan osten.
Du har ju fått många tips så nu får du beställa mist ett kilo!! ;)
Mille: Filodegsknyten, låter både spännande och gott! Ja, du har rätt. Nu räcker plötsligt inte brunosten till längre (särskilt inte när det visade sig vara otippat gott på smörgåsen). :-)
Åh va gott!!
Jag bor i Norge och kan då och då har riktigt cravings efter brunost.
Testa den på våffla.. det är verkligen gott gärna med lite sylt och någon har rømme på (typ cremefrasihe fast inte så sur).
Min svärmor rundar av alla viltsåser med några skivor brunost som får smälta i såsen, det smakar ljuvligt.
en tradition här uppe (bodø) är møsbrømlefse där man kokar en fyllning av brunost. http://no.wikipedia.org/wiki/M%C3%B8sbr%C3%B8mlefse
Men jag äter den oftast på knäckebröd :)
Lycka till!
Elinor: Tack för dina finfina tips! :-D
Har dock endast serverat lutefisk varianten, aldrig smakat kombinationen. Men så är norrmännen också ganska sära när det gäller lutefisken och pinnekjöttet… Önskningar på tillbehör till lutefisken finns det typ lika många som det finns folk :)
Linda: Haha! Pinnekött! Jag gillar när jag måste googla för att förstå vad det pratas om i kommentarsfältet. :-D
Sprang mycket träffande över detta recept http://recept.se/recept/brunostpaj-med-valnotter precis efter att jag besökt din blogg. Kanske kan smaka till kaffet nu i helgen?! :)
Anna: Haha, ja, pajen låter galen och god. :-)
Min kära mor (som är från Norge) äter ofta mjukt bröd med en skiva brunost och en skiva gulost. Även jag tycker att det kan vara väldigt gott, särskilt om brödet är relativt grovt och osötat och osten är salt (t.ex. prästost) och ger en god kontrast till den söta brunosten. :-D
Erica: :-)
[...] förresten för alla tips på vad man kan ta sig till med ett stycke brunost! Otippat gott var det, den smakade mer getost och mindre sött än vad jag befarat. Faktiskt var [...]