En ljummen morotssallad med frön
Idag sjunger vi morotens lovsång i P4 Morgon Uppland. Hur den låter? Skala och dela ett halvt kilo morötter i mindre klyftor. Lägg på bakplåtspapper i en ugnsform, sprinkla över 1 msk rapsolja, 2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Ugnsrosta i övre delen av ugnen i 225 grader i ca 18 min.
Rosta 1 dl frön (hälften solroskärnor och hälften sesamfrön) på hög värme i en torr stekpanna. Rör om och passa nog tills sesamfröna poppar och börjar få färg.
Rör ihop en vitlöksyoghurt att servera till morotssalladen. Pressa ner 1 vitlöksklyfta i 1 dl tjockyoghurt.
Rör ihop en dressing till morötterna; 1,5 msk rapsolja, 0,5 tsk äppelcidervinäger och rivet skal från 1 citron.
När morötterna är färdiga, blanda med de rostade fröna, finklippt bladpersilja och citrondresingen.
18 kommentarer till “En ljummen morotssallad med frön”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Låter mycket smaskigt!
Läckert :)
Och nu när det börjar dyka upp riktiga morötter med blast igen, tror jag det blir snäppet godare ändå. Vilken härlig explosion av färg och crunch och syrlighet. Välkommen hem igen!:)
Brukar göra en liknande variant, får testa din sallad med citrondressing. Får också testa ugnsrostning i 18 minuter – gissar att det är noga testat av dig:)!!!
Ser jättegott ut, Tina!
Men, oj så gott det där såg ut! Visst borde det passa utmärkt som tillbehör till ugnsbakad lax?! Jo, jag tror bestämt att jag ska testa det …
[...] bjuder er på ljummen morotssallad med citrus och frön. Emmy har fått pippi och ställer till med kalkonkalas just som våren börjat [...]
Ser väldigt gott ut! Ha en fin fredag, kram!
Vilket underbart tillbehör! Låter som väldigt goda smaker tillsammans :)
Looking good!
Mums! Vilken härlig vårsallad! :) Och återigen vilka fantastiska bilder, älskar tidningen som bakgrund :)
Helena: Det var det också! :-)
Christer: :-)
Plommonet: Åh vad jag längtar efter att få dra upp morötter ur landet. <3
Nässelblom&choklad: Haha, jo. Fast ugnstider borde ju egentligen vara förbjudet att uttala, det beror ju givetvis på ugn, tjocklek på klyftor etc. :-)
Hanna: Tur! ;-)
Agata: Ja, det tror jag alla gånger!
Katarina: Kram!
Sandra: Gott är det!
Sara: :-)
Johanna: Och praktiskt! ;-)
Tjusigt! Rotfrukter överlag och morötter i synnerhet – lovely!
Kim: Ja, hurra för rotfrukter liksom!
Det här var inte bara väldigt snyggt på tallriken, det var jättegott också! Blir nog en stående favorit hemma hos oss.
Jessica: Vad roligt och fint att du tittar in och berättar! :-)
Åh morötter i ugn i sig är ju rena drömmen .. Och sen det här! Mums!
Ella: :-)