En ljummen morotssallad med frön

den 4 april 2013, kl 07:30


Idag sjunger vi morotens lovsång i P4 Morgon Uppland. Hur den låter? Skala och dela ett halvt kilo morötter i mindre klyftor. Lägg på bakplåtspapper i en ugnsform, sprinkla över 1 msk rapsolja, 2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Ugnsrosta i övre delen av ugnen i 225 grader i ca 18 min.

Rosta 1 dl frön (hälften solroskärnor och hälften sesamfrön) på hög värme i en torr stekpanna. Rör om och passa nog tills sesamfröna poppar och börjar få färg.
Rör ihop en vitlöksyoghurt att servera till morotssalladen. Pressa ner 1 vitlöksklyfta i 1 dl tjockyoghurt.

Rör ihop en dressing till morötterna; 1,5 msk rapsolja, 0,5 tsk äppelcidervinäger och rivet skal från 1 citron.

När morötterna är färdiga, blanda med de rostade fröna, finklippt bladpersilja och citrondresingen.

Skriv ut inlägg

18 kommentarer till “En ljummen morotssallad med frön”

  1. Helena mitt i smeten kl 09:00, den 4 april 2013

    Låter mycket smaskigt!

  2. Christer Erngren (@nukokarjag) kl 09:50, den 4 april 2013

    Läckert :)

  3. Plommonet kl 09:59, den 4 april 2013

    Och nu när det börjar dyka upp riktiga morötter med blast igen, tror jag det blir snäppet godare ändå. Vilken härlig explosion av färg och crunch och syrlighet. Välkommen hem igen!:)

  4. Nässelblom & choklad kl 10:40, den 4 april 2013

    Brukar göra en liknande variant, får testa din sallad med citrondressing. Får också testa ugnsrostning i 18 minuter – gissar att det är noga testat av dig:)!!!

  5. Hanna kl 11:07, den 4 april 2013

    Ser jättegott ut, Tina!

  6. agata kl 15:03, den 4 april 2013

    Men, oj så gott det där såg ut! Visst borde det passa utmärkt som tillbehör till ugnsbakad lax?! Jo, jag tror bestämt att jag ska testa det …

  7. När lusten vägrar infinna sig | kl 09:36, den 5 april 2013

    [...] bjuder er på ljummen morotssallad med citrus och frön. Emmy har fått pippi och ställer till med kalkonkalas just som våren börjat [...]

  8. Katarina kl 09:41, den 5 april 2013

    Ser väldigt gott ut! Ha en fin fredag, kram!

  9. Sandras Matkrypin kl 15:10, den 5 april 2013

    Vilket underbart tillbehör! Låter som väldigt goda smaker tillsammans :)

  10. Sara på Vardag.nu kl 18:15, den 5 april 2013

    Looking good!

  11. Johanna Bergqvist kl 23:02, den 5 april 2013

    Mums! Vilken härlig vårsallad! :) Och återigen vilka fantastiska bilder, älskar tidningen som bakgrund :)

  12. tina kl 01:52, den 6 april 2013

    Helena: Det var det också! :-)

    Christer: :-)

    Plommonet: Åh vad jag längtar efter att få dra upp morötter ur landet. <3

    Nässelblom&choklad: Haha, jo. Fast ugnstider borde ju egentligen vara förbjudet att uttala, det beror ju givetvis på ugn, tjocklek på klyftor etc. :-)

    Hanna: Tur! ;-)

    Agata: Ja, det tror jag alla gånger!

    Katarina: Kram!

    Sandra: Gott är det!

    Sara: :-)

    Johanna: Och praktiskt! ;-)

  13. Kim kl 09:02, den 7 april 2013

    Tjusigt! Rotfrukter överlag och morötter i synnerhet – lovely!

  14. tina kl 09:21, den 7 april 2013

    Kim: Ja, hurra för rotfrukter liksom!

  15. Jessica kl 16:53, den 8 april 2013

    Det här var inte bara väldigt snyggt på tallriken, det var jättegott också! Blir nog en stående favorit hemma hos oss.

  16. tina kl 19:06, den 8 april 2013

    Jessica: Vad roligt och fint att du tittar in och berättar! :-)

  17. Ella kl 16:32, den 14 april 2013

    Åh morötter i ugn i sig är ju rena drömmen .. Och sen det här! Mums!

  18. tina kl 16:36, den 14 april 2013

    Ella: :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen